“Elämä on Kristus ja kuolema on voitto”

5 opetusta rakkaansa uskonsa vuoksi menettäneiltä perheiltä
Väkivaltaiset ja veriset hyökkäykset ovat tänä vuonna johtaneet 128 kristityn kuolemaan Egyptissä. Vielä useampi kärsii henkisistä ja fyysisistä vammoista päätettyään seurata Kristusta.

Monet perheet ovat menettäneet rakkaitaan. Menetyksen tuska on syvä ja haavat edelleen auki, vaikka omaiset ovatkin saaneet todistaa Jumalan läsnäoloa kärsimyksen keskellä. Usko pysyy ja usein vahvistuukin.

Seuraavassa viisi egyptiläistä perhettä, jotka ovat menettäneet rakkaitaan kristittyjen vainoissa, kertoo tästä todellisuudesta ja siitä, mitä on oppinut.

OPPITUNTI 1: ”OLE HEREILLÄ JA VALMIS”

Hale-vaimo ja pojat Bishoy ja Paula muistelevat Nabil Saberin elämää: Ääri-islamistit ampuivat Nabilin kuoliaaksi halutessaan “puhdistaa” kaupungin kristityistä. Hänen kaksi poikaansa näyttävät isänsä Raamattua. Isällä oli tapana lukea sitä päivittäin. Juuri ennen kuolemaansa isä alleviivasi kohdan, joka nyt rohkaisee perhettä elämään lähellä Jumalaa: ”Minä tulen kuin varas. Autuas se, joka valvoo ja pitää huolen vaatteistaan, ettei joutuisi häpeään, kulkemaan alasti kaikkien nähden.” (Ilm. 16:15.)

Paula ja Bishoy katsovat isänsä kuvaa
Nyt Hale lukee poikiensa kanssa Raamattua. Hän kertoo, että isän kuoltua Paulan ja Bishoyn on vieläkin tärkeämpää tietää, kuka Jumala on. Jokin aika sitten Bishoyn opettaja pyysi kaikkia niitä oppilaita, joilla ei ole kahta vanhempaa, nousemaan ylös. Bishoy ei tehnyt niin. ”Jeesus on isäni”, hän selitti. ”Eikä maallinen isäni ole kuollut, vaan hän elää taivaassa!”

Nabil Saber Ayoub Mansour, 40, tapettiin 6.5.2017 El-Arishissa. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo ja kaksi poikaa.

 

OPPITUNTI 2: ”ET KOSKAAN OLE LIIAN NUORI INSPIROIMAAN JOTAKUTA USKON TIELLÄ”

Atef-isä muistelee poikansa Karam Atefin elämää:

Ennen töihin lähtöä hän oli halannut isäänsä tiukasti. Sinä kammottavana päivänä hänet tapettiin. Atefin poika Karam, 20, oli yksi niistä rakennustyöläisistä, jotka kuolivat bussihyökkäyksessä Minyan kaupungissa. Kaikille bussissa olleille annettiin kaksi vaihtoehtoa: kieltää uskonsa tai kuolla. Karam ei uskoaan kieltänyt.

Atef ikävöi poikaansa valtavasti päivittäin. Joka ilta hän katselee videoita paikallisessa luostarissa työskennelleestä pojastaan. Muuten uni ei tule.

 

Atef katsomassa videota pojastaan
Kun isältä kysyy todistusta pojan uskosta, Atefin ei tarvitse miettiä kauan. ”Hänen elämänsä oli hänen todistuksensa.” Tavallisesti pojat oppivat Jumalasta isältään, mutta Atefin ja Karamin kohdalla oli päinvastoin: ”Hän puhui minulle koko ajan Jumalan valtakunnasta ja rohkaisi minua menemään kirkkoon ja työstämään suhdettani Jumalaan. Nyt, kun poikani on poissa, yritän entistäkin paremmin muistaa hänen sanansa. Uskoni on todella kasvanut.”

Karam Atef Ibrahim, 20, tapettiin matkalla Pyhän Samuelin luostariin. Häntä ikävöivät vanhemmat ja kaksi sisarusta.

 

OPPITUNTI 3: ”TEHKÄÄ RUKOUKSESTA PERHEENNE TAPA”

Mariam-vaimo muistelee Wahib Edwardin elämää:

Eräässä maalaiskylässä kodin seinää koristaa kuva leveästi hymyilevästä Wahibista. Hän oli ihana isä, lapset sanovat. Hän ei kuitenkaan ole enää perheensä kanssa. Hän vastasi ”ei”, kun ääri-islamistit yrittivät pakottaa hänet luopumaan kristinuskosta ja ryhtymään muslimiksi. Se maksoi hänen henkensä. ”Hänen poissaolonsa sattuu”, Mariam-vaimo sanoo. ”Erityisesti se, että lasten täytyy varttua ilman isää, saa minut hyvin surulliseksi.”

Mariam rukoilee lastensa kanssa
“Olemme vaatimattomia maanviljelijöitä, ja aviomieheni oli vaatimaton mies.” Koska Wahib ja hänen perheensä eivät osanneet lukea ja kirjoittaa kunnolla, heillä oli tapana katsoa kristillistä tv-kanavaa ja laulaa mukana virsiä. ”Rukoilimme yhdessä perheenä”, Mariam selittää. ”Emme ole luopuneet siitä, ja aina, kun rukoilemme, ajattelen miestäni.”

Wahib Edward Fanous Younan, 38, tapettiin matkalla Pyhän Samuelin luostariin. Häntä kaipaavat vaimo ja kolme lasta.

 

OPPITUNTI 4: “RIIPU KIINNI JUMALAN ARMOSSA”

Nabil Habibin elämää muistelevat Nadia-vaimo ja Marian-tytär:

Nadia, 35, menetti aviomiehensä Nabilin joulukuussa 2016, kun kirkkoon hyökkäsi itsemurhapommittaja. Hänellä on nyt kolme lasta kasvatettavanaan. Silti heidän kodissaan vallitsee ilon eikä pelon ilmapiiri. Nyt Nadia käy kirkossa lähes päivittäin, ei vain kerran kuukaudessa. Hänen aviomiehensä kuoli kirkossa, mutta muisto ei pelota vaan antaa hänelle voimaa. Aviomiehen vahva usko ja halu kuolla Jeesuksen vuoksi inspiroivat häntä nyt.

Nadia ja lapset Justina, Marian ja Fady
”Mieheni sanoi minulle jatkuvasti, että elämme Jumalan armosta ja että Hän pitää meistä huolen. Ja näinä vaikeinakin aikoina se on ollut totta; Jumala on hyvin lähellä meitä, ja koemme Hänen rauhaansa.” Marian, Nadian vanhin tytär, lisää: ”Ihmiset kysyvät, miksi näytän niin onnelliselta tässä tilanteessa. He kysyvät, miten pystyn siihen. Sanon heille: ’En tee mitään. En se ole minä, vaan Jumala minussa.’”

Nabil Habib Abdullah, 45, tapettiin 11.12.2016 Kairossa. Häntä jäivät kaipaamaan vaimo ja kolme lasta.

 

OPPITUNTI 5: ”VIETÄ JUMALAN KANSSA AIKAA PÄIVITTÄIN”

Baghat Williamin elämää muistelevat Marqos-poika ja Fawziya-vaimo:

Ennen isänsä kuolemaa 17-vuotias Marqos ei juurikaan vaivannut päätään uskonasioilla. Hänen isällään Baghatilla oli kuitenkin vahva jumalasuhde, ja hän luki Raamattua joka aamu – helmikuun 2017 kohtalokkaaseen päivään saakka. ”Hänet pakotettiin polvistumaan kadulle ja kääntymään islamiin. Kun hän puisti päätään, hänet ammuttiin kuoliaaksi”, Marqos kertoo.

Fawziya poikansa Marqosin kanssa – Fawziya on onnellinen, että hänen poikansa elää nyt läheisessä suhteessa Jumalaan. Marqosilla on kaulassa sama risti, jota hänen isänsä piti kuollessaan.
Marqosin äiti Fawziya iloitsee suuresti poikansa muutoksesta. ”Jos hän ei ymmärrä jotain jaetta, hän kysyy minulta. Ja rukoilemme yhdessä.” Hän on varma, että hänen miehensäkin olisi ollut onnellinen Marqosista. ”Tätä me aina rukoilimme yhdessä: että Herra voisi koskettaa hänen sydäntään ja vetää häntä lähemmäs itseään.”

Baghat William Zakher, 40, tapetttiin El-Arishissa 12.2.2017. Häntä ikävöivät vaimo ja kaksi lasta.

”Minulle elämä on Kristus ja kuolema on voitto.”

Lähde

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...

Irak: Uskoa toivottomuuden keskellä

Qaraqosh, Irak. Marraskuu 2018. Yousif, 18 v. kulkee  hämärän kirkkorakennuksen läpi. Askel on hidas. Vähän väliä hän pysähtyy pölyttyneellä lattialla. Yrittääkö hän muistaa sen ihmisten täyttämän ja värikkään kirkon, jonka hän joutui jättämään. Nyt katto on tulen...

Kurkistus salaiseen seurakuntaan: Kuinka seurakunta kokoontuu Keski-Aasiassa

Pastori Alimin (nimi muutettu) seurakunta oli toiminut yli kolmetoista vuotta, kun samalle kadulle rakennettiin moskeija. Tuolloin Alim seurakuntalaisineen ei ajatellut asiaa paljonkaan, koska islam on maan pääuskonto. Pian he saivat kuitenkin havaita jännitteiden...

TOIVON KESKUS Syyrian Aleppon allianssikirkossa

Brutaalista kahdeksan vuoden sisällissodasta kärsinyt Syyria tarvitsee paljon toivoa. Siksi Open Doors teki paikallisille yhteistyökirkoille aloitteen Toivon keskusten perustamisesta. Toimintaa lapsille ja nuorille, ruoanjakelua, englannin opetusta, Alfa-kursseja...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.