Uutiset
29.12.2020

Jeesus-filmi teki lähtemättömän vaikutuksen – nyt salaisena evankelistana kommunistisessa Vietnamissa

Kommunistisessa kylässä Vietnamissa kasvanut A Lam* on jo nuorella aikuisiällä ehtinyt kokea raskasta vainoa ja väkivallan uhkaa. Jeesuksen seuraajana häntä on sekä käännytetty takaisin heimouskontoon että häväisty sosiaalisesti.

A Lam* tapasi Open Doorsin työntekijän Janen* pastori Ngocin* luona, jossa alunperin oli tarkoitus haastatella vain pastoria. Vähitellen A Lamin tarina alkoi aueta ja pyydettäessä hän kertoi lisää elämästään. Hän kasvoi pienessä kommunistisessa kylässä perheensä heimouskomusten keskellä. Sairastuessaan hän oppi käymään noitatohtorin luona hakemassa apua, kuten tapana oli.

Jeesukseen A Lam tutustui naapurikylässä asuvien lähetystyöntekijöiden kautta. Heidän näyttämänsä Jeesus-elokuva teki lähtemättömän vaikutuksen. Hän rukoili Jeesusta elämäänsä. Jeesuksen kaivolla tavanneen samarialaisen naisen tavoin myös A Lam riensi heti kertomaan asiasta muille. Hän halusi näyttää Jeesus-elokuvan kaikille.

Sairastuessaan hän oppi käymään noitatohtorin luona hakemassa apua, kuten tapana oli.

Kommunismi iskee lujaa

Kylän kommunistinen johto otti kuitenkin nopeasti kovat keinot käyttöön. Usko Jeesukseen leimattiin vaaraksi kommunistiselle vallalle. Viljelysmaan vuokraajana puolueella on paljon valtaa arjessa, myös A Lamin seudulla teenviljelijöiden keskuudessa.

Johtajat riensivät esiin talloakseen pienimmänkin kristinuskon kipinän. He painostivat ja sättivät A Lamia ja julistivat ihmisjoukolle, mitä filmin katsomisesta seuraisi: ”Jos katsot tämän elokuvan, sinusta tulee kristitty. Ja jos näin käy, poliisit hakevat sinut vankilaan. Hallitus syyttää sinua. Parempi olla kääntymättä kristityksi.”

Myös A Lam kielsi uskonsa: ”Ok. En ole kristitty.” Kuuden vuoden ajan hän silti salaa rukoili Jumalaa ja uskoi sydämessään Jeesukseen, vaikka ulkoisesti seurasi heimorituaaleja.

Koko raskauden ajan A Lam palavasti rukoili tervettä lasta. Silmät loistaen hän kertoi nyt, että poika syntyi täysin terveenä.

Uusi uskallus uskoa

Mentyään naimisiin A Lam ja hänen vaimonsa Y Ca* alkoivat toivoa lapsia. Kuten kylän tapoihin kuului, he menivät kylän noitatohtorin luo pyytämään lasta. ”Käytimme paljon rahaa uhreihin, joita noitatohtori pyysi,” A Lam sanoi. Surullisena hän kertoi heidän menettäneen kaksi lasta. Ensimmäinen kuoli synnytykseen ja toinen raskauden aikana. Kolmannen raskauden aikana A Lam varovasti ehdotti vaimolleen, että he menisivät kirkolle ja antaisivat pastorin rukoilla tämän puolesta. Epätoivoinen vaimo suostui pyyntöön. Koko raskauden ajan A Lam palavasti rukoili tervettä lasta. Silmät loistaen hän kertoi nyt, että poika syntyi täysin terveenä.

Tämä oli juuri se, mitä A Lam tarvitsi tunnustaakseen olevansa kristitty. Myös Y Ca päätti seurata Jeesusta. Yhdessä he alkoivat käydä messuissa naapurikylässä.

Joitain viikkoja myöhemmin ongelmat kotikylässä alkoivat taas. Virkamiehet määräsivät A Lamin kuulusteluihin. Saapuessaan paikalle hän näki, että kaikki, aivan kaikki tuttavat ja sukulaiset tuijottivat häntä vihaisesti. Sana oli levinnyt ja hänen lapsuuden turvapaikastaan oli yhtäkkiä tullut syyttävä ja hyökkäävä ympäristö. ”Minut aiottiin hakata,” hän sanoi. ”Neljä tai viisi miestä oli valmiina hyökkäämään kimppuuni, mutta kiitos Jumalalle, näin ei onneksi käynyt.”

Julkinen tuomio oli kuitenkin, että A Lamin oli lähdettävä kylästään, koska hän oli kääntynyt kristityksi. Samana päivänä A Lam ja Y Ca muuttivat seurakuntansa pastorin luo.

Aasialaisessa kulttuurissa kunnia on jopa tärkeämpi kuin elämä. Julkinen karkotus on usein jopa pahempi kuin hakkaaminen. Se joka on julistettu syylliseksi, tuottaa näin häpeää koko perheelleen.

Salainen evankelista

A Lam on kiitollinen siitä, että hänellä edelleen on maata, jota viljellä. Viljelyn ohessa hän evankelioi salaa. Hän on jopa palannut evankelioimaan aiemman kylänsä asukkaita. Hän tietää, kuinka totta on Raamatun sana: ”Kaikki tulevat vihaamaan teitä minun nimeni tähden”. (Matt. 10:22)

A Lam on saanut johdattaa lähes 60 henkeä Kristuksen luo samaisessa kylässä, josta hänet karkotettiin.

Hän johdatti nuoren miehen Jeesuksen luo. Viranomaisten neuvosta miehen äiti kävi veitsi kädessä uhkailemassa A Lamia tappamisella ja kodin tuhoamisella. Eräs perhe tuli uskoon ja viranomaiset kehittelivät jälleen juoniaan. Uhkailusta huolimatta perhe uskoo edelleen Jeesukseen.

Rukousvastauksia on onneksi saatu: kylän johto ja pastori ovat saaneet neuvoteltua tilannetta hiukan helpommaksi monien uusien kristittyjen osalta. Johto kysyy enää muutaman kysymyksen ja antaa tilanteen olla. A Lam sanoo saavansa rohkeutta tästä sanasta: ”Jeesus sanoi opetuslapsilleen: ’Jos joku tahtoo kulkea minun jäljessäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua.'” (Matt. 16:24)

Tilanne vaatii silti paljon rukousta. A Lam pyytää meitä rukoilemaan kanssaan.

 

Rukoilethan, että A Lam Pyhän Hengen johdattamana jatkaisi tarinansa kertomista muille ja saisi rohkeutta ja sinnikkyyttä.

Pyydäthän Jumalaa opettamaan A Lamille ja Y Calle lisää Sanastaan. Rukoile, että he yhdessä perheensä kanssa löytäisivät Raamatusta uutta.

Rukoilethan A Lamin puolesta, kun hän opetuslapseuttaa uusia uskovia. Hän tarvitsee erityistä suojelusta ja luottamusta siihen, että mitä tapahtuukaan, Jumala kulkee heidän kanssaan pelon läpi.

Rukoile myös alueen perheiden puolesta. He kärsivät COVID-19 -eristyksen vuoksi. He tarvitsevat ruokaa ja uusia työpaikkoja. Uskovat koko maassa kamppailevat pystyäkseen ruokkimaan perheensä. Kristityiltä on tullut viestejä vaikeasta tilanteesta. Hallitus kieltää heiltä apunsa, koska he uskovat Jeesukseen.

Rukoilethan myös A Lamin kylän seurakunnan ja pastorin puolesta. Pyydä Jumalaa kasvattamaan seuraajiensa uskoa ja rakentamaan yhteisöään.

Rukoile myös, että muistaisimme olla veljiemme ja sisartemme tukena heidän uskonsa kasvaessa. Että he muistaisivat, etteivät ole yksin.

*Nimi muutettu turvallisuussyistä

Hän johdatti nuoren miehen Jeesuksen luo. Viranomaisten neuvosta miehen äiti kävi veitsi kädessä uhkailemassa A Lamia tappamisella tai kodin tuhoamisella.