NIGERIALAINEN LESKI LÖYSI TOIVON SINUN TUKESI AVULLA

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo.

Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet varjoisan paikan.

Rikiya seisomassa kotinsa ovensuussa.

Kylän koira makaa uneliaana pentunsa kanssa tuoliemme lähellä. Rikiyan kodin seinät on tehty narulla yhteen punotusta bambusta. Olkiluuta nojaa seinän kulmaan, vuohien määkiminen kaikuu 20 metrin päässä sijaitsevasta savitiilisestä aitauksesta.

Rikiyan nimi tulee Raamatun profeetta Jeremian nimestä ja tarkoittaa “Herran korottama”. Joskus tuota siunausta on kuitenkin ollut vaikea nähdä.

Rikyan koira viettämässä aikaa varjossa.

Rikiyan ollessa vain kaksivuotias hänen äitinsä kuoli, ja Rikiya jäi orvoksi; isäänsä hän ei mainitse missään vaiheessa. Rikiyan isoäiti teki parhaansa lapsenlastaan kasvattaessaan. Täysi-ikäistyttyään Rikiya meni naimisiin. Avioliittonsa ensimmäisten yhdeksän vuoden aikana pariskunta sai kolme lasta: Jenniferin, Peacen ja Joshuan. Yhdeksäntenä vuonna aviomies sairastui. Hän kuoli vain kaksi päivää oireiden ilmaantumisen jälkeen. Kuukauden kuluttua, kun Rikiya vielä vietti suruaikaa, naapuri ryntäsi hänen kotiinsa.

”Naapurikylässä sytytetään taloja palamaan!” mies huusi.

Muotokuva Rikyasta hänen kylänsä taka-alalla.

Rikiya pomppasi ylös ja juoksi katsomaan: naapurikylä oli ilmiliekeissä. Hän tiesi, ettei aikaa olisi paljon. Hyökkääjät olisivat hänen kylässään pian. Hän juoksi takaisin sisälle, kokosi lapset luokseen ja he pakenivat. He juoksivat poikki kivikkoisen maaston, ohi irokopuiden, rönsyliljojen ja kultakastepensaiden.

Boko Haram, yksi maailman tunnetuimmista terroristiryhmistä, ryntäsi kylään sotilaineen ja aseineen. Vuonna 2002 alkunsa saanut ryhmittymä kasvoi räjähdysmäisesti sen jälkeen, kun pohjois-Nigerian kansannousu vuonna 2009 epäonnistui. Kuoleman, seksuaalisen väkivallan ja tuhon täyttämä Boko Haramin toiminta on jatkunut jo vuosikymmenen ajan.

”Tuli oli polttanut Guyakun ja Tela Balan poliisiaseman. Juoksimme alakouluun ja piilouduimme sinne, luotien lentäessä yläpuolellamme,” Rikiya kuvailee.

Rikiya ja lapset saapuivat seuraavaan kaupunkiin myöhään yöllä, ja sieltä he löysivät turvan. ”Jatkoimme sieltä Gombiin ja Yolaan,” Rikiya kertoo. Turvallinen kotiinpaluu oli mahdollista kaksi kuukautta Yolaan saapumisen jälkeen. “Palattuani kotiin, minulla oli vaikeaa. Olin leski ja komen lapsen yksinhuoltaja,” Rikiya sanoo painaessaan silmiään kyyneliä pidätelläkseen. Tuska pakottaa hänet keskeyttämään puheensa.

“Olin hyvin traumatisoitunut; mieheni oli poissa, ja Boko Haram oli ottanut kylämme haltuunsa. Vaatteet yllämme oli ainut mitä meillä oli jäljellä,” Rikiya kertoo.

Hän ei voinut muuta kuin penkoa raunioita. Hän löysi muutaman suuremman palan palanutta aaltopeltiä ja teki niistä pienen suojan.

Opendoors pystyi myöntämään hänelle microlainan, millä Rikya pystyi ostamaan kaksi naaras vuohta.

“Te tulitte pelastamaan minut,” hän sanoo. ”Ensin parantamalla traumani. Opin, että traumani oli kuin haava, jonka täytyi parantua. Arpi jäisi ikuisesti, mutta haava paranisi.”

Open Doors pystyi antamaan mikrolainan, jonka avulla Rikiya sai ostettua kaksi naarasvuohta eli kuttua. Kumpikin kuttu saa kaksi kiliä vuodessa. Tarpeen vaatiessa Rikiya myy yhden vuohista, joskus lasten koulumaksuja varten, joskus taas ruokaa, viljelyskasveja tai vaatteita varten.

“Teidän tuellanne sain takaisin toivon, ja haavani paranivat,” hän sanoo. “Siitä lähtien Jumala on ollut minun isäni, aviomieheni, kaikkeni. Kaikki tämä on tuonut minut lähemmäksi Jumalaa kuin koskaan ennen.”

“Rehellisesti sanoen, en tiedä mitä olisin tehnyt ilman saamaani lainaa, joka mahdollisti vuohien kasvattamisen.”

Rikya pitelemässä Raamattuaan.

Pohjoisen Nigerian kristityt, kuten Rikiya, elävät ainaisen hyökkäysuhan ja jatkuvan vainon keskellä Boko Haramin kaltaisten ääriryhmien takia. Sinun rukouksesi ja tukesi ovat erittäin arvokkaita tälle alueelle.

“Minä olen parantunut [traumastani], ja kerron aina kaikille kuinka te paransitte minut,” Rikiya kertoo. ”Kiitos.”

Lapsia Rikyan kylästä. Kuvassa myös hänen poikansa (vasemmalla) ja tyttärensä  (sinisessä mekossa).

Rikiyan elämä on ollut täynnä vaikeuksia ja menetystä, mutta kaiken sen läpi Jumala on pysynyt hänen vierellään.

Sinun tukesi on muuttanut hänen tulevaisuutensa ja antanut hänelle uutta toivoa. Jumala on käyttänyt rukouksiasi ja tukeasi osoittamaan Rikiyalle, että hänen nimensä todella tarkoittaa “Herran korottamaa”.

Nigeria

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen...

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...