Aikaisin aamulla 5. päivänä helmikuuta kaksi pastoria ammuttiin kuoliaaksi heidän matkustaessaan Igualan ja Taxcon välisellä valtatiellä Meksikon pahamaineisessa Guerreron osavaltiossa. Isä Germain Muñiz Garcia ja isä Iván Añorve Jaimes olivat Veracruzin osavaltiossa toimivasta kirkosta, ja heidän kuolemastaan raportoi katolisen kirkon uutistiedotus. Hyökkääjät pakenivat paikalta.
Acapulcon arkkipiispa vaati lausunnossaan viranomaisia varmistamaan, että kun totuus tulee julki, oikeus tapahtuu.
Jengien iskuista kirkonjohtajia kohtaan on syntynyt ilmiö Meksikossa. Pastorit joutuvat iskujen kohteiksi, koska he saarnaavat epäoikeudenmukaisuutta, väkivaltaa ja huumebisnestä vastaan ja heillä on myös vaikutusvaltaa paikallisissa yhteisöissä, kertoi Omar Sotelo Meksikon Catholic Multimedia Centrestä Christian Today -lehdelle.
Viime vuonna uhriksi joutui esimerkiksi 71-vuotias Luis Lopez Villa, joka sai surmansa, kun hänen San Isidro Labrador -seurakuntaansa tunkeuduttiin Nezahualcóyotlissa 5. päivä heinäkuuta. Aiemmin saman vuoden maaliskuussa surmattiin Nayaritin osavaltiossa isä Felipe Carrillo Altamirano, ja sitä ennen tammikuussa katosi Coahuilan osavaltion Saltillon piispa José Raúl Vera Lopez, joka löytyi myöhemmin kuolleena.
Järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvä väkivalta on ehkä merkittävin uhka kristityille Latinalaisessa Amerikassa, kertoo Dennis Petri kristillisestä hyväntekeväisyysjärjestö Open Doorsista.
Jopa 90 % Meksikon väestöstä tunnustautuu kristityiksi, minkä pohjalta Petri kertoi World Watch Monitorille huhtikuussa 2017, että tärkeää ei ole keskittyä heidän kristityn identiteettiinsä vaan pikemminkin heidän käyttäytymiseensä, joka kumpuaa kristillisestä vakaumuksesta. Kun meksikolainen kristitty ryhtyy sosiaaliseen työhön – perustaa vieroitusklinikan tai organisoi nuorisotyötä – se on suora uhka rikollisjärjestöjen toiminnalle ja päämäärälle, sillä se vie niiltä nuoria jäseniä ja uhkaa siten niiden markkinoita.
Kristityt ovat kohteena myös sen vuoksi, että kirkoilla ja kirkon johtajilla kuvitellaan olevan paljon rahaa. Seurakunta on siis suora rahanlähde – kartellin jäsenet voivat yksinkertaisesti astua kirkkoon, lukita ovet ja pyytää seurakunnan jäseniä tyhjentämään taskunsa.
Meksiko on malliesimerkki sekä katolisen kirkon pappeja kohtaan tehdyistä iskuista että valtion välinpitämättömyydestä, kommentoi Rossana Ramirez Open Doorsin World Watch -tutkimusyksiköstä viime heinäkuussa. ”Kuten kriisiryhmä raportoi kesäkuun 15. päivä vuonna 2017, valtion tulisi luopua tavastaan kieltää onnettomuudet, hävittää lopullisesti korruptio ja liitot rikollisten ja valtion viranomaisten väliltä sekä tehdä loppu kansan enemmistön ja kansallisen eliitin välillä vallitsevasta syvästä poliittisesta ja taloudellisesta eriarvoisuudesta”, Ramirez lisäsi.
Vuoden 2017 maaliskuussa World Watch Monitor raportoi, että on hyvin yleistä, että kartellit veloittavat kirkonjohtajilta ”veroja”. Guerreron osavaltiossa sijaitsevan Tlapa-kirkon piispa Dagoberto Sosa Arriaga pakotettiin maksamaan rikollisille, jotta hänen kirkkonsa voisi toimia häiriöttä, Milenio raportoi. Myös toinen piispa nimeltä Maximino Martínez Miranda Guerreron osavaltion Ciudad Altamiranosta kertoi, että aseistettu ihmisjoukko oli pysäyttänyt hänet ja takavarikoinut hänen autonsa.
Kuten World Watch Monitor on raportoinut, väkivalta koskettaa kaikkia, mutta kaikkein heikoimmassa asemassa ovat kristityt, jotka harjoittavat uskontoaan aktiivisesti. Chito Aquilar, 62-vuotias entinen huumediileri, joka nykyisin johtaa kirkkoa, kertoi World Watch Monitorille: ”Kartellit vertaavat, kannattaisiko tehdä ryöstökeikka lähikauppaan vai kirkkoon – koska ne tekevät keikkaa sunnuntaisin, eivät arkipäivinä – ja sanovat: ”Jos kirkossa on 40-50 tai 100 ihmistä, he tuovat mukanaan rahaa kolehtia varten’. Siten näistä tulee helppo kohde, koska kartellit menevät sinne, aivan kuten on tapahtunut täällä Ciudad Juarezissa: kahdeksan ihmistä kävelee sisälle kirkkoon, yksi tai kaksi jää seisomaan ovelle sillä välin kun muut alkavat keräillä rannekelloja, sormuksia, lompakoita… kaikkea. Tällä tavoin he ovat helppo kohde hyökkääjille.”
Open Doors -järjestön listassa 50 maasta, joissa on vaikeinta olla kristitty, Meksiko on sijalla 39. WWL:n analyytikot päättivät lausuntonsa todeten, että korruptio valtion kaikilla tahoilla on johtanut vainojen yleistymiseen. Kaikkein väkivaltaisimmat iskut tapahtuvat siellä, missä kristityt nähdään uhkana järjestäytyneelle rikollisuudelle. Monet pastorit kohtaavat pelottelua ja saavat tappouhkauksia, joiden tarkoituksena on saada heidät vaikenemaan.
Lähde: World Watch Monitor