Syyrian kirkkoa jälleenrakennetaan

5 kertomusta Open Doorsin valmennuksista

Yksi työmme pääkohteista Syyriassa on raamattukeskeinen valmennus eri kirkkokuntien jäsenille ja pastoreille. Tuellanne 21 589 Syyrian kristittyä osallistui johonkin valmennusohjelmaamme vuonna 2017. Tässä viisi heistä kertoo, miten valmennus on vaikuttanut heidän elämäänsä.

DANNY MAIDA, 26 v. HOMS
Tämä lastenohjaaja Syyrian Ortodoksikirkosta Homsista opiskeli tietojenkäsittelyä, mutta sodan jatkuessa hän otti vastuun kirkkonsa 5-12 vuotiaista lapsista. ”Osallistuin johtajakoulutukseen, joka keskittyi kristilliseen kasvatukseen. Ryhmämme koostui Homsin kaikkien eri kirkkokuntien jäsenistä. Varmaan tiedättekin kirkkomme kriisistä Homsissa. Sodasta johtuen monet kirkkomme johtajat ovat lähteneet maasta. Yhtäkkiä meistä maallikoista tulikin johtajia kirkossamme, joten tarvitsimme koulutusta.”

Kun Homsin taistelut loppuivat, kirkolla oli Dannyn mukaan kaksi vastuualuetta: ”Tottahan meidän oli jälleenrakennettava, mutta ensisijainen vastuumme oli tukea ihmisiä.”

”Eniten pidin siitä, kuinka opimme soveltamaan Raamattua, Jumalan Sanaa, opettaessamme lapsia selviytymään jokapäiväisestä elämästä. Se oli aivan uutta minulle. Opin myös vuorovaikutteista opettamista. Kurssin jälkeen otimme kaiken oppimamme käyttöön. Olen jo jakanut oppimaani toisille lastenohjaajille ja kirkossamme toimivalle opiskelijaryhmälle.”

”Tämä koulutus muutti elämäni ja tapani työskennellä lasten kanssa. Koska meitä oli kaikista kirkkokunnista, nyt minulla on myös ystäviä muista kirkoista. Autamme toisiamme ja voimme jakaa ideoita.”

”Myös tapani palvella kirkossa on muuttunut. Olin kovin ujo, mutta koulutuksen ansiosta osaan ilmaista itseäni paremmin. Lapsetkin ovat huomanneet muutoksen; he rakastavat tätä.”

”Uusi työtapa on kasvattanut kirkossa käyvien lasten määrän 65:stä sataan. Lapset pitävät meitä esikuvinaan ja haluavat olla kuin ohjaajansa.”

Danny on ottanut myös teini-ikäiset mukaan lapsityöhön. He saavat ryhmänjohtajakokemusta ja oppivat organisoimaan toimintaa. Danny hymyilee leveästi ja sanoo: ”Lapset ovat hyvin positiivisia. He sanovat minulle, että teen juttuja paljon paremmin kuin aikaisemmin”.

SANDY GEORGES, 20 v. ALEPPO
Sandy on kristitty lääketieteen opiskelija, jonka kotipaikka on Hasakah. Nyt hän kuitenkin opiskelee Aleppossa kolmatta vuotta ja saman verran on jäljellä yleislääkärin pätevyyteen. Neljän lisävuoden jälkeen tarkoitus on erikoistua ortopediksi. Sandy osallistui koulutukseen, joka tähtää naisten aseman parantamiseen seurakunnissa. ”Opin monta uutta asiaa, mutta itselleni tärkeimpiä olivat viestintä, johtajuus, naisten paikka ja rooli yhteiskunnassa sekä tarpeiden arviointi. Kurssin ansiosta olen varmempi johtajan roolissani.”

Koulutuksen aikana hän sai idean suuren naistentapahtuman järjestämisestä, ja ensimmäinen tällainen tapahtuma on jo toteutunut. Siihen osallistui 70 naista, jotka olivat 16-70-vuotiaita. ”Tämä oli erittäin tärkeä tapahtuma. Naiset tarvitsevat toisiaan, sillä he ovat hyvin paljon itsekseen. Monikaan äiti ei tapaa lapsiaan, jotka sota on ajanut pois Syyriasta.”

Sandy suunnitteli koko tapahtuman muutaman avustajan kanssa. He opettivat naisia ansaitsemaan omaa rahaa esimerkiksi kutomalla tai jätteitä kierrättämällä. ”Jotkut heistä elättävät nyt perheensä tapahtumapäivässä oppimiensa asioiden avulla. Minulle oli hienoa huomata iloa heidän silmissään ja nähdä sen päivän muuttaneen heidän elämänsä. Oli myös hienoa nähdä kuinka Jumala toimii. Jumala näytti, kuinka hän ja hänen Pyhä Henkensä toimii eri lailla eri ihmisten kohdalla. Tämän huomaaminen auttoi ja lohdutti sekä minua että muita naisia.”

“Järjestin tämän tapahtuman koulutukseni jälkeen ja nyt suunnittelen muuta. Toiset kurssille osallistuneet aloittivat myös toimintaa omissa kirkoissaan ja paikallisissa yhteisöissään.”

AFREM WAZIR, 37 v. ALEPPO
Afrem on Syyrian ortodoksikirkon pappi Aleppossa, missä häntä kutsutaan Isä Afremiksi. Hän osallistui kahteen kirkon johtajille suunnattuun koulutukseen, jotka painottuivat johtajuuteen ja ennen kaikkea palvelujohtajuuteen. ”Oli mahtavaa olla koulutuksessa yhdessä eri kirkkokuntien ja paikkakuntien johtajien kanssa. Oli tärkeä oivallus järjestöltänne tuoda meidät kaikki yhteen. Tietääkseni tällaista ei ole aikaisemmin tapahtunut. Tätä me papit tarvitsimme.”

”Luennot palvelujohtajuudesta olivat erittäin tärkeitä. Meidän pappien tehtävä on edustaa Kristusta kirkossamme. Kristus on kirkon johtaja, hän on Hyvä Paimen. Hänen opetuslapsinaan meidän pitäisi ottaa oppia Hänen elämästään. Minä olen jo jakanut oppimaani kirkkoni maallikkojohtajille. Olin vaikuttunut siitä, kuinka kouluttajamme palveli meitä aseinaan huumori ja nöyryys.”

Lisäksi kurssi antoi sodan keskellä elävälle papille hetken lepoon ja mietiskelyyn. ”Kurssi järjestettiin Libanonissa, joten pääsimme hetkeksi pois sodan keskeltä. Me olemme kaikki työstä väsyneitä ja sodan uuvuttamia.”

EMAD SHAKZ, 24 v. ALEPPO
Aleppossa kirkon nuorisotyöntekijänä toimivan Emadin pastori lähetti hänet muutamaksi viikoksi raamattukoulutukseen. ”Ensimmäinen koulutus oli johtajuusvalmennus vuonna 2016. Olin siitä todella innostunut, ja entistä mielenkiintoisempaa siitä tuli huomattuani osanottajien olevan eri tunnustuskunnista. Tällä hyvin käytännönläheisellä kurssilla suurimman vaikutuksen minuun teki tunteista puhuminen ja päämäärän asettaminen elämään. Se oli minulle uutta. Tavatessani ihmisiä muista kirkoista ja eri paikkakunnilta huomasin joillakin olevan syvempi hengellinen elämä. Palattuani kirkkooni aloin soveltaa kokemuksiani.”

Emad osallistui myös johtajuus- ja nuorisotyöntekijäkoulutukseen. ”Se auttoi minua paljon. Aloin arvioida, kuinka itse palvelen nuoria. Koulutus auttoi minua suunnittelemaan paremmin nuorille sopivaa tekemistä, ja opin vastaamaan nuorten isoihin kysymyksiin. Kaiken lisäksi osallistuin myös kouluttamiskoulutukseen tarkoituksenani opettaa nuorisojohtajia kouluttamaan muita. Kaikki koulutukset ovat hyvin käytännönläheisiä. Opin sekä itselleni ajankohtaisia asioita että omien asioiden jakamista muiden kanssa. Kurssit ovat auttaneet minua ymmärtämään ja soveltamaan Raamattua paljon paremmin sekä myös opettamaan muille näitä asioita.”

MIRNA ACHJI, 24 v. ALEPPO
Mirna on arkkitehti ja kirkossaan hän toimii lasten kanssa. ”Olen osallistunut neljään koulutukseen: kahteen johtajuuskoulutukseen, kouluttajakoulutukseen ja hengelliseen tukeen tähtäävään koulutukseen. Ensimmäiset kaksi koulutusta muuttivat näkemykseni elämästä. Aloin pohtia asioita, joita en ollut aikaisemmin ajatellut, kuten elämäni tarkoitusta. Tunnen itseni nyt paremmin: ymmärrän miksi olen syntynyt ja mikä on elämäni tarkoitus.”

”Voin myös sanoa, että koulutuksiin osallistuminen on tuonut minut lähemmäksi Jumalaa. Olen alkanut ajatella Jumala-suhdettani, ja hän on nyt enemmän läsnä elämässäni. Koulutuksen jälkeen olen jakanut oppimaani ystävilleni kirkossa. Olen oppinut tutkimaan itseäni ja elämälläni on selkeä päämäärä. Tiedän mihin uskon ja mitä tavoittelen.”

”Rehellisesti sanoen sodan keskellä mietin usein, miksi tämä kaikki tapahtuu meille. Miksi Jumala antaa ihmisten kuolla ja kärsiä? Kaiken kapinoinnin jälkeen koen saaneeni häneltä vastauksen. Vaikeina aikoina, kun olin aivan väsynyt, monesti Jumala vastasikin minulle. Uskon, että tämä kaikki kärsimys on meille myös mahdollisuus, ja että kaikella tapahtuneella on tarkoitus. Uskon, että Jumala haluaa kertoa meille jotakin näiden tapahtumien kautta, ja siksi Jobin kirja on minulle hyvin rakas. Se puhuu kärsivällisyydestä ja ehdottomasta luottamuksesta Jumalaan. Me syyrialaiset olemme vahvoja. Me emme koskaan luovuta.”

Lähde: Open Doors International

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...