Uutiset
26.06.2022

Jälleen takaisku naisten asemaan: Ei lukiokoulutusta tytöille Afganistanissa

Taliban lupasi lukiokoulutuksen alkavan tytöille Afganistanissa maaliskuussa. Juuri kun koulut oli avattu, tyttöjen lukionkäynti kuitenkin estettiin. Open Doorsin etulinjan kumppani Hana Nasri* kertoi, mitä tämä merkitsee naisille ja miten me parhaiten voisimme seistä heidän rinnallaan pettymysten keskellä.

Taliban lupasi, että tyttöjen koulut avautuisivat 23.3. Juuri kun koulut olivat virallisesti avautuneet, opetusministeriö pyörsi päätöksensä. Tuhansien tyttöjen ja vanhempien järkytykseksi toisen asteen koulut suljettiin äkillisesti.

Huolimatta siitä, avautuvatko koulut vai eivät, Talibanin ideologia tähtää naisten alistamiseen.

Open Doorsin paikallinen kumppani Hana Nasri sanoo, että tämä ei ole edes yllättävää. Huolimatta siitä, avautuvatko koulut vai eivät, Talibanin ideologia tähtää naisten alistamiseen.

Naisia kohdellaan yhteiskunnallisena riskinä

”Heti ensimmäisenä päivänä Talibanin noustua valtaan saatiin läpi kuolemantuomio kenelle tahansa naiselle, jolla on ammatillinen ura. Sillä ei ole väliä, avautuvatko koulut vai eivät, koska opetussuunnitelman sisältönä tulisi kuitenkin olemaan aivopesua tarkoituksena pitää naiset kätkössä, heikentää heitä ja hidastaa heidän henkistä kasvuaan. Tarkoitus on lamaannuttaa heidät.”

”Jos annat naiselle mahdollisuuden lähteä kotoa ja mennä koulutalolle, annat hänelle toiminta-ajatuksen”, Nasri jatkaa. ”Vaikka hänen veljensä käärisi hänet burqaan ja taluttaisi hänet etuovelta koululle ja vaikka tämä nainen ei koskaan kulkisi mistään muusta ovesta, se olisi hänelle voimaannuttavaa, ja tällaista Taliban ei tahdo. Taliban haluaa ryöstää naisilta kaikenlaiset toiminta-ajatukset.”

Siinä pienessä tilassa, joka heille suodaan, he rohkaisevat toinen toisiaan ja palvelevat toinen toisiaan pitämällä toisistaan huolta.

Afgaaninaiset umpikujassa

Afganistanilaiset naiset ovat pysähdyksissä. Maassa olevien on tyydyttävä Talibanin naisvastaisiin käytäntöihin. He eivät saa näyttäytyä julkisesti ilman miehen valvontaa ja silloinkin vain naisille erotetuissa paikoissa. Nyt, uusimpana rajoituksena, teinitytöt eivät pääse lainkaan kouluun.

”Afgaaninaiset sekä maassa että maan ulkopuolella ovat hämmentyneitä, vihaisia, pettyneitä ja peloissaan”, Nasri kertoo. Maassa olevat joutuvat kestämään tiukkoja rajoituksia, ja naapurimaihin paenneiden elämä on odotustilassa.

Eräs Afganistanissa aiemmin kouluja käynyt tyttö on nyt pakolaisena toisessa maassa eikä pääse kouluun. Hänellä ei ole tässä maassa vaadittavia papereita eikä myöskään keinoja hankkia niitä. Nyt hän vain pysyttelee kotona ilman mitään muita mahdollisuuksia. Niin kauan kuin Taliban on vallassa, perhe ei aio palata omaan maahansa.

Afgaaninaiset sekä maassa että maan ulkopuolella ovat hämmentyneitä, vihaisia, pettyneitä ja peloissaan.

Kristittyjen afgaaninaisten luja usko

Huolimatta erityisesti naisia koskevista synkistä näkymistä kristityt naiset ovat valinneet toivon. Uskova Farah* kertoo tarinaansa. Talibanin valtaannousun jälkeen Farah on ollut fyysisesti eristyksissä miehestään. Syitä emme voi julkisesti kertoa. Farah ei tiedä miehensä olinpaikkaa mutta pysyy uskossa lujana. Hän kertoo: ”Elämme hyvin vaikeita aikoja ja ikävöin miestäni. Yritämme puhua niin usein, kun turvallisella tavalla pystymme. Joskus herätessäni olen täysin varma, että hän on kuollut. Niinä hetkinä minun on vain päätettävä, elänkö lopun elämääni hylättynä leskenä vai uskollisena Jumalan lapsena.”

Nasri kertoo, että jollainlailla naisten on kuitenkin miehiä helpompi seistä lujina Herrassa. ”Koska olemme jokseenkin näkymättömiä, meidän on helpompi olla yhteydessä ja hakea lohtua toinen toisistamme. Naisten tiedetään puhuvan toinen toisilleen muurienkin yli. Siinä pienessä tilassa, joka heille suodaan, he rohkaisevat toinen toisiaan ja palvelevat toinen toisiaan pitämällä toisistaan huolta. Jos yhdellä on jotain, hän voi antaa myös toiselle. Kristittyjen miesten on julkisissa tiloissa hankalampaa osoittaa yhteenkuuluvuutta, koska kaikkien katseet kohdistuvat heihin.”

Rukoilethan, että naiset jaksaisivat pitää toivoa yllä, koska on helppoa joutua epätoivon valtaan. Rukoile, että Jumala antaisi heidän sydämiinsä uuden laulun. Rukoile, että he pysyisivät terveinä köyhyyden keskellä, ruoan ja puhtaan veden puutteesta huolimatta.

*Nimet on muutettu turvallisuussyistä.