Monen uskovan sisaremme ja veljemme tilanne on juuri tällainen: usko Jeesukseen on pidettävä visusti salassa. Mikäli salaisuus tulisi julki, he ovat vaarassa menettää kaiken – joskus jopa henkensä.
Monissa työmme kohdemaissa vallitseva kulttuuri on paljon yhteisöllisempi pohjoiseen Suomeen verrattuna ja perhe sekä ympäröivä yhteisö ovat suorastaan elintärkeitä yksilön toimeentulon ja selviämisen kannalta. Tieto kääntymisestä saattaa johtaa siihen, että tuore uskova suljetaan tiiviin perheyhteisön ulkopuolelle, ja hän siten menettää itselleen tärkeän tukiverkoston. Tämän lisäksi kristittyjä saattavat painostaa laajempi paikallinen yhteiskunta ja valtiovalta. Tällöin esimerkiksi työn saaminen voi olla ylitsepääsemättömän vaikeaa ja pahimmillaan kristittyjä saatetaan sulkea vankiloihin epäinhimillisiin olosuhteisiin.
Riskeistä huolimatta evankeliumi leviää ja valloittaa sydämiä. Monilla alueilla maanalaiset seurakunnat kasvavat, vaikka kääntymisen hinta voi olla kova. Länsimaisen ihmisen näkökulmasta käsittämättömän vaikeissakin olosuhteissa Jumala kohtaa ihmisiä. Käsissäsi oleva lehti kertoo jälleen muutaman tällaisen tarinan.
Vuonna 2020 maailmanlaajuisesti yli 340 miljoonaa kristittyä joutui kokemaan vähintään vakavaksi luokiteltavaa syrjintää ja vainoa. Jokainen heistä on tunteva ja ajatteleva yksilö, ihminen – ei vain numero tilastoissa. Muistetaan rukouksissamme näitä vainottuja veljiämme ja siskojamme. Muistetaan, että Paavalin sanat Korintin seurakunnalle ovat totta tänäänkin!
Me olemme kaikin tavoin ahdingossa, mutta emme umpikujassa, neuvottomat, mutta emme toivottomat, vainotut, mutta emme hyljätyt, maahan kukistetut, mutta emme tuhotut. Me kuljemme, aina kantaen Jeesuksen kuolemaa ruumiissamme, että Jeesuksen elämäkin tulisi meidän ruumiissamme näkyviin. (2. Kor. 4:8-10)
– Johanna Kultalahti