“Elämä on Kristus ja kuolema on voitto”

5 opetusta rakkaansa uskonsa vuoksi menettäneiltä perheiltä
Väkivaltaiset ja veriset hyökkäykset ovat tänä vuonna johtaneet 128 kristityn kuolemaan Egyptissä. Vielä useampi kärsii henkisistä ja fyysisistä vammoista päätettyään seurata Kristusta.

Monet perheet ovat menettäneet rakkaitaan. Menetyksen tuska on syvä ja haavat edelleen auki, vaikka omaiset ovatkin saaneet todistaa Jumalan läsnäoloa kärsimyksen keskellä. Usko pysyy ja usein vahvistuukin.

Seuraavassa viisi egyptiläistä perhettä, jotka ovat menettäneet rakkaitaan kristittyjen vainoissa, kertoo tästä todellisuudesta ja siitä, mitä on oppinut.

OPPITUNTI 1: ”OLE HEREILLÄ JA VALMIS”

Hale-vaimo ja pojat Bishoy ja Paula muistelevat Nabil Saberin elämää: Ääri-islamistit ampuivat Nabilin kuoliaaksi halutessaan “puhdistaa” kaupungin kristityistä. Hänen kaksi poikaansa näyttävät isänsä Raamattua. Isällä oli tapana lukea sitä päivittäin. Juuri ennen kuolemaansa isä alleviivasi kohdan, joka nyt rohkaisee perhettä elämään lähellä Jumalaa: ”Minä tulen kuin varas. Autuas se, joka valvoo ja pitää huolen vaatteistaan, ettei joutuisi häpeään, kulkemaan alasti kaikkien nähden.” (Ilm. 16:15.)

Paula ja Bishoy katsovat isänsä kuvaa
Nyt Hale lukee poikiensa kanssa Raamattua. Hän kertoo, että isän kuoltua Paulan ja Bishoyn on vieläkin tärkeämpää tietää, kuka Jumala on. Jokin aika sitten Bishoyn opettaja pyysi kaikkia niitä oppilaita, joilla ei ole kahta vanhempaa, nousemaan ylös. Bishoy ei tehnyt niin. ”Jeesus on isäni”, hän selitti. ”Eikä maallinen isäni ole kuollut, vaan hän elää taivaassa!”

Nabil Saber Ayoub Mansour, 40, tapettiin 6.5.2017 El-Arishissa. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo ja kaksi poikaa.

 

OPPITUNTI 2: ”ET KOSKAAN OLE LIIAN NUORI INSPIROIMAAN JOTAKUTA USKON TIELLÄ”

Atef-isä muistelee poikansa Karam Atefin elämää:

Ennen töihin lähtöä hän oli halannut isäänsä tiukasti. Sinä kammottavana päivänä hänet tapettiin. Atefin poika Karam, 20, oli yksi niistä rakennustyöläisistä, jotka kuolivat bussihyökkäyksessä Minyan kaupungissa. Kaikille bussissa olleille annettiin kaksi vaihtoehtoa: kieltää uskonsa tai kuolla. Karam ei uskoaan kieltänyt.

Atef ikävöi poikaansa valtavasti päivittäin. Joka ilta hän katselee videoita paikallisessa luostarissa työskennelleestä pojastaan. Muuten uni ei tule.

 

Atef katsomassa videota pojastaan
Kun isältä kysyy todistusta pojan uskosta, Atefin ei tarvitse miettiä kauan. ”Hänen elämänsä oli hänen todistuksensa.” Tavallisesti pojat oppivat Jumalasta isältään, mutta Atefin ja Karamin kohdalla oli päinvastoin: ”Hän puhui minulle koko ajan Jumalan valtakunnasta ja rohkaisi minua menemään kirkkoon ja työstämään suhdettani Jumalaan. Nyt, kun poikani on poissa, yritän entistäkin paremmin muistaa hänen sanansa. Uskoni on todella kasvanut.”

Karam Atef Ibrahim, 20, tapettiin matkalla Pyhän Samuelin luostariin. Häntä ikävöivät vanhemmat ja kaksi sisarusta.

 

OPPITUNTI 3: ”TEHKÄÄ RUKOUKSESTA PERHEENNE TAPA”

Mariam-vaimo muistelee Wahib Edwardin elämää:

Eräässä maalaiskylässä kodin seinää koristaa kuva leveästi hymyilevästä Wahibista. Hän oli ihana isä, lapset sanovat. Hän ei kuitenkaan ole enää perheensä kanssa. Hän vastasi ”ei”, kun ääri-islamistit yrittivät pakottaa hänet luopumaan kristinuskosta ja ryhtymään muslimiksi. Se maksoi hänen henkensä. ”Hänen poissaolonsa sattuu”, Mariam-vaimo sanoo. ”Erityisesti se, että lasten täytyy varttua ilman isää, saa minut hyvin surulliseksi.”

Mariam rukoilee lastensa kanssa
“Olemme vaatimattomia maanviljelijöitä, ja aviomieheni oli vaatimaton mies.” Koska Wahib ja hänen perheensä eivät osanneet lukea ja kirjoittaa kunnolla, heillä oli tapana katsoa kristillistä tv-kanavaa ja laulaa mukana virsiä. ”Rukoilimme yhdessä perheenä”, Mariam selittää. ”Emme ole luopuneet siitä, ja aina, kun rukoilemme, ajattelen miestäni.”

Wahib Edward Fanous Younan, 38, tapettiin matkalla Pyhän Samuelin luostariin. Häntä kaipaavat vaimo ja kolme lasta.

 

OPPITUNTI 4: “RIIPU KIINNI JUMALAN ARMOSSA”

Nabil Habibin elämää muistelevat Nadia-vaimo ja Marian-tytär:

Nadia, 35, menetti aviomiehensä Nabilin joulukuussa 2016, kun kirkkoon hyökkäsi itsemurhapommittaja. Hänellä on nyt kolme lasta kasvatettavanaan. Silti heidän kodissaan vallitsee ilon eikä pelon ilmapiiri. Nyt Nadia käy kirkossa lähes päivittäin, ei vain kerran kuukaudessa. Hänen aviomiehensä kuoli kirkossa, mutta muisto ei pelota vaan antaa hänelle voimaa. Aviomiehen vahva usko ja halu kuolla Jeesuksen vuoksi inspiroivat häntä nyt.

Nadia ja lapset Justina, Marian ja Fady
”Mieheni sanoi minulle jatkuvasti, että elämme Jumalan armosta ja että Hän pitää meistä huolen. Ja näinä vaikeinakin aikoina se on ollut totta; Jumala on hyvin lähellä meitä, ja koemme Hänen rauhaansa.” Marian, Nadian vanhin tytär, lisää: ”Ihmiset kysyvät, miksi näytän niin onnelliselta tässä tilanteessa. He kysyvät, miten pystyn siihen. Sanon heille: ’En tee mitään. En se ole minä, vaan Jumala minussa.’”

Nabil Habib Abdullah, 45, tapettiin 11.12.2016 Kairossa. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo ja kolme lasta.

 

OPPITUNTI 5: ”VIETÄ JUMALAN KANSSA AIKAA PÄIVITTÄIN”

Baghat Williamin elämää muistelevat Marqos-poika ja Fawziya-vaimo:

Ennen isänsä kuolemaa 17-vuotias Marqos ei juurikaan vaivannut päätään uskonasioilla. Hänen isällään Baghatilla oli kuitenkin vahva jumalasuhde, ja hän luki Raamattua joka aamu – helmikuun 2017 kohtalokkaaseen päivään saakka. ”Hänet pakotettiin polvistumaan kadulle ja kääntymään islamiin. Kun hän puisti päätään, hänet ammuttiin kuoliaaksi”, Marqos kertoo.

Fawziya poikansa Marqosin kanssa – Fawziya on onnellinen, että hänen poikansa elää nyt läheisessä suhteessa Jumalaan. Marqosilla on kaulassa sama risti, jota hänen isänsä piti kuollessaan.
Marqosin äiti Fawziya iloitsee suuresti poikansa muutoksesta. ”Jos hän ei ymmärrä jotain jaetta, hän kysyy minulta. Ja rukoilemme yhdessä.” Hän on varma, että hänen miehensäkin olisi ollut onnellinen Marqosista. ”Tätä me aina rukoilimme yhdessä: että Herra voisi koskettaa hänen sydäntään ja vetää häntä lähemmäs itseään.”

Baghat William Zakher, 40, tapetttiin El-Arishissa 12.2.2017. Häntä ikävöivät vaimo ja kaksi lasta.

”Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto.”

Lähde

KULTAISET KYYNELEET

Yhdeksän naista esittelee ylpeänä värikkäitä maalauksiaan. Jokainen työ on omakuva, jossa on kimaltelevia kultaisia kyyneleitä. Kuvilla he kertovat tarinansa maailmalle väkivallasta, vihasta ja häpeästä. Mutta tarinat kertovat myös sovituksesta, parantumisesta ja...

Kannattaako Jeesuksen vuoksi kärsiä?

Tässä kuvatarinassa esittelemme neljä srilankalaista pastoria, jotka ovat kokeneet buddhalaismunkkien, poliisin ja kansan vainon. Tarinassa on jokaisen valokuva, lyhyt tilannekuvaus ja yhden lauseen tiivistelmä tämän hetken polttavimmasta ristiriidasta. Lisäksi mukana...

TERVETULOA LYDIAN JOHTAMAAN HYLKIÖIDEN KIRKKOON – Kadonneet löytyvät, sairaat paranevat, kuolleet palaavat elämään

Beth, Open Doorsin toimittaja, matkusti hiljattain Etelä-Filippiineille tapaamaan muslimitaustaisia uskovia, joita Open Doors tukee. Osana Bethin työtä on kutsua maailman kristittyjä rukoilemaan vainottujen siskojensa ja veljiensä puolesta ja tukemaan...

USKO YHDISTÄÄ VALTAMERTEN YLI

Muutama kuukausi sitten englantilainen Heather George osallistui kansainvälisen naisten ryhmän mukana yhteiseen konferenssiin Etiopian vainottujen kristittyjen naisten kanssa. “En ole koskaan oikein välittänyt kristillisistä naisten konferensseista. Monet, joihin...

Yhteistä kasvua salassa Keski-Aasiassa, naisten opetuslapseusryhmä kokoontuu viettämään kansainvälistä naistenpäivää

Kansainvälinen Naistenpäivä 8. maaliskuuta on koko Keski-Aasiassa vapaapäivä. Silloin järjestöt, yritykset ja oppilaitokset antavat naistyöntekijöille lahjoja ja kukkia. Miehet antavat lahjoja elämänsä tärkeille naisille ja pöytä täytetään herkuilla. Keski-Aasian...

Lesken ylistys rohkaisee

Neljäkymmentä nigerialaista naista lauloi riemullisesti, kun minä ja joukko naisia ympäri maailmaa saavuimme kahdeksi päiväksi tapaamaan ja rohkaisemaan heitä: ”Olemme kokoontuneet yhdessä tänne tapaamaan Häntä, Herraamme. Kutsumme kaikki Hänen omansa tänne. Olemme...

Vuorilla liikkuva usko: Agustina on vaimo, äiti ja Raamattujen salakuljettaja

Pohjois-Kolumbiassa muuan nainen ja hänen perheensä uhmaavat kristityille asetettuja rajoituksia. He liikkuvat yöllä ulkona, salakuljettavat Raamattuja ja vierailevat salaisissa kirkoissa viidakon keskellä. Riskit ovat suuret, mutta vielä suurempi on heidän...

Kuinka Isis tuli osaksi taidettani? – Open Doorsin tukema taideterapiaprojekti Jordaniassa

Tervetuloa paikkaan, jossa toivutaan traumoista ja jossa kotinsa, kylänsä ja viattomuutensa jättämään joutuneita lapsia autetaan tulemaan jälleen lapsiksi! Tässä artikkelissa pääset tutustumaan Open Doorsin tukemaan taideterapiaprojektiin lasten äänen...

Syyrian kirkkoa jälleenrakennetaan – 5 kertomusta Open Doorsin valmennuksista

Yksi työmme pääkohteista Syyriassa on raamattukeskeinen valmennus eri kirkkokuntien jäsenille ja pastoreille. Tuellanne 21 589 Syyrian kristittyä osallistui johonkin valmennusohjelmaamme vuonna 2017. Tässä viisi heistä kertoo, miten valmennus on vaikuttanut heidän...

La Casitassa asuvalla Mateolla on suuria unelmia

  Kolumbian alkuperäisasukkaiden lapsuus on lyhyt. He alkavat auttaa vanhempiaan jo kuuden, seitsemän vuoden iässä. Lapset lähtevät heidän mukaansa muokkaamaan peltoa, raivaamaan metsää ja pitämään huolta eläimistä. Lastenkin tehtävänä on huolehtia perheen...