Selaa World Watch -listan maita

26. sijalla World Watch -listalla

Tunisia

WWL 2021: Sijalla 26, pisteitä 67/100
WWL 2020: Sija 34
WWL 2019: Sija 37
WWL 2018:
Sija 30
WWL 2017: Sija 29
WWL 2016: Sija 32

 

Alue: Lähi-itä / Pohjois-Afrikka

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, etninen vihamielisyys

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 11,8 miljoonaa

Kristittyjen määrä: 23 300

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: parlamentaarinen tasavalta

Johtaja: pääministeri Youssef Chahed

Miksi Tunisiassa vainotaan kristittyjä?

Tunisian hallitus muodostuu tunnustuksettomien, islamistien ja vasemmistopuolueiden yhteenliittymästä, jotka kamppailevat Tunisian suurimpien haasteiden kanssa. Niitä ovat alueen militantit islamistiryhmittymät sekä talouden elvyttäminen. Islamistiset poliittiset puolueet ovat vaikutusvaltaisia. Joidenkin islamistiliikkeiden ja järjestäytyneen rikollisuuden välillä olevaa yhteyttä ei tulisi aliarvioida. Ne luovat paljon levottomuutta tunisialaiseen yhteiskuntaan sekä kasvattavat jo korkeaa pelkoa kristittyjen keskuudessa.

Tunisian kristittyjen tilannetta tutkinut toimittaja sanoo:

”Tunisialaiset kristityt kohtaavat syrjintää ja syyttelyä, joka on usein vaikea huomata ja jää piiloon suurelta yleisöltä. Se vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä. Moni kohtaa epävarmuutta työnsä puolesta. Moni kokee uskonsa tähden myös perheidensä, ystäviensä ja jopa kihlattujensa hyljeksintää. He ovat fyysisen, sanallisen ja henkisen väkivallan uhreja.”

Miksi Tunisian listaussijoitus on muuttunut?

Pääsyy kolmen pisteen nousuun vuonna 2021 oli se, että väkivaltapisteet nousivat 5,4:stä 7,4:ään. Tämä johtui pääasiassa siitä, että entistä useampi kristillinen rakennus joutui hyökkäyksen kohteeksi.

Sen lisäksi painostus elämän eri osa-alueilla kasvoi 12,0 pisteen keskiarvoon (11,6 vuonna 2020), koska raportoitu painostus kansallisella ja seurakunnallisella osa-alueella lisääntyi edelleen.

Millaista Tunisiassa on elää kristittynä?

Kaikilla Tunisian kristityillä on muslimitausta, ja moni pitää uskonsa salassa. Jos heidän uskonsa paljastuu, he saattavat menettää työnsä, tulla perheidensä ja ystäviensä hylkäämäksi sekä kohdata sanallista ja fyysistä väkivaltaa.

Tositarina

Kristinuskoon kääntyneet naiset kärsivät turvattomina Pohjois-Afrikassa.

”Jos muslimiperheeseen syntynyt nainen ryhtyy Jeesuksen seuraajaksi, hän tuo häpeää isälleen, veljelleen sekä koko perheelleen. Hän on hylännyt juurensa ja ryhtynyt johonkin kummalliseen. Hän ei seuraa esi-isiensä jälkiä vaan hylkää perheensä ja juurensa, satuttaen perhettään ja tuoden heille häpeää. Näin kääntymisestä ajatellaan. Naiselle kerrotaan tämän olevan vääräuskoinen ja tuovan häpeää.”

Miten Open Doors auttaa Tunisian kristittyjä?

Paikallisten kumppaneiden ja seurakuntien kanssa yhteistyössä Open Doors tukee Tunisian seurakuntia seuraavin keinoin:

  • Koulutus
  • Kirjallisuuden levittäminen
  • Sosio-ekonominen kehitys
  • Open Doors myös tukee Tunisian seurakuntaa rukouksin

Kuinka sinä voit auttaa Tunisian kristittyjä?

Rukoile Tunisian kristittyjen puolesta.

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Tunisiassa vainon pääsyynä on kristittyjen kohtaama vihamielisyys. Vaikka arabikevään 2011 kansannousujen jälkeen valtio suhtautuu kristittyihin hieman aiempaa suvaitsevaisemmin, niin silti ääri-islamilaisten oppien vaikutus on selvästi lisääntynyt yhteiskunnassa. Ulkomaalaisilla on vapaus uskonnon harjoittamiseen, mutta avointa evankelioimistyötä rajoitetaan merkittävästi.

Tunisialaisten kristinuskoon kääntyneiden pientä joukkoa vainoavat niin perheenjäsenet, sukulaiset kuin heidän oma yhteisönsäkin. Kristityksi kääntymisestä on vaikeaa saada virallista merkintää viranomaisten tietokantoihin.

Vainojen ilmeneminen

Syvällisesti tunisialaisten kristittyjen tilanteeseen paneutunut toimittaja toteaa: ”Tunisialaisiin kristityttyihin kohdistuu syrjintää, jota ei heti havaitse. Se vaikuttaa heidän arkielämäänsä. Kristillisen uskonsa vuoksi monen on vaikeaa saada työtä. Perhe, ystävät tai jopa seurustelukumppani voivat hylätä heidät heidän vakaumuksensa tähden. Heihin kohdistuu verbaalista, henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Laillisesti heillä ei ole oikeutta kristilliseen identiteettiin tai oman tahtonsa mukaiseen avioitumiseen.”

Useimmat tunisialaiset kristityt salaavat uskonsa. He eivät voi julkisesti osallistua jumalanpalveluksiin ja elää kristittyä elämää. Yhteiskunnasta kumpuavan vihamielisyyden ja painostuksen vuoksi uskosta on uskaliasta kertoa edes perheenjäsenille, saati sitten sukulaisille, naapureille, ystäville tai työtovereille. Tunisialaisten kristittyjen on myös riskialtista kokoontua yhteiseen jumalanpalvelukseen.

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita