KULTAISET KYYNELEET

Pohjois-Nigeriassa seksuaalisen väkivallan uhrit kertovat tarinansa omakuvalla, ja Jumala muuttaa heidän surunkyyneleensä iloksi.

Yhdeksän naista esittelee ylpeänä värikkäitä maalauksiaan. Jokainen työ on omakuva, jossa on kimaltelevia kultaisia kyyneleitä. Kuvilla he kertovat tarinansa maailmalle väkivallasta, vihasta ja häpeästä. Mutta tarinat kertovat myös sovituksesta, parantumisesta ja toivosta.
 

Syyskuussa 2018 Open Doors järjesti Nigeriassa näille naisille traumaterapiakoulutuksen. Naiset olivat joko fulani-heimon tai Boko Haramin jäsenten seksuaalisen väkivallan uhreja. Kokoontumisissa he kertoivat kivustaan toisilleen ja saivat opetusta trauman vaikutuksesta elämäänsä. He osallistuivat työpajaan, jossa he maalasivat omakuvansa, jolle antoivat viimeisen silauksen ompelemalla.

Brittitaiteilija Hannah Rose Thomas johti omakuvaprojektia. ”Meillä oli todella hauskaa. Lauloimme paljon, nauroimme ja hymyilimme paljon, erityisesti ompelemisen aikana. Se oli todella kaunista. Ensimmäisenä päivänä naiset olivat melko vaisuja. Jotkut kertoivat tulleensa koulutustapahtumaan raskain mielin kaiken kokemansa takia.”

”Tämän projektin idea oli vahvistaa naisia ja heidän omanarvontuntoaan. Käytimme kauniita paikallisia kankaita, ja se vahvisti naisten nigerialaisuutta. Projektimme auttoi heitä myös ymmärtämään omaa asemaansa Jumalan tyttärinä, joita Isä arvostaa. Saimme myös voimaannuttaa naisia ja auttaa heitä löytämään oman äänensä omakuvien maalaamisen kautta. He voivat olla myös muiden kohtalotoveriensa ääninä, jotka ovat haavoittuneita sekä uskonsa että naiseutensa vuoksi.”

Patience*, vapaaehtoinen nigerialainen traumatyöntekijä, pani merkille, miten vahvasti omakuvien luominen vaikutti naisiin. ”Jotkut heistä eivät olleet koskaan pitäneet kynää kädessään, ja nyt he maalaavat omakuviaan. Voit miltei nähdä heidän huomaavan: olen siis arvokas, olen Jumalan kuvaksi luotu, olen kaunis.”
”Tällainen arvokkuuden kokemus palauttaa heidän itsekunnioituksensa. Näiden kuvien maalaaminen oli heille hyväksi. Hannah kehui heitä: ’Oi, oletpa sinä taitava’ Kaikki sanoivat usein: ’onpa kaunista, mahtavaa’. Tämä rohkaisee naisia, koska he eivät yleensä kuule tällaista puhetta. Aiemmin heille on usein sanottu, että he ovat täysin arvottomia ja hyödyttömiä ihmisiä. Nyt he kuulevat toisten naisten sanovan, että he tekevät hyvää työtä. Se rohkaisee heitä.”

Ladi koki itsensä jälleen arvokkaaksi projektin kautta. ”Aiemmin en pystynyt pitelemään kynää kädessäni enkä tekemään oikeastaan mitään. Tässä taideprojektissa sain oppia piirtämään. Piirsin itseni, ja kun tänä aamuna katsoin kuvaani, näin, miten kaunis olen. Ilo täyttää minut tänään, koska olen oppinut paljon ja nähnyt elämäni muuttuvan. Olen hyvin kiitollinen. Haluan kiittää veljiäni ja siskojani kaikkialla maailmassa tuesta, joka on tehnyt mahdolliseksi meidän osallistumisemme tähän projektiin.”

Omakuvan tekeminen oli Gambolle iso kokemus. ” Piirtäessäni koin monenlaisia tunteita. Ensin olin vihainen ja katkera ja siksi piirsin itseni totisena. Sen jälkeen tuli ilo, koska ymmärsin, miten Jumala rakastaa ja suojelee minua ja huolehtii minusta.”

Charity sai taideprojektista voimaa ja itseluottamusta.

”Olen todella onnellinen. En ole koskaan ennen pitänyt kynää kädessäni, ja nyt sain ensi kertaa kirjoittaa oman nimeni ja piirtää omat kasvoni. Haluan kiittää jokaista, joka on rukoillut puolestani ja lähettänyt meille taloudellista tukea. Kiitos teille kaikille!”

Charity on seitsemän lapsen äiti. Boko Haram kaappasi hänet. Hänet naitettiin väkisin. Vankeusaikanaan hän synnytti tyttären, jolle antoi nimen Rahila. Charityn kärsimys ei päättynyt vapautumiseen, vaan hänen miehensä hakkasi hänet ja kielsi Rahilan. Traumaterapiasta on ollut apua sekä Charitylle että hänen miehelleen. Charity voi toteuttaa saamaansa opetusta kotona perheensä parissa. ”Haluan kiittää Jumalaa. Aviomieheni on muuttunut. Hän on alkanut pitää tyttärestäni ja on jopa kantanut häntä sylissään.”

Aisha pystyi omakuvan maalaamisen kautta kertomaan tunteistaan. ”Maalatessani olin täynnä tuskaa. Halusin maailman tietävän, että sydämeni on täynnä raskasta huolta sen vuoksi, mitä kylässäni on tapahtunut ja yhä tapahtuu. Projektin aikana tajusin, mitä Jumala ajattelee minusta ja miten Hän näkee minut. Jumala on ainoa, joka voi lohduttaa meitä kaiken tapahtuneen jälkeen. ”

”Projektissa olen oppinut yhden tärkeän jakeen. Jumala on luvannut pyyhkiä kaikki kyyneleemme eräänä päivänä. Kaiken sen kivun ja huolen, mitä olemme kokeneet, Hän pyyhkii kerran pois. Tiedän, että Jumala vaikuttaa kaiken niiden parhaaksi, jotka pelkäävät Häntä. Haluan siksi, että kaikki kanssani saman kokeneet tietävät, että Jumala tietää. Hän lupaa muuttaa tilanteemme hyväksi.”

NÄYTTELY LAMBETH PALACESSA

Hannah oli juuri nimetty Forbesin ’Euroopan 30 tärkeintä alle 30-vuotiasta’ -listalle. Kotiin palattuaan hän maalasi kaikkien naisten muotokuvat, jotka asetettiin vastaavan omakuvan rinnalle. Nämä työt olivat talven 2018 aikana esillä Canterburyn arkkipiispan kodissa Lambeth Palacessa. YK:n erityislähettiläs Pramila Patten (konflikteihin liittyvää seksuaalista väkivaltaa koskevissa asioissa) ja brittihallituksen edustaja lordi Ahmad (erityisedustaja seksuaalisen väkivallan ehkäisemiseksi konflikteissa ja uskonnonvapauden erityislähettiläs) vierailivat näyttelyssä. He ovat kutsuneet näyttelyn YK:n tiloihin ja brittihallituksen isännöimään konferenssiin, jossa käsitellään seksuaalisen väkivallan ehkäisemistä konflikteissa marraskuussa 2019.

”Maalasin näiden naisten muotokuvat heidän omakuviensa rinnalle jakaakseni heidän tarinansa ja osoittaakseni näiden naisten arvon kaikesta heidän kokemastaan huolimatta. Halusin käyttää kultausta ja arvokasta lapis lazuli –pigmenttiä, joita on perinteisesti käytetty neitsyt Marian muotokuvissa, osoittaakseni, miten kallisarvoisia he ovat Jumalan silmissä. Halusin näyttää heidän voimansa ja arvokkuutensa kaiken heidän kokemansa jälkeen vastakohtana heidän kärsimykselleen. Halusin osoittaa, että näiden naisten kärsimykset eivät määrittele sitä, millaisia naisia he ovat.”

”Minua kosketti syvästi se, että naiset luottivat meihin niin paljon, että olivat valmiit jakamaan kokemuksensa kanssamme. Oli raskasta kuunnella kertomuksia siitä, mitä he ovat kokeneet. Oli järkyttävää kuulla heidän kokemastaan väkivallasta ja erityisesti siitä, miten laajalle levinnyttä väkivalta on. Jos näitä tarinoita ei kerrota eri maiden hallituksille ja YK:lle, naiset pysyvät näkymättöminä ja äänettöminä. Päätöksentekijöiden täytyy saada kuulla. Vaino jatkuu, ellei kansainvälistä painostusta asioiden muuttamiseksi saada aikaan.”

Kaikki muotokuvat ovat esillä palatsin seinillä. Niiden tarkoitus on kertoa maailmalle totuus siitä, mitä Nigerian naisille tapahtuu heidän uskonsa ja sukupuolensa vuoksi ja tuoda oikeus ja muutos sekä heille että lukuisille muille heidän kaltaisilleen.
 
 

Huom. Naisten nimet on muutettu ja kasvot on muutettu tunnistamattomiksi heidän oman turvallisuutensa takia.

Lähde: https://opendoorsinternational.exposure.co/tears-of-gold

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...