Uutiset
29.04.2020

Asia Bibi kertoo uskon säilymisestä vankilassa – Myös Suomesta lähetettiin yli 1500 korttia Pakistaniin

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Asia Bibi on antanut kasvot kristittyjen vainoille. Kupillinen vettä 40 asteen helteessä johti hirttotuomioon, josta koko maailma kohisi. Open Doors tapasi hänet lehdistötilaisuuden yhteydessä Ranskassa muutama viikko sitten.

Saapuessaan pieneen kokoustilaan lähellä Pariisin Champs-Élyséetä Asia Bibi saa paikalla olevalta noin 20 toimittajalta aplodit. Asia Bibillä on mukanaan teini-ikäinen tyttärensä Esha, jonka kasvua äiti ei saanut seurata lähes kymmenen vuoden vankilatuomionsa tähden.

Asia on viettänyt Ranskassa viikon markkinoimassa uutta kirjaansa. Hän on antanut haastatteluja Ranskan medialle, tavannut Pariisin kaupunginjohtaja Anne Hidalgon sekä Ranskan presidentti Emmanuel Macronin. Kustantamon Pauline Misconi kertoo hektisen viikon olleen rankka. ”Mutta Asia on voimakas nainen, ja hänen voimansa todellakin tulee Jumalalta. Hän on osoittanut sen tällä viikolla ja myös sanonut sen haastatteluissa.”

Pitkä tie vapauteen

Asia Bibi nousi maailman tietoisuuteen vuonna 2010 kun hänet tuomittiin hirtettäväksi, vuonna 2009 sattuneen välikohtauksen vuoksi. Peltotyössä Asia Bibin kanssa olleet musliminaiset eivät suostuneet juomaan vesiastiasta, johon Asia oli koskenut. Musliminaiset pitivät Asia Bibiä “saastaisena”, koska hän on kristitty. Tilannetta seuranneessa sanaharkassa, Asian väitettiin pilkanneen Allahia tai Muhammedia, josta on Pakistanissa voimassa kuolemantuomio. Musliminaiset nostivat syytteen, joka johti tuomioon.

”Hän on voimakas nainen, ja hänen voimansa todellakin tulee Jumalalta.”

Pakistanin ensimmäinen ja toistaiseksi viimeinen kristitty ministeri Shahbaz Bhatti nousi julkisesti puolustamaan Asia Bibia ja murhattiin tämän takia vuonna 2011. Samoin kuvernööri Salman Tazeer. Kansainvälinen huomio ja painostus esti kuitenkin Pakistanin viranomaisia teloittamasta Asia Bibiä. Vuoteen 2019 asti viranomaiset eivät uskaltaneet vapauttaa naista, miljoonien hirttotuomiota vaativien pakistanilaisten takia, edes oikeuden vapauttavan päätöksen jälkeen. Asia Bibi palasi julkisuuteen vasta keväällä 2020 paettuaan Pakistanista.

”Jumala ei jätä omiaan”

Kymmenen vuoden vankeusajasta huolimatta Asiasta loistaa nyt ilo. Päällimmäisenä Asia Bibi haluaa kiittää niitä, jotka ovat kantaneet häntä esirukouksissa: “Jumala on kanssanne juuri samalla tavalla kuin Hän oli minun kanssani vankeudessa. Hän ei jätä omiaan”, hän vakuuttaa.

Kymmenen vuoden epävarmuus oli koettelevaa koko perheelle. ”Jumala on antanut lapsilleni paljon kärsivällisyyttä. Esha oli vain kahdeksanvuotias, kun minut pidätettiin. Jumala on nähnyt hänen kyyneleensä ja antanut hänelle paljon kärsivällisyyttä”, Asia summaa kymmenen vuoden koettelemuksen. Vieressä istuva Eshan purskahtaa itkuun ja nojaa äitinsä olkapäähän. Asia lohduttaa tytärtään.

”Jumala ei jätä meitä yksin, Hän on aina kanssamme.”

”Vaikka olen aina luottanut Jumalan huolenpitoon, se vahvistui vankilatuomioni aikana. Nyt tiedän Jumalan olevan kanssani. Hän ei jätä meitä yksin, vaan on aina kanssamme.” Pohdin kuinka on mahdollista kohdata suuria vaikeuksia vankilassa ja olla epäilemättä Jumalan olemassaoloa? ”En koskaan epäillyt, sillä syntymäni yhteydessä pappi kertoi äidilleni, että Jumala tulee koettelemaan tätä tyttöä. Vanhempani kertoivat tuota tarinaa minulle, ja tiesin, että se tulisi tapahtumaan jonain päivänä”, Asia Bibi kertoo.

Tajusitko vankilassa ollessasi olevasi toivon ja uskon symboli? ”Jumala antoi sydämeeni toivoa ja kärsivällisyyttä vankilassa ollessani. Olin myös varma, että minut vapautetaan jonain päivänä, olinhan syytön. Kun isäni tuli vierailulle, hän sanoi, että minua syytetään Jeesuksen nimen tähden. Vastasin, että minut myös vapautettaisiin Jeesuksen nimessä,” Asia muistelee.

Asia kertoo tuntevansa edelleen syvää tuskaa häntä puolustaneiden ministeri Shahbaz Bhattin ja Punjabin kuvernööri Salman Taseerin murhien vuoksi. Hän kertoo itkevänsä Bhatin muistoa ajatellessaan, mutta tuntee samalla tämän nyt elävän Jumalan luona.

Open Doorsin lahja

Open Doors on pitänyt esillä Asia Bibin tilannetta lähes kymmenen vuoden ajan. Kymmenissä maissa on rukoiltu säännöllisesti ja toimittu Asia Bibin vapauttamisen puolesta. Näytämme Asialle videon, jossa itsekin vainon kohteena olevat kristityt eri puolilla maailmaa rukoilevat hänen puolestaan. Videon alussa näytetään kelloja.

Kello yhdeltä ihmiset lopettavat puuhansa, muodostavat ryhmiä ja rukoilevat Asia Bibin puolesta. Asia Bibi on lähes sanaton: ”Vau, te kaikki keskeytitte päivänne rukoillaksenne puolestani?”

Asian matka toipumiseen on vasta alussa. Hän tarvitsee vielä paljon tukea ja esirukoilijoita. Hän iloitsee, että voi laittaa ruokaa lapsilleen sekä levätä ja parantua perheensä parissa.

Rukoile Asia Bibille rauhaa ja parantumista vankeusajan haavoista sekä mahdollisuutta lepoon perheen parissa.

Muistatko?

Suomen kristityt ovat rukoilleet Asia Bibin puolesta vuodesta 2015 lähtien. Open Doorsin suomalaiset tukijat lähettivät 1500 postikorttia Asia Bibille vankilaan. Kampanjan tarkoitus oli ilahduttaa Asia Bibiä ja samalla painostaa Pakistanin viranomaisia vapauttamaan hänet.

“Asia Bibin vapautuminen on muistutus siitä, ettei työmme ja rukouksemme ole turhaa. Kiitän sydämestäni kaikki uskollisia esirukoilijoita,” kiteyttää Open Doorsin Suomen johtaja Miika Auvinen.

KUKA:

  • Asia Bibi on kristitty pakistanilainen viiden lapsen äiti
  • Vuonna 2010 hänet tuomittiin kuolemaan Muhammedin pilkasta, peltotyössä olleiden musliminaisten ilmiannon perusteella.
  • Pakistanissa kaksi ministeriä murhattiin vuonna 2011 koska he julkisesti puolustivat Asia Bibiä.
  • Lokakuussa 2018 Asia lopulta vapautettiin oikeuden päätöksellä.
  • Päätös johti laajoihin mellakoihin Pakistanissa. Sadattuhannet mielenosoittajat vannoivat teloittavansa Asia Bibin ja häntä puolustavat viranomaiset.

Toukokuussa 2019 Asia Bibi pakeni Pakistanista.