Uutiset
07.12.2020

Kamerun: Boko Haram kiihdyttää hyökkäyksiään, yli 60 koulua suljettu

Yli 60 koulua on suljettu Kamerunin Far North -maakunnassa Boko Haramin hyökkäysten takia.

Koulut sijaitsevat Kamerunin ja Nigerian Borno-osavaltion raja-alueella, jossa sotilaalliset islamistiryhmät ovat aktiivisimpia. Opettajat ja opiskelijat ovat paenneet, kertoi alueen peruskoulutuksen viranomainen Voice of Americalle (VOA). Viranomaisen mukaan vähintään 34 000 kamerunilaista opiskelijaa on rekisteröity maan sisäisiksi pakolaisiksi. Se tarkoittaa, että heidän on ollut pakko paeta kodeistaan.

Boko Haram on kiihdyttänyt väkivaltaista toimintaansa tämän vuoden alusta lähtien. Se on tehnyt vähintään kolme hyökkäystä joka viikko, kertoivat sotilaslähteet  VOA:lle. Vähintään 13 koulua on poltettu ja enemmän kuin 200 siviiliä on joutunut panttivangeiksi lunnaita vastaan kahden viime kuukauden aikana. Siepattujen ihmisten tarkkaa määrää ei tiedetä.

Boko Haram alkoi väkivaltaisen islamistisen kapinansa Nigeriassa 11 vuotta sitten. Vähitellen se laajensi toimintaansa Kameruniin ja muihin naapurivaltioihin. Kaksi kansainvälisen Bible Societyn henkilökunnan jäsentä tapettiin Kamerunin Far North -maakunnassa elo–syyskuussa, kertoo Eternity News. Tapetut olivat lukutaidon opettajina Kamerunin Bible Societyn raamatunkäännösohjelmassa, jossa käännetään Raamattua parkwan kielelle.

Keski-Afrikassa sijaitsevalla Kamerunilla on monia haasteita. Boko Haramin lisäksi englanninkielisten separatistien aseellinen kapina ranskankielistä enemmistöä vastaan on kestänyt jo useita vuosikymmeniä. Samalla täytyy taistella Covid-19 pandemiaa vastaan. ”Koulujen sulkeminen Pohjois-Kamerunissa muistuttaa, kuinka ylivoimainen haaste pandemian ja sotilaallisen islamismin yhteisvaikutus on Kamerunin kaltaisille valtioille”, arvio vainoanalyytikko Yonas Dembele Open Doorsin World Watch -tutkimusyksiköstä.

Kun hallitus joutuu kiinnittämään huomionsa toisaalle, Boko Haramin tapaiset islamistit käyttävät tilannetta hyväkseen. Ne rekrytoivat väkeä ja laajentavat toimintaansa, eikä se tiedä hyvää alueen kristityille. ”Sotilaallisten islamistiryhmien lisääntyvä toiminta on erittäin suuri uhka kristityille yhteisöille”, Dembele jatkaa.

Kamerun nousi tänä vuonna Open Doorsin World Watch -listalle. Vuosittain tarkistettavalla listalla on 50 maata, joissa kristittynä eläminen on vaikeinta.

Kamerun

Väkiluku: 25,3 milj.
Uskonto: Kristittyjä 60,9 % (suurin osa katolisia), muslimeja 20,4 %, etnisten uskontojen harrastajia 17,5 %
WWL 2020 -listan sijoitus: 48
Vainon pääsyyt: Islamistien painostus, hallinnon vainoharhaisuus, järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen vihamielisyys, kirkkokuntien väliset erimielisyydet