COVID-19 JA SYKLONI

AVUN JAKAMISTA BANGLADESHISSA

Kun pyörremyrsky Amphan iski

Hirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli.

Samaan aikaan Bangladesh kärsi COVID-19-pandemian kourissa. Monet olivat menettäneet työnsä eivätkä pystyneet ruokkimaan perheitään. Erityisesti kristityt kärsivät, koska uskonsa vuoksi he kokivat syrjintää avun saamisessa.

Kristittyjä ja heidän pyörremyrskyn tuhoamat kotinsa.

Kaikkialla täydellistä tuhoa

”Suurin osa majoista, taloista ja puista tuhoutuivat. Joen penkereet sortuivat ja vesi tulvi kyliin. Satomme kärsivät vahinkoja. Ihmiset eivät olleet valmiita uuteen koettelemukseen. Nyt he ovat täysin avuttomia, ilman juomavettä, ruokaa ja suojaa. Kristityt näkevät nälkää”, yksi kirkon johtajista kertoi.

”Tämä kriisi on pahentunut entisestään. Ihmiset ovat masentuneita, turhautuneita ja toivonsa menettäneitä. Kristityt elävät taivasalla ja kokoontuvat päivittäin rukoilemaan Jumalalta turvaa ja ruokaa.”

Mariam Akhter, Open Doors kumppani, jakaa kokemuksensa:

”Suurin osa taloista on puusta tai bambusta ja peltikattoisia. Melkein kaikki talot kärsivät tuhoja ja pellit lensivät tiehensä. Suurin osa karjastamme, sadostamme ja puistamme tuhoutui. Myrskyn aikana rukoilin kotona perheeni kanssa. Mieleeni tuli yhä uudestaan kertomus siitä, kuinka Jeesus tyynnytti myrskyn (Matt. 8:23-27). Nyt kylissä tarvitaan apua. Heidän on korjattava talonsa ja he tarvitsevat ruokaa.”

Tuho ei loppunut pyörremyrsky Amphaniin, Heinäkuussa 2020 Bangladeshissa tulvi.

_______________________

Matteus 8:23-27

Jeesus astui veneeseen, ja opetuslapset seurasivat häntä. Järvellä nousi äkkiä ankara myrsky. Aallot löivät yli veneen, mutta Jeesus nukkui.

Silloin opetuslapset herättivät hänet ja sanoivat: ”Herra, pelasta meidät! Me hukumme.”

”Miksi te noin pelkäätte, vähäuskoiset?” Jeesus sanoi. Sitten hän nousi ja nuhteli tuulta ja aaltoja, ja tuli aivan tyven.

Ihmiset hämmästyivät ja sanoivat:

”Mikä tämä mies on?

Häntähän tottelevat tuulet ja aallotkin.”

_______________________

Open Doors avustustiimit saapuvat

”Meidän on mentävä auttamaan heitä, vaikka COVID-19-pandemia leviää yhteisössä,” Open Doors kumppani, veli Abraham* kertoi.

Hän viittasi kertomukseen laupiaasta samarialaisesta, joka otti riskin ja auttoi (Luuk. 10: 25-37).

Veli Abraham lähetti avustustiimejä Bangladeshin tuhoutuneille alueille. Seuraavalla lyhyellä videolla hän kertoo millaista apua tiimit ovat pystyneet teidän tukenne avulla viemään kärsiville kristityille. Jason*, tiimin jäsen, tallensi kännykällään videomateriaalin.

Apu perille haastavissa olosuhteissa

Tiimi lähti matkaan joka päivä hyvin aikaisin. Jason ja viisi muuta liikkuivat kahdella pienellä kuorma-autolla, mukana oli sekä tuore- että kuivaruokatarvikkeita. 

Matka oli todella haasteellinen. Tiet olivat kaikkea muuta kuin asfalttipäällysteisiä, mutaisia ja täynnä kuoppia. Sade teki ne entistäkin kehnommiksi. Sateen vuoksi myös ruokatarvikkeiden pitäminen kuivana oli lähes mahdotonta.

Open doorsin kumppanit matkustivat vaikeiden olosuhteiden läpi viedäkseen avun perille.

”Tiimikavereitteni kanssa jouduimme joskus istumaan auton katolla varmistamassa, että kuorman peittämä pressu pysyi paikoillaan ja ruokatavarat kuivina kovassa tuulessa ja sateessa”, Jason kertoi. 

Vaikka covid-riski oli edelleen olemassa, Jason puski eteenpäin tiiminsä kanssa.

”Totta kai pelkäsin infektiotartuntaa. Mutta noudatimme turvaohjeita ja pidimme huolen henkilökohtaisista suojavarusteista: käsideseistä, maskeista, suojakäsineistä ja suojalaseista”.

Kristitty ruoka-avustuksensa kanssa.

Jason kertoo, kuinka he usein joutuivat etsimään tilapäisen yöpaikan, kun rankkasade teki matkan jatkamisen mahdottomaksi. Tämä viivästytti perille pääsyä, niin että uskon sisaret ja veljet joutuivat odottamaan joskus hyvinkin pitkään.

Jokaisessa jakelupisteessä oli valmiina rekisteröidyt listat ruoka-avun saajista. Henkilö henkilöltä saaja tuli kutsusta hakemaan perheen ruokapaketin: jokainen perhe sai 25 kg riisiä kuukaudeksi, ruokaöljyä, suolaa, linssejä, perunoita, sipulia, saippuaa ja sokeria.

”Työmme oli vaivan arvoista”, Jason jatkaa. ”Kun uskonystävämme näkivät kuorma-automme, heidän kasvonsa kirkastuivat ja tuntien pitkä odotus unohtui välittömästi.”

Bengalikristittyjä ruokapakettiensa kanssa.

”Tämä on yksi elämäni onnellisimmista hetkistä”

Moni näistä ruoka-avun saajista oli joutunut odottamaan apua useita päiviä täysin ilman ruokaa. He olivat odottaneet hallituksen apua turhaan, joten kaikki olivat erityisen kiitollisia Open Doorsille.

Sufia Begum, keski-ikäinen kuusihenkisen perheen äiti, oli yksi ruoka-apua saaneista kristityistä.

”Olen niin onnellinen. Jumala teitä runsaasti siunatkoon. Nyt ei ole kuukauteen huolta ruuasta. Tämä on siunaus perheelleni. Amphan pyörremyrsky ja COVID-19-pandemia ovat myllänneet elämämme ylösalaisin. Menetimme paljon ja kärsimme kovasti.”

Myös Rafikul oli kiitollinen saamastaan ruoka-avusta. Hän kertoo: ”Emme voineet mennä työhön – eikä täällä työtä edes ole. Sitten tuli tämä pyörremyrsky kaiken kukkuraksi. Nyt olemme täysin muiden avun varassa. Ennen teitä kukaan ei tullut meitä auttamaan. Kiitos kun tulitte.”

Monelle näistä kristityistä, joiden kodit pyörremyrsky Amphan oli tuhonnut, Jasonin tiimin tuomat kattopellit tarjosivat helpotusta ja apua.

Veli Alomgir kertoo: ”On ollut vaikeaa, kun öisin ei ole voinut nukkua. Sateella vesi tulvii sisään. Emme ole nukkuneet kunnolla pitkään aikaan. Nyt meillä on katto ja voimme nukkua yöllä. Kiitos kaikesta avusta.”

Teidän tukenne ja rukouksenne ovat mahdollistaneet Open Doorsin paikallisen kumppanin tarjoaman elintärkeän avun kristityille, jotka ovat kohdanneet pandemian haasteet, pyörremyrsky Amphanin ja syrjintää uskonsa tähden. – kiitos teille!

Viesti veli Abrahamilta:

_____________

”Ilman rukoustanne emme olisi selvinneet.”

_____________

Pyydän, jatkakaa rukoustanne Bangladeshin kristillisen kirkon puolesta.

– Kantakaa rukouksissanne kristittyjä, jotka edelleen kärsivät pyörremyrsky Amphanin ja COVID-19-pandemian aiheuttamasta kriisistä, että heidän elämänsä palautuisi normaaliksi mahdollisimman pian. Rukoilkaa, että autetut jakavat apua eteenpäin ja voivat olla Jumalan siunaus ja valo omissa yhteisöissään.

– Rukoilkaa koko Bangladeshin kirkkojen ja kristittyjen puolesta, että he yhdistävät voimansa ja auttavat alueidensa puutteessa olevia.

– Rukoilkaa, että Jumala vaikuttaa valtion viranomaisten sydämiin, jotta kaikki saisivat avun vakaumukseen katsomatta. Rukoilkaa, että asioista päättävät johtajat suhtautuvat vakavasti uskonnolliseen syrjintään ja ongelmaan löytyy pysyvä ratkaisu.

* nimet muutettu turvallisuuden takaamiseksi

Bangladesh

_____________

Suomi rukous

World Watch List -raportti julkaistaan tänään. Rukoilemme, että evankeliumin voima näkyy tilaisuudessa puhuvien vainottujen kristittyjen todistuksissa. Pyhä Henki, kosketa vaikuttajia niin, että he nousevat puolustamaan kristittyjen oikeutta palvella vapaasti...

WWL2022: Missä maissa kristittyjen vainot ovat vakavimmat?

Tällä videolla kerrotaan niistä viidestä maasta, joissa kristittyjen vainot ovat voimakkaimmat vuoden 2022 World Watch List -raportin mukaan. Tarkastelussa Pakistan, Libya, Somalia, Pohjois-Korea ja Afganistan. World Watch List -raportin lukujen takana on lukematon...

WWL2022: Missä kristittyjen vainot ovat voimistuneet eniten?

Tällä videolla esitellään kolme maata, joissa kristittyjen vainot ovat pahentuneet merkittävimmin kuluneena vuonna. World Watch List -raportin lukujen takana on lukematon määrä kristittyjä ja heidän henkilökohtaisia kokemuksiaan vainoista. Lisätietoa tämän vuoden...

WWL2022: Mitkä maat ovat tulleet uusimpina listalle?

Tällä videolla esitellään kaksi uusinta World Watch -listalle noussutta maata. Tarkastelussa Kuuba ja Niger. World Watch List -raportin lukujen takana on lukematon määrä kristittyjä ja heidän henkilökohtaisia kokemuksiaan vainoista. Lisätietoa tämän vuoden World Watch...

Sudan rukous

Vallankaappauksen yhteydessä yhteiskunta pysähtyi monelta osin. Monet – myöskään kristityt – eivät ole voineet tehdä työtä, ja kirkon toiminta on häiriytynyt. Pyydämme, Herra, Sinua huolehtimaan uskovien fyysisistä, hengellisistä ja tunne-elämän tarpeista epävarmuuden...

Sudan rukous

Lokakuun sotilasvallankaappaus on herättänyt kristityissä uutta pelkoa ja epävarmuutta. Väliaikaishallituksen aikana otetut suuret edistysaskeleet kohti uskonnonvapautta ovat nyt vaarassa. Herra, rukoilemme, että sallit myönteisten saavutusten säilyä ja vahvistua. Ps....

Traumakeskus Shalom auttoi perhettä toipumaan järkyttävistä kokemuksista Nigeriassa

Pastori Steven David*, hänen vaimonsa Ruth ja heidän viisi tytärtään todistavat henkilökohtaisesti Nigerian turvattomuudesta ja väkivaltaisen vainon järkyttävistä seurauksista. Heidän elämänsä oli tuhoutua fulani-taistelijoiden väkivaltaisuuksissa. Syyskuisena iltana...

Kiina rukous

Taivaan Isä, kiitämme siitä, että koko Uusi testamentti on nyt äänitetty kolmen etnisen vähemmistön murteella. Monet murteiden puhujista ovat hartaita buddhalaisia eivätkä ole koskaan kuulleet evankeliumia. Rukoilemme, että työryhmä pysyy yhtenäisenä ja turvassa...

Kiina rukous

Taivaan Isä, kiitämme siitä, että koko Uusi testamentti on nyt äänitetty kolmen etnisen vähemmistön murteella. Monet murteiden puhujista ovat hartaita buddhalaisia eivätkä ole koskaan kuulleet evankeliumia. Rukoilemme, että työryhmä pysyy yhtenäisenä ja turvassa...

Kiina rukous

Matkustamis- ja kokoontumisrajoitukset, kristittyjen johtajien pidätykset ja viime aikoina tiukentunut kristittyjen somepäivitysten valvonta on vaikeuttanut Open Doorsin työntekijöiden ja paikallisten seurakuntajohtajien mahdollisuuksia tavata ja opettaa Kiinan...

Kiina rukous

Osassa Kiinan kaupunkeja on otettu käyttöön tehokas kameravalvonta väestön seurantaan. Asuntojen oville, rakennusten sisäänkäynteihin ja kadunkulmiin kiinnitetyt kasvojentunnistuskamerat seuraavat ihmisten jokaista liikettä. Tämä estää seurakuntalaisia kokoontumasta...

Maailmanlaajuinen kristikunta rohkaisee radio-ohjelmilla Pohjois-Korean salaisia kristittyjä

Yön pimeinä tunteina Pohjois-Korean salaiset kristityt kuuntelevat rahisevilla radioillaan ulkomaisten kristittyjen veljiensä ja sisartensa lähetyksiä. Miten kukaan voi kuulla evankeliumia maassa, jossa Raamattu on laiton ja jossa on jopa hengenvaarallista uskoa...

Kiina rukous

Kiina vähentää tietoisesti ulkomaisten liikemiesten, opiskelijoiden ja opettajien määrää, varsinkin jos heitä epäillään yhteyksistä lähetysjärjestöihin. Maa haluaa rajoittaa evankeliointia ja vuorovaikutusta paikallisten kiinalaisten kristittyjen kanssa. Monen...

Pohjois-Korea rukous

“Tavoitteemme on laajentaa työtä vuonna 2022, jotta yhä useampi pohjoiskorealainen saa käytännön apua ja henkistä tukea”, sanoo veli Simon*, joka koordinoi Pohjois-Korean uskovien palvelutyötä. “Tarkoitus on avata rajan tuntumaan uusia kohtaamispaikkoja, joissa voimme...

Pohjois-Korea rukous

“Radiolähetykset ovat meille todella tärkeitä. Ne vahvistavat ja rohkaisevat meitä hengellisesti”, kertoi eräs salainen uskova äskettäin. Radion omistaminen voi olla vaarallista ja paljastuminen – vaikka vain radion omistajaksi – johtaa pidätykseen ja vankeuteen tai...

Pohjois-Korea rukous

Kiitos siitä, että Open Doors pystyy lähettämään kristillisiä radio-ohjelmia Pohjois-Koreaan. Maan hallitus pyrkii häiritsemään lähetystaajuutta ja heikentämään äänen laatua niin, ettei sitä voisi kuunnella. Rukoilemme, että lähetysten häiritseminen lakkaisi. Room....

”On laajennuttava ja kasvettava kohtaamaan lisääntyneet tarpeet” – Haastattelu Kiinan nousevasta vainosta ja Open Doorsin työstä

Haastattelimme viime vuonna Peonya*, joka valvoo Kiinan Open Doorsin työtä. Aiheina olivat Kiinan kirkon tausta, kristittyihin kohdistuva kasvava vaino ja Open Doorsin näky seurakuntien vahvistamiseksi. Tänä vuonna haastattelimme häntä uudestaan. Kysyimme, mikä on sen...

Pohjois-Korea rukous

Kuule Herra, kun pyydämme siunaustasi Open Doorsin työlle ihmiskaupan uhreiksi joutuneiden, Kiinaan vaimoiksi myytyjen naisten parissa. Avustustyön kautta uhrit saavat kokea Jeesuksen rakkautta, ja heitä varten on perustettu useita raamattuopetusryhmiä. Työhön...

Pohjois-Korea rukous

Tuomme Herra eteesi Open Doorsin työntekijät, jotka Kiinan verkostojen kautta toimittavat ruoka-apua ja lääkkeitä yli 60 000 pohjoiskorealaiselle. Anna avun tavoittaa eniten tarvitsevat ja suojele niitä, jotka tekevät avustustyötä Kiinan puolella. Ps. 33:18–19 Herran...

Pohjois-Korea rukous

Pohjois-Korean raja oli vuonna 2020 täysin suljettu, jotta koronavirus pysyisi poissa maasta. Vaikka rajat ja salakuljetusreitit ovat osin taas avoinna, tilanne on epätoivoinen ja yli puolet pohjoiskorealaisista saa aterian vain kerran päivässä. Tyytymättömyys Kim...