Uutiset
12.09.2018

ISIS murhasi koptieläinlääkärin ja varoitti kristittyjä: “lähtekää tai kuolkaa!”

El-Arishissa, egyptiläisessä rantakaupungissa sattui viime vuonna useita hyökkäyksiä koptikristittyjä vastaan. Hyökkäykset aiheuttivat kristittyjen laajan joukkopaon. Isisin surmaaman koptieläinlääkärin sukulaiset kertovat Isisin varoittaneen kristittyjä: ”jos jäätte koteihinne, teidät surmataan”.

Bahqat William Zakhar, 40, ammuttiin pohjois-Siinailla, El-Arishin kaupungissa sijaitsevan klinikkansa ulkopuolella. Hyökkääjien epäillään kuuluvan Isisiin.

“El-Arish ei ole mikään paha paikka”, sanoo Zakharin 17-vuotias poika Marqos. “Me elimme rauhassa musliminaapuriemme kanssa. Isäni oli eläinlääkäri ja hän tuli hyvin toimeen muslimikollegojensa ja -ystäviensä kanssa.”

Marqosin äiti, Fawziya, kertoo tilanteen kuitenkin muuttuneen, kun palestiinalaisia maahanmuuttajia alkoi saapua Siinaille. “He tulkitsivat islamin lakeja hyvin tiukasti”, hän sanoo.

Palestiinalaiset alkoivat levittää tiedotteita, joissa he uhkasivat kristittyjä kuolemalla, jos he jäisivät kaupunkiin. Sitten surmatyöt alkoivat.

Bahqat oli yksi ensimmäisistä uhreista.

“Oli sunnuntai ja mieheni heräsi varhain mennäkseen kirkkoon. Sen jälkeen hän meni muslimiystävänsä eläinlääkäriklinikalle töihin”, Fawziya sanoo.

Zakharin muslimiystävä oli paikalla hyökkäyksen tapahtuessa. Hän selitti tapahtumien kulun Marqosille. “Kaksi naamioitunutta nuorukaista tuli paikalle ja raahasi Zakharin ulos. He käskivät hänen polvistua kadulle. Sitten he asettivat kaksi asetta miehen päätä vasten ja käskivät hänen kääntyä muslimiksi. Mutta Zakhar kieltäytyi. Sitten he ampuivat hänet. “

Fawziya jatkaa: “El-arishilaiset pitivät miehestäni. Hän oli arvostettu eläinlääkäri. Olen kuullut, että terroristit olivat tarkkailleet häntä jo jonkin aikaa ennen surmatyötä.”

Aluksi surmatyöstä epäiltiin Isisin ryhmittymää, joka operoi Siinailla. Ryhmän tarkoituksena on levittää kovan linjan islamin tulkintaa pohjois-Siinailla. Ryhmittymä on muodostanut oman “moraalipoliisin”, Hisbahin, joka kannattaa tiukkoja sääntöjä tupakointiin, miesten parranajoon ja naisten kasvojen näyttämiseen liittyen.

Viime vuoden helmikuussa Isis kertoi haluavansa tappaa kaikki Egyptin koptikristityt. Tätä ilmoitusta seurasi pohjois-Siinailla sarja koptien murhia sekä El-Arishin koptien joukkopako.

Bahqatin perhe muutti Ismailiaan, 200 kilometrin päähän El-Arishista. Uuden kodin seinällä on suuri kuva Bahqatista. “Olen ylpeä isästäni sekä siitä, kuinka hän puolusti uskoaan viime hetkeen saakka”, Marqos sanoo.

Lähde