Uutiset
23.08.2018

Äärihindujen väkivalta nousussa etelä-Intian osavaltioissa

Uskonnonvapautta edistävä ADF India on huomannut uskonnollisesti motivoitujen väkivaltatapauksien kasvun Telanganan ja Andra Pradeshin osavaltioissa etelä-Intiassa. Näihin liittyy myös iäkkään kristityn naisen raaka murha.

ADF on tämän vuoden aikana raportoinut jo 17 todistettavaa tapausta kristittyihin kohdistuvasta väkivallasta äärihindulaisten ryhmien toimesta. Kaikki tapaukset ovat tapahtuneet Telanganan ja Andra Pradeshin yhteisessä pääkaupungissa Hyderabadissa tai sen lähistöllä.

Telanganan osavaltio on syntynyt Andra Pradeshin osavaltion jakautuessa kahtia v. 2014. Samana vuonna Narenda Modin johtama hindunationalistinen Bharatiya Janata –puolue (BJP) nousi valtaan. Sen jälkeen World Watch Monitorin mukaan kristinuskon vastainen mieliala on merkittävästi kasvanut koko Intiassa.

”Vaikka Telanganan ja Andra Pradeshin hallitukset eivät avoimesti tue hindufundamentalisteja, useimmat puolueen työntekijöistä kuuluvat joko BJP-puolueen synnyttäneeseen Rhastriya Swayamsevak Sangh (RSS) – liikkeeseen tai sen sivuliikkeisiin”, kertoo ADF:n nimettömästi esiintyvä vapaaehtoistyöntekijä World Watch Monitorille. ”Puolueen sekulaari julkikuva on vain äänestäjien kalastamista varten.”

”Tosiasiassa BJP on levittänyt siipensä myös niihin osavaltioihin, joissa se ei ole vallassa. Telangana oli turvallinen ja rauhallinen kesäkuuhun asti. Sitten kaikki muuttui muutamassa viikossa.”

Pastori uhattuna

Hiljattain, 24.7, ainakin 150 aktivistia RSS:stä sekä toisesta, Bajrang Dal-ääriryhmästä tukkivat kristityn perheen kodin sisäänkäynnin Lalgadi Malakpekin kylässä lähellä Hyderabadia. Juuri silloin paikallinen pastori oli tullut taloon rukoilemaan sairaan perheenjäsenen puolesta.

”Väkijoukko huusi vihaisesti, eikä perhe sallinut minun mennä ulos”, kertoi pastori Avaru Santosh World Watch Monitorille. ”Sitä kesti tuntikausia. He eivät aikoneet poistua ennen kuin voisivat pahoinpidellä minut”

Lopulta poliisi saapui, ja pastori pääsi kotiin. ”Mutta järjestöt tekivät minusta valituskirjelmän väittäen, että käännytän hinduja kristinuskoon rahalahjoja vastaan, ja vaativat, että poliisi nostaisi syytteen” kertoi pastori.

Paikallinen, nimettömänä esiintynyt kristitty kertoi World Watch Monitorille, että noin kahdeksan vuotta sitten raamattuja ja muuta kristillistä kirjallisuutta poltettiin kylässä. ”Täällä asuvat hindut ovat RSS:n kannattajia, eikä kukaan kristitty uskalla liikkua mukanaan raamattu”, kristitty kertoi. ”Mutta Pastori Santosh tuli palvelemaan tällä alueella neljä vuotta sitten. Silloin uskovat alkoivat kokoontua kodeissa.”

Kirkko jyrättiin maan tasalle

Kymmenen päivää aiemmin, 14.7, yläkastiset hindut, mukanaan kylän päällikkö ja paikallisia poliitikkoja, olivat lähettäneet puskutraktorin tuhomaan erään toisen kylän kirkon noin 90 km pohjoiseen Lalgadi Malkpetistä.

”He ovat jahdanneet seurakuntaa yli kolmen kuukauden ajan. Lopulta he tuhosivat kirkkorakennuksen”, kertoi Sapa Srinivas, joka toimii Good Fruit Ministries-seurakunnan pastorina Sangameshwarin kylässä Siddhipetin alueella.

Keitä ovat dalitit?

Sana ”dalit” tarkoittaa maahan poljettua, ja viittaa alakastisiin ihmisiin, joita kohdellaan ”koskemattomina” kastijärjestelmän vaivaamassa Intiassa. Dalitit ovat sekalaista kansaa, asuvat eri puolilla maata, puhuvat eri kieliä ja harjoittavat eri uskontoja.

Usein he saavat niukan elantonsa alhaisista töistä ja elävät erillään yläkastisista maaseudulla. Tietyillä alueilla eteläisessä Tamil Nadun osavaltiossa dalitit eivät saa kävellä yläkastisten alueilla. Naapurivaltio Karnatakassa he joutuvat tienvarsiravintoloissa istumaan lattialla ja syödä ateriansa vain heille tarkoitetuilta lautasilta, toisin kuin pöydissä istuvat yläkastiset.

Laki vuodelta 1950 antoi hindu-daliteille oikeuden ilmaiseen koulutukseen ja varasi heille tietyn kiintiön valtion virkoja ja paikkoja päättävissä elimissä, täten parantaen heidän asemaansa. Nämä oikeudet myönnettiin myös sikhi-daliteille v. 1956 ja buddisti-daliteille v. 1990. Muslimi- ja kristityillä daliteilla näitä oikeuksia ei ole.

Arvioidaan, että Intian kristityistä kaksi kolmasosaa on daliteja, yhteensä 80 miljoonaa tai 7% koko Intian väestöstä.

”Vastu shastra-opin mukaan dalitit eivät voi asua kylien etelä- tai lounaispuolella. Hindumytologiassa sen uskotaan tuovan huonoa onnea”, Srinivas kertoi World Watch Monitorille.

”Kuusi vuotta sitten ostimme maapalstan, rekisteröimme sen nimellä Good Fruit Ministries ja rakensimme kirkon. Se sijaitsee Sangameshwar-kylän lounaispuolella. Koska kirkon jäsenet olivat pääosin daliteja, kylän johto määräsi kirkon tuhottavaksi.

Kirkon rakentaminen keskeytettiin

8.7 RSS:ään ja Bajrang Daliin kuuluvat nuoret keskeyttivät väkivalloin kirkon rakentamisen kylässä, joka sijaitsee 30 km kaakkoon Lalgadi Malkpetistä.

”He uhkasivat tappaa meidät. Emme voineet pitää ylistyskokoustamme sinä sunnuntaina.” Jimmigari Devadanam, Bommalaramaramin kylän Bethel-seurakunnan pastori Yadari Bhuvanairin alueelta kertoi World Watch Monitorille.

”Me ostimme maapalstan kirkon rakentamista varten, ja viimeiset 20 vuotta pidimme ylistyskokouksia katoksen alla, jonka alle kaikki eivät mahtuneet. Lahjoitusten turvin kykenimme aloittamaan rakennustyöt saatuamme luvan kylän päälliköltä. Mutta emme voineet estää hindunationalistien hyökkäystä.

”Seuraavana päivänä he hyökkäsivät jälleen, ja pakottivat minut allekirjoittamaan paperin, jossa suostun jo saamieni viranomaislupien peruuttamiseen.”

Jumalanpalvelus keskeytettiin

Samana päivänä, 8.7, kaksi BJP:n paikallisjohtajaa keskeyttivät jumalanpalveluksen Christ Olive Prayer House-kirkossa Chandanagarin alueella Hyderabadissa.

”He sanoivat, että BJP on antanut heidän tehtäväkseen tarkastaa tämän alueen kirkot, ja kysyivät, oliko meillä naapurien lupa pitää jumalanpalveluksia,” pastori Tekulavari Jairaju kertoi World Watch Monitorille.

”Minua kehoitettiin hankkimaan heidän nimensä ja yhteystietonsa, ja he sanoivat palaavansa kerätäkseen tiedot.”

Raamattutunti keskeytettiin

Edellisenä päivänä, 7.7, raamattutunti keskeytyi kirkossa toisella puolen Hyderabadia, kun juopunut hindunaapuri tärveli kirkon ulkopuolelle parkkeerattuja kirkon jäsenten autoja.

”Seurakunnan nuoret yrittivät estää häntä, mutta hän kävi heidän kimppuunsa, ja lopulta tuupertui katuun kertoo Rock Church –kirkon pastori Ananda Rao Nedremetin alueelta..”

Kun poliisi saapui paikalle, sen sijaan että olisi syyttänyt juopunutta miestä, se pidättikin pastorin ja nosti syytteet mellastamisesta, uskonnollisen tilaisuuden häirinnästä, vapauden riistosta ja vaarallisen aseen väärinkäytöstä.

Pastori vapautettiin seuraavana päivänä takuita vastaan, mutta syyte häntä vastaan on edelleen voimassa. Häntä uhkaa rangaistuksena sakko ja jopa kolmen vuoden vankeus. Juopunutta miestä vastaan syytettä ei nostettu.

Neredmetin kristityt ovat uudelleen aloittaneet raamattutunnit, mutta vasta, kun poliisi oli varmistunut kunnon turvatoimista joka sunnuntai.

”Me pyysimme poliisivoimilta turvatoimia meille, koska RSS ja bajrang Dal vain odottavat tilaisuutta hyökätä kimppuumme.” pastori Rao sanoi. ”He levittävät väärää tietoa väittäessään, että me olisimme hyökänneet hindun kimppuun. Mies oli vahvassa humalassa eikä hallinnut käytöstään. Me vain estimme häntä vahingoittamasta autoja.”

Lähde