Verkkokurssi

Mitä jos

4. Mitä jos perheesi kääntyisi sinua vastaan uskosi vuoksi?

« »

4.1 Johdanto

Mikä määrittelee sinut? Mistä asioista koostuu oma identiteettisi?

TEHTÄVÄ

Todista henkilöllisyytesi!

  • Mieti ja listaa erilaisia tapoja todistaa oma henkilöllisyytesi.
  • Ajattele henkilöllisyyttä asiakirjoja laajemmalti: perhe, koulutus, henkilökohtainen historia.

POHDI

Mitä ajattelemasi tai listaamasi seikat kertovat omasta

  • perhetaustastasi
  • koulutuksestasi
  • työstäsi
  • oikeudestasi asua siellä, missä asut
  • oikeudestasi esimerkiksi terveydenhoitoon tai vakuutukseen

Virallisesti tunnustettu henkilöllisyytemme on erittäin tärkeä asia. Kansalaisina meillä on tietyt oikeudet ja tietty turva. Perhetaustamme ja koulutuksemme merkitsevät paljon. Niitä ei voi helposti ottaa meiltä pois.

Vainotun kirkon kristityille identiteetti on kuitenkin paljon monimutkaisempi asia. Heille tärkein on oma perhe.

Käytännöllisesti katsoen kaikissa World Watch -listan maissa perhe – ja sen laajemmat ilmenemismuodot kuten heimo tai klaani – päättää yksittäisen jäsenen puolesta miltei kaikesta tai kaikesta. Se päättää, mikä on yksilön sosiaalinen asema, mitä työtä hän tekee, kenen kanssa hän menee naimisiin, millaista koulutusta hän saa ja missä hän asuu. Se myös huolehtii hänestä, kun hän sairastuu tai vanhenee. Jos hän tarvitsee jotakin, hän kääntyy perheensä puoleen.

Mutta kun hän kääntyy kristityksi, hän voi menettää kaiken tämän.

Eräs keskiaasialainen kristitty sanoi kerran: ”Perhe on paperimme: passimme, sosiaaliturvamme – aivan kaikki. Jos se otetaan pois, mitä meille jää?”

4.2 Vainotun seurakunnan maailma

Monet kristityt joutuvat perheensä hylkäämiksi, torjumiksi tai jopa pahoinpitelemiksi ja tappamiksi, kun he päättävät lähteä seuraamaan Jeesusta. Taustalla voi olla monia syitä:

Kristityksi kääntymistä pidetään suvun perinnön pettämisenä

Uskonnon vaihtamisen katsotaan merkitsevän oman suvun historian ja perinteiden hylkäämistä. Kun bhutanilainen Tashi* kääntyi kristityksi, hänen sukulaisensa huusivat: ”Mitä sinulta puuttui, että jätit esi-isiemme jumalat?” Tashi kertoo: ”Omat sukulaisemme sylkivät päällemme ja kylämme asukkaat halveksivat meitä.”

* Nimi muutettu turvallisuussyistä

Kristityksi kääntymistä pidetään häpeällisenä

Sen katsotaan tuottavan häpeää ja halveksuntaa koko perheelle tai suvulle. ”Jos olet syntynyt muslimiperheeseen ja sinusta tulee Jeesuksen seuraaja, vedät häpeän isäsi, veljesi ja koko perheesi päälle”, sanoo pohjoisafrikkalainen Aizah. ”Olet jättänyt juuresi ja omaksunut oudon asian. Se tarkoittaa, että et seuraa esi-isiesi polkuja, vaan hylkäät perheesi ja omat juuresi. Loukkaat perhettäsi ja häpäiset heidät. Kääntymisesi herättää heissä tällaisia tunteita. Tulet kuulemaan, että heidän mielestään olet vääräuskoinen ja tuotat heille häpeää.”

Kristityksi kääntyminen luo painetta muiden perheiden taholta

Joskus paine kohdistuu myös kääntyneen lähisukulaisiin – äitiin, isään, sisaruksiin ja lapsiin. He saattavat olla taipuvaisia hyväksymään perheenjäsenensä uskonratkaisun, mutta suvun ja yhteisön taholta tuleva paine pakottaa heidät toimimaan.

Naisten ja tyttöjen kokema painostus on erityisen kovaa

Erityisen raskaasti perheet painostavat naisia ja tyttöjä, joilla ei yleensä ole juuri sananvaltaa eikä asemaa yhteisöissään. Kristityksi kääntyneet naiset saatetaan sulkea kotiin – käytännössä kotiarestiin – piiloon muilta. Heidät voidaan myös pakottaa naimisiin vasten tahtoaan. Kristityksi kääntynyt vaimo voidaan pakottaa jättämään kotinsa ja miehensä. Myös hänen lapsensa – erityisesti pojat – voidaan ottaa häneltä pois. Jos lapset jäävät äidille, lasten isä saattaa kieltäytyä tukemasta heitä taloudellisesti. Tällöin äiti joutuu huolehtimaan lapsista yksin, usein täysin varattomana.

4.3 Video: Minkälaista on tulla perheensä vainoamaksi?

YouTube video

Nala on hyvin vanhoillisesta muslimiperheestä. Hänellä oli kova halu opiskella ja hän kävikin salaa lukutaitotunneilla. Lukutaidon ja internetin kautta hän tutustui Jeesukseen. Hän sai Raamatusta vastauksia moniin kysymyksiinsä. Hänen perheensä alkoi kuitenkin vainota häntä.

Monien koettelemusten jälkeen hänen onnistui lopulta paeta kotimaastaan. Nala menetti koko entisen elämänsä, mutta kaikki se toi hänet lähemmäksi Jumalaa.

POHDI

  • Mikä videossa vaikutti sinuun eniten?
  • Millaisia uhrauksia Nala joutui tekemään seuratakseen Jeesusta?
  • Tutki Somalia-aiheisia rukouksia ja rukoile hetki maan kristittyjen puolesta. 

4.4 Raamattu: Uskovien perhe

Perhe oli Uuden testamentin maailmassa tärkein sosiaalinen rakenne – aivan samalla tavoin kuin tämän päivän vainotussa kirkossa. 

Jeesuksen aikana yksilön koti oli suvun keskellä. Perheet asuivat suvuittain yhteisissä pihapiireissä, joissa talot oli rakennettu yhteisen keskipihan ympärille. Kaikki elivät ja söivät yhdessä. Puolisot haettiin kaukaisemman suvun piiristä. Kaikki tekivät yhdessä töitä perheen elannon hankkimiseksi. Jeesus seurasi isäänsä Joosefia rakennusalalle. Johannes ja Jaakob olivat isänsä Sebedeuksen tavoin kalastajia.

Ja kuitenkin Jeesus tiesi, että kuuliaisuus Jumalan sanalle ja Hänen seuraamisensa olisi perheitä hajottava voima.

LUE

  • Luuk. 12:51–53
  • Mark. 3:31–35

POHDI

  • Keitä Jeesus sanoo perheekseen?
  • Miksi Jeesuksen kuulijat saattoivat järkyttyä näistä kommenteista?
  • Miksi ne eivät nykyään tunnu yhtä järkyttäviltä?

Jeesuksen ajan yhteiskunnassa sukulaisuussuhteet määrittelivät kaiken. Jeesus kuitenkin esitti tämän perinteen radikaalia katkaisemista.

Tämä on yksi syy siihen, että “perheestä” tuli niin vahva käsite alkuseurakunnassa. Ensimmäiset kristityt puhuivat itsestään sosiaalisena yksikkönä, veljinä ja sisarina, osana Jumalan uutta perhettä. Jeesukseen viitataan ”esikoisena suuressa veljesjoukossa” (Room. 8:29), ja Paavali puhuu Jumalan perheeseen ottamisesta (Room. 8:15).

LUE

  • Hepr. 2:11
  • Gal. 6:9–10

POHDI

  • Miksi arvelet ensimmäisten kristittyjen puhuneen niin paljon perheestä?

Syy siihen, miksi ajatus perheestä oli alkukirkossa niin tärkeä, on täsmälleen sama kuin nykyisin vainotussa seurakunnassa: jokainen tarvitsee perheensä tukea. Kun siis puhumme vainotuista kristityistä omana perheenämme, kyse ei ole vain kielikuvasta. He todella ovat osa perhettämme. Heidän oma perheensä on hylännyt heidät. Mistä muualta he voisivat saada tarvitsemaansa apua kuin uudelta perheeltään: meiltä?

4.5 Video: Irisin ja Mulukenin tarina

YouTube video

Tämä on video Iriksestä ja hänen miehestään Mulukenista sekä heidän kahdesta lapsestaan.

POHDI

  • Mikä videossa vaikutti sinuun eniten?
  • Mitä ahtaalla elävä kristitty tarvitsee?

4.6 Mitä jos perheesi kääntyisi sinua vastaan uskosi vuoksi?

Vainotuille kristityille seurakunta on enemmän kuin vain tilaisuus sunnuntaiaamuisin. Se on yhteisö, jonka jäsenet tukevat toisiaan, rukoilevat toistensa puolesta, rohkaisevat toisiaan sekä nauravat ja itkevät toistensa kanssa. Toisin sanoen: se on perhe.

Mieti niitä henkilöllisyysasiakirjoja, joita tämä osion alussa pohdit.

  • Mitä jos ne kaikki otettaisiin pois?
  • Mitä jos äkkiä menettäisit kotisi tai työsi?
  • Mitä jos perheesi hylkäisi sinut?
  • Kenen puoleen kääntyisit?

Vainotun seurakunnan todellisuuden keskellä kukoistavat ne seurakunnat, joissa on voimakas perheen ja yhteisöllisyyden tuntu: ihmiset tuntevat kuuluvansa seurakuntaan ja kokevat sen kodikseen. 

POHDI

  • Onko teidän seurakuntanne tällainen? Millä tavoin oma seurakuntanne käyttäytyy kuin perhe?
  • Mitä voisit tehdä, jotta seurakunnassasi voisi syntyä läheistä yhteyttä?

TEHTÄVÄ

Piirrä itsellesi sukupuu. Ota esille kaksi tyhjää paperia. Kirjoita toisen otsikoksi “Kristityt vanhempani” ja toisen otsikoksi “Kristityt veljet ja sisaret”.

Tee luettelo vanhemmistasi: Kirjaa ensimmäiselle paperille kaikki ne, jotka ovat myötävaikuttaneet matkaasi Jumalan kanssa. He saattavat olla tuntemiasi ihmisiä, esimerkiksi niitä, jotka johdattivat sinut uskoon. Heihin voivat toki kuulua myös omat vanhempasi tai isovanhempasi. Mieti asiaa laajalti: kirjoittajia tai puhujia, jotka ovat muovanneet uskoasi, tai seurakunnan johtajia, jotka ovat auttaneet sinua matkan varrella.

Tee luettelo veljistä ja sisarista: Kirjoita toiselle paperille niin monen veljen ja sisaren nimi kuin haluat. He ovat niitä kristittyjä, jotka kulkevat rinnallasi. Ehkä listalle tulee nimiä omasta seurakunnastasi tai kotiryhmästäsi tai kristittyjä ystäviä ja sukulaisia.

Sinun ei tarvitse kirjata kaikkia, eikä kenenkään tarvitse nähdä listaasi. Kiitä kaikista listaamistasi ihmisistä ja siitä, millainen merkitys heillä on elämässäsi.

4.7 Mitä jos? -haaste

Mitä jos tukisit perhettäsi?

Ajattele perheenjäsentesi luetteloa. Onko heidän joukossaan sellaisia, jotka erityisesti tarvitsisivat tukea juuri nyt? Mieti, miten voisit osoittaa heille rakkautta ja tukea tällä viikolla.

Rukoile heidän puolestaan. Pidä listaa mukanasi, jotta muistaisit heidät. Voi myös olla, että he haluaisivat kuulla sinusta! Mitä jos lähettäisit kiitos- tai rohkaisuviestin yhdelle tai kahdelle heistä?

MITÄ JOS VOISIT VAIKUTTAA?

Mieti perhettäsi, josta olemme kuulleet: vainottuja veljiä ja sisaria.

Voisitko tukea heitäkin? Verkkosivuillamme kerrotaan, miten paljon lahjasi merkitsevät vainotulle kirkolle. Lahjasi oman perheensä tai yhteisönsä kieltämille kristityille on osoitus siitä, että heidän toinen perheensä ei ole unohtanut heitä. Löydät lisää tietoa Open Doorsin työn vaikutukset -sivulta.

4.8 Kotitehtävä: yksi teko, seitsemän rukousta

TEKO

Katso omaa listaasi veljistä ja sisarista. Valitse yksi (tai niin monta kuin haluat) ja tee jotakin osoittaaksesi, että hän kuuluu perheeseen. Lähetä kortti tai soita hänelle. Osoita hänelle kristillistä rakkautta ilahduttaen ja rohkaisten.

SEITSEMÄN RUKOUSTA

Tällä viikolla rukoilemme niiden kristittyjen puolesta, jotka on ajettu pois perheistään tai yhteisöistään.

Päivä 1: Rukoile niiden kristittyjen puolesta, joita oma perhe vainoaa. Olkoon heidän rohkea ja uskollinen todistuksensa osoituksena siitä, että Jeesuksen seuraaja on vapaa.

Päivä 2: Rukoile niiden kristittyjen puolesta, jotka menettävät työnsä tai mahdollisuuden koulutukseen uskonsa vuoksi. Herra, auta meitä tekemään kaikkemme, jotta he löytäisivät uutta toivoa tulevaisuuteen.

Päivä 3: Rukoile niiden kristittyjen puolesta, jotka on karkotettu omista yhteisöistään. Herra, johdata heidät uuteen kotiin ja auta heitä löytämään apua, jota he tarvitsevat uuden elämän aloittamiseen.

Päivä 4: Rukoile vainottujen ja sorrettujen naisten ja tyttöjen puolesta. Anna heidän tuntea, että sinä, Herra, olet heidän kanssaan. Varjele heitä kaikelta pahalta.

Päivä 5: Suljemme rukoukseen ne, joita painostetaan rankaisemaan perheensä kristittyjä. Pyhä Henki, auta heitä toimimaan oikein ja vastustamaan painetta vainota perheenjäseniään sen vuoksi, että nämä seuraavat sinua.

Päivä 6: Suljemme rukoukseen seurakuntaperheen kaikkialla maailmassa. Herra Jeesus, auta meitä kaikkia olemaan oikea perhe vainotuille uskoville ja osoittamaan heille rakkautta, hyväksyntää ja tukea.

Päivä 7: Kiitämme World Watch List -vainoraportin maissa elävästä seurakuntaperheestä. Kiitos, Herra, siitä, että kristityt löytävät pimeimmissäkin paikoissa uuden kodin ja perheen, johon he voivat kuulua. Tee meistäkin aktiivinen osa sitä perhettä. Auta meitä tukemaan apua tarvitsevia veljiämme ja sisariamme, olivatpa he missä tahansa.

4.9 Testaa tietosi

Mikä on kristityksi kääntyneelle usein uhkana hänen perheensä kautta?
Mitä perheille olisi Jeesuksen mukaan tapahtuva?
Ketkä ovat kristityn uuden perheen jäseniä?
Video: Miten etiopialaista Irisiä, Mulukenia ja heidän perhettään kohdellaan kristinuskon tähden?
Video: Miten somalialaista Nalaa koetettiin käännyttää takaisin Islamiin?
« »