Uutiset
18.08.2019

Elämää Turkmenistanissa: valitse Jeesus tai työsi

Karina (nimi muutettu turvallisuussyistä), turkmenistanilainen opettaja, tunsi hyvin Jeesuksen kutsun luopua kaikesta Hänen vuokseen. Silti hän ei voinut kuvitellakaan poliisin ilmaantuvan työkokoukseen ja käskevän häntä kieltämään uskonsa kristittyjen Jumalaan. Muutaman päivän kuluttua myös Karinan pomo otti hänet puhutteluun. Karina päätti pysyä Jeesuksen seuraajana ja menetti työpaikkansa.

Turkmenistan on yksi entisistä neuvostotasavalloista, joista media harvoin välittää tietoa. Moni ei tiedä edes Turkmenistanin olemassaolosta puhumattakaan siitä, että maa on kommunismiin juurtunut diktatuuri ja suurin osa sen väestöstä on muslimeja. Ei tiedetä myöskään, että tässä Keski-Aasian maassa elää paineenalainen kristillinen kirkko ja että muslimitaustaiset kristityt joutuvat maksamaan kovan hinnan kääntymisestään.

Joskus vaino toteutetaan hienovaraisesti. Karina oli tullut uskoon monta vuotta sitten kuultuaan siskoltaan evankeliumin. Tuolloin hän oli myös parantunut kroonisesta sairaudestaan. Karina alkoi lukea Raamattua ja kääntää hengellistä materiaalia turkmeenin kielelle. Open Doorsin kenttätyöntekijä kertoo, että poliisin oli täytynyt hiljattain alkaa tarkkailla Karinaa. ”Hänen käskettiin tulla työkokoukseen, mutta paikalle ilmaantuikin poliisi. Karinaa kuulusteltiin ja käskettiin luopumaan uskostaan, mutta hän kieltäytyi. Kokouksen jälkeen hän oli melkoisen järkyttynyt.”

Vain muutamaa päivää myöhemmin Karina joutui vastaavankaltaiseen tilanteeseen. ”Tällä kertaa Karinan pomo kuulusteli häntä todennäköisesti poliisin painostamana”, kenttätyöntekijä kertoo. Kun Karina päätti edelleen seurata Jeesusta, hänet pakotettiin kirjoittamaan eroanomus. Työpaikan menettäminen ei ehkä vaikuta pahimmalta vainon muodolta, mutta kyllä se on vakavaa kahden aikuisen lapsen yksin elävälle äidille maassa, jossa työttömille ei makseta mitään tukia. Kun uskontonsa vaihtanutta Karinaa lisäksi pidetään maanpetturina, on helppo ymmärtää, miksi hän on masentunut.

Karina soitti eräälle toiselle kristitylle ja kertoi haluavansa hiukan välimatkaa Turkmenistanin maanalaiseen seurakuntaan. ”Olen yhä uskossa, mutta juuri nyt en halua olla yhteydessä muihin kristittyihin. En myöskään tee enää käännöstöitä.”

Open Doorsin kontaktihenkilöt yrittävät päästä turvallisesti yhteyteen Karinan kanssa nähdäkseen, millaista tukea hän tarvitsee. ”Surullista kyllä seudullamme on monta ’Karinaa'”, Open Doorsin työntekijä kertoo. ”Haluamme rohkaista heitä eri puolilla maailmaa olevien tukijoittemme avulla.”

Tietoa Turkmenistanista

Turkmenistan on jälkikommunistinen diktatuuri, jota johtaa presidentti Gurbanguly Berdymhumedov. Kuten edeltäjänsä Saparmurat Niyazov (k. 2006), Berdymhumedov on luonut itselleen vahvan henkilökultin. Kansalaisten täytyy totella johtajaa, vaikka he eivät ”usko” häneen. Turkmeenien oletetaan olevan muslimeja. Muihin uskontoihin kääntyvien katsotaan pettävän identiteettinsä, perheensä, yhteisönsä ja maansa. Muslimitaustaiset kristityt kokevat eniten vainoa perheensä taholta.

Hallituksen rooli kristittyjen vainoajana voi olla suuri, kuten Karinan tapaus osoittaa. Muslimitaustaiset kristityt eivät yleensä osallistu virallisesti rekisteröityjen kirkkojen toimintaan vaan kokoontuvat pieninä ryhminä kodeissaan, jolloin hallituksen on vaikeampi kontrolloida heitä. Open Doorsin World Watch List -listauksen mukaan Turkmenistan on 20. sijalla maista, joissa vainotaan kristittyjä eniten.