Uutiset
10.06.2019

HE EIVÄT SUOSTUNEET KIELTÄMÄÄN JEESUSTA – KUUSI KRISTITTYÄ AMMUTTIIN BURKINA FASOSSA

Burkina Fasossa siviileihin kohdistuvien iskujen määrä on kuluneena vuonna noussut 7000 prosenttia. Kristittyjä vastaan hyökätään toistuvasti. Pastori Pierre ja hänen viisi serurakuntalaistaan teloitettiin, koska he eivät kieltäneet Jeesusta.

Viime sunnuntai vaikutti 80-vuotiaasta pastori Pierre Oultista tavalliselta sunnuntailta. Hän oli palvellut jo 40 vuotta kirkkoaan ja Sirgadjin kyläyhteisöä Soumin maakunnassa Burkina Fason koillisosassa. Huhtikuun 28. päivänä seurakunta kokoontui jumalanpalvelukseen, ja pastori Pierre saarnasi Jumalan sanaa pitkän elämänkokemuksensa ja palvelutyönsä tuomalla viisaudella.

Vain hetki jumalanpalveluksen päättymisen jälkeensunnuntai kuitenkin muuttui kuoleman päiväksi ja kristittyjen kokoontumispaikka rikoksen näyttämöksi.

Surmattu Jeesuksen seuraajana

Kello 13 pastori Pierre keskusteli seurakuntalaistensa kanssa kirkon pihalla, kun kaksitoista miestä ryntäsi paikalle moottoripyörillään.

Nimettömänä pysyttelevä paikallisjohtaja kertoi World Watch Monitorille: ”Hyökkääjät käskivät kristittyjä kääntymään islamiin, mutta niin pastori kuin kaikki toisetkin kieltäytyivät.”

Pastori Pierre ja viisi seurakuntalaista vietiin puun alle, missä heiltä takavarikoitiin Raamatut ja matkapuhelimet.

”Sitten heidät kutsuttiin, yksi toisensa jälkeen, kirkkorakennuksen taakse ja ammuttiin”, johtaja kertoi.

Pastori Pierren lisäksi surmansa saivat hänen poikansa Wend-Kuni, lankonsa (kirkon diakoni) Zoyéandé Sawadogo, Sayouba ja Arouna Sawadogo sekä ala-asteen opettaja Elie Boena. Yksi seurakuntalainen vietiin vakavasti loukkaantuneena läheiseen sairaalaan.

Hyökkääjät sytyttivät tuleen kirkkorakennuksen ja kaksi moottoripyörää. He myös varastivat pastori Pierren kotoa lampaan ja säkillisen riisiä ennen paikalta poistumistaan.

Kaikki uhrit haudattiin samana päivänä. Hautajaisiin osallistui ihmisiä sekä kristityistä että muslimiyhteisöistä. Pastoria jäivät kaipaamaan vaimo ja kuusi lasta.

Paikallisten asukkaiden mukaan hyökkääjät – joista osa tunnetaan ”radikalisoituneina nuorina miehinä”- palasivat seuraavana päivänä kylään ”etsimään kristittyjä”.

Aseistetut ryhmät voivat liikkua alueella vapaasti, koska lainvalvonta on puutteellista.

”Kuolen ennemmin kuin lähden”

Pastori Pierre oli aiemmin ilmaissut sukulaisilleen huolensa alueen turvallisuustilanteesta, vaikka välikohtauksilta olikin hänen kylässään säästytty. Hän oli neuvoista huolimatta kieltäytynyt muuttamasta pois alueelta, koska ”mieluummin kuolisi uskonsa tähden kuin jättäisi yhteisön, jota oli palvellut 40 vuotta. ”

Parin viime kuukauden aikana alueelta on paennut yli sata kristittyä. Helmikuussa islamisteiksi oletetut aseistetut miehet surmasivat Nohaon kaupungissa kirkon johtajan, joka oli palaamassa Togosta.

Burkina Faso – aiemmin turvallinen maa.

Burkina Faso on, toisin kuin naapurimaansa Mali, ollut pitkään tunnettu uskonnollisten yhteisöjen rauhanomaisesta rinnakkainelosta. Kahden viime vuoden aikana islamistien hyökkäykset ja yhteisöjen välisen väkivallan aallot ovat kuitenkin vaatineet satojen ihmisten hengen, ja 135 000 on joutunut jättämään kotinsa. Kyseessä on ennennäkemätön humanitaarinen kriisi, joka on päässyt yllättämään monet.

Konfliktianalyysin mukaan siviileihin kohdistuneissa iskuissa kuolleiden lukumäärä on kuluneen vuoden aikana noussut Malissa 300 prosenttia, Nigerissä 500 prosenttia ja Burkina Fasossa huikeat 7000 prosenttia.

Lähes vuosi sitten Burkina Fasossa siepattiin pastori Pierre Boena sekä hänen sukulaisiaan ja seurakuntalaisiaan. Pastori vapautettiin myöhemmin, mutta toisten siepattujen kohtaloa ei tiedetä.

Tammikuussa 2016 islamistien iskussa sai surmansa 29 ihmistä, joiden joukossa oli yhdysvaltalainen lähetystyöntekijä ja kuusi muuta hänen mukanaan ollutta kristittyä.

Samana päivänä siepattiin australialainen lääkäri vaimoineen Djibossa, lähellä Malin rajaa. Jo yli 70-vuotiaat Ken ja Jocelyn Elliott olivat työskennelleet Burkina Fasossa 1970-luvulta asti. Jocelyn vapautettiin kuukauden kuluttua, mutta Ken on edelleen sieppaajien hallussa.

”Rukoilkaa Jumalaa antamaan meille voimaa rakkauden levittämiseen”

Burkina Fason Evankelisten Kirkkojen ja Lähetysjärjestöjen Yhdistys (The Federation of Evangelical Churches and Missions in Burkina Faso; FEME) on ilmaissut huolensa iskun takia.

Surmatöiden jälkeisenä päivänä yhdistyksen puheenjohtaja Henri Yé totesi: ”Hyökkäys ei kohdistunut ainoastaan Sirgadjin kirkkoon. Myös maallemme tunnusomaiset suvaitsevuuden, anteeksiannon ja rakkauden arvot ovat saaneet iskun. Perustuslakimme turvaamaa uskonnonharjoittamisen vapautta on halvennettu”.

Yé vetosi Burkina Fason kansalaisiin, erityisesti kristittyihin, etteivät he lankeaisi hyökkääjien ansaan:

”Kohdatessamme silmitöntä vihaa pyytäkäämme Jumalalta voimaa levittää sitä rakkautta, joka meillä Jumalan lapsina on. Sekä Kristuksen ruumiin että koko kansakunnan yhteyttä täytyy suojella kaikin mahdollisin keinoin.”

Lähde