KANNATTAAKO JEESUKSEN VUOKSI KÄRSIÄ?

Tässä kuvatarinassa esittelemme neljä srilankalaista pastoria, jotka ovat kokeneet buddhalaismunkkien, poliisin ja kansan vainon. Tarinassa on jokaisen valokuva, lyhyt tilannekuvaus ja yhden lauseen tiivistelmä tämän hetken polttavimmasta ristiriidasta. Lisäksi mukana on viesti meille, yksi rukousvastaus sekä esirukouspyyntö. Näin tiedät, miten voit rukoilla heidän kanssaan!

 

Pastori Nimal*

Mitä tapahtui: Vastustus Nimalin työtä kohtaan lisääntyi ja johti useisiin hyökkäyksiin häntä ja hänen perhettään vastaan. Hän on oikeudessa syytettynä ”luvattomien uskonnollisten kokousten järjestämisestä”.

Ristiriita: Paeta vai jäädä?

Nimalin viesti: ”En haaveillut seurakunnan johtamisesta ja jokapäiväisestä uhkailusta, mutta tässä Jumala haluaa minun palvelevan. En tuntenut ketään tältä alueelta. Minulla ei ollut mitään, mutta ryhdyin palvelemaan uskon varassa, ei näkemisen. Tämän koettelemusten ja vainojen ajan keskellä olen saanut paljon kutsuja pääkaupunkiimme Colomboon ja muualle, mutta sydämessäni tiedän, että Jumala haluaa minun palvelevan juuri tällä alueella.”
 
Rukousvastaus: Poliisi määräsi Nimalin kirkon suljettavaksi välittömästi. Hän voitti aikaa ilmoittamalla, että jos poliisi haluaa sulkea kirkon, heidän pitää ottaa yhteyttä Nimalin lakimieheen. Tämä oli melkein ihme. Sri Lankalla kuten monissa muissakin maissa monet ihmiset eivät tiedä, että he voivat pyytää puolustusasianajajaa. Lakimies valitti poliisien päätöksestä. Kukaan ei myöskään ole loukkaantunut, vaikka kirkkoa vastaan on useita kertoja hyökätty.
 

Rukoile, että kirkko saataisiin pitää auki. Asia on edelleen tuomarien käsittelyssä. Rukoile kestävyyttä Nimalille ja hänen perheelleen. Nimalin vaimo haluaa pysyä alueella, johon Jumala on heidät kutsunut – hän on väkevä rukoussoturi. Rukoile, että vaimo jaksaisi pysyä lujana ja tukea Nimalia.

Pastori Lalith*

Mitä tapahtui: Buddhalaiset munkit hyökkäsivät useita kertoja kirkkoa vastaan ja tekivät valituksia Lalithista. Hänet haastettiin oikeuteen, mutta tuomari vapautti hänet kaikista syytöksistä.

Lalithin viesti: ”Meidän tehtävämme on johtaa ihmisiä Jumalan valtakuntaan. Jumala on minut kutsunut. Teen työtä hänen valtakuntansa hyväksi ja hän on minun pomoni. Siksi en anna kenenkään pysäyttää minua siinä, mitä teen Jumalalleni. Kaiken sen jälkeen, mitä olemme kokeneet, emme enää pelkää mitään. Jumalan kaikkivaltias läsnäolo on aina kanssamme.”

Rukousvastaus: Oikeuskäsittelyn aikaan Sri Lankan hallitus vahvisti lain, joka sallii kaikkien uskontojen edustajille oikeuden vapaasti harjoittaa uskontoaan kaikkialla maassa. Tuomari perusteli tällä lailla Lalithin ja hänen seurakuntansa vapauttamisen kaikista syytöksistä.

Rukoile Lalithin*, hänen vaimonsa Ramanin* ja heidän lastensa puolesta. Rukoile, että he pysyvät Jeesuksessa ja seuraavat Häntä, vaikka mitä tapahtuisi. Pyydä Jumalaa vastaamaan heidän rukouksiinsa. He haluavat jatkaa työtä kylässään. He rukoilevat, että voisivat johtaa enemmän ihmisiä Jumalan valtakuntaan ja rakentaa isomman kirkon Hänen kunniakseen.

Kuvan teksti: ”Rukoilin sinä päivänä, jolloin kirkkoamme kivitettiin. Jumala vastasi, että hän taistelee minun taisteluni niin kuin hän taisteli Gideonin puolesta.”

Pastori Dharmasiri

Mitä tapahtui: Buddhalaiset munkit ahdistelivat pastoria ja hänen seurakuntaansa. He värväsivät huumeidenkäyttäjiä hyökkäämään kirkkoon. Dharmasiri pelkäsi erityisesti kirkossa olleen teini-ikäisen tyttärensä puolesta. Poliisi kielsi Dharmasiria jatkamasta seurakunnan toimintaa ja sanoi, että poliisi ei suojelisi häntä, jos hän jatkaa. Hyökkäyksiä on ollut useita.

Ristiriita: Kannattaako Jeesuksen tähden todella kärsiä?

Dharmasirin viesti: ”Tunnustan, että olen hyvin epävarma, koska kaikki buddhalasimunkit, poliisi ja kyläläiset hyökkäävät meitä vastaan. Mutta en aio lopettaa työtä, ellei Jumala käske minua lopettamaan. Elämäni ei ole turvallista, en saa suojelua, mutta minulla on Jumalan lupaukset, jotka ovat aina totta.”

Rukousvastaus: Painostuksesta, hyökkäyksistä ja tappouhkauksista huolimatta seurakunta jatkaa toimintaansa.

Rukoile Dharmasirille, hänen vaimolleen, tyttärelleen ja seurakuntalaisille rohkeutta. Rukoile, että Kristus tekee ihmeen kylässä ja monet vainoajat kääntyvät uskoon. Rukoile, että kristityt eläisivät Jeesuksen opetusten mukaisesti.

Pastori Dinesh

Mitä tapahtui: 30 vuotta vanhan kirkon katto piti korjata. Buddhalaiset munkit tekivät poliisille valituksen. Dinesh joutui oikeuteen, ja hänet määrättiin sulkemaan kirkko. Dineshin lakimies teki päätöksestä valituksen, joka hyväksyttiin. Buddhalaiset kyläläiset ovat nyt päättäneet, että he eivät osta tavaraa tai palveluksia tietyiltä seurakunnan jäseniltä.

Ristiriita: Miten auttaa seurakuntalaisia, jotka ovat menettäneet ansiotulonsa?

Dineshin viesti: ”En kadu omasta puolestani. Vainojen keskelläkään en säälinyt itseäni, mutta säälin vastustajiamme. He eivät tiedä, mitä he tekevät. Rukoilen Jumalan armoa heille joka päivä. Rukoilen vainoajieni puolesta.”

Rukousvastaus: Ensimmäinen asiaa käsitellyt tuomari oli puolueellinen, mutta valituksen käsitellyt tuomari ratkaisi asian Dineshin eduksi.

Rukoile, että seurakunta pysyy lujana, erityisesti nyt, kun ääribuddhalaiset tekevät tavallisten kristittyjen elämän surkeaksi. Rukoile, että Jumala puuttuu asioihin ja huolehtii kristittyjen tarpeista. Rukoile, että Jumala muuttaa vainoajien sydämet niin että he saavat Dineshin sanojen mukaan kokea Jumalan rakkauden.

*Huom. Nimet muutettu turvallisuussyistä

*Huom. Nimet muutettu turvallisuussyistä

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...