Verkkokurssi

Mitä jos

2. Mitä jos joutuisit seuraamaan Jeesusta yksin?

« »

2.1 Johdanto

Kuinka pidät huolta kunnostasi? Liikutko säännöllisesti? Käytkö kuntosalilla? Urheiletko?

Yksi tuoreessa muistissa olevan koronapandemian aiheuttamista vaikeuksista liittyy kunnossa pysymiseen. Liikkumisrajoitusten vuoksi jotkut ovat kokeilleet uusia asioita fyysisen kuntonsa ylläpitämiseksi: netistä löytyviä kotitreenejä tai Zoom-pilatesta. Osa on kävellyt enemmän tai aloittanut pyöräilyn.

POHDI

  • Kuinka olet pysynyt kunnossa liikkumisrajoitusten aikana?
  • Onko sinun ollut vaikeaa huolehtia kunnostasi yksin?
  • Entä hengellinen kunto-ohjelmasi? Kuinka se on sujunut?

Yksi seurakunnan kokoontumisen suurimmista hyödyistä on sen meille tarjoama motivaatio. Heprealaiskirjeen kirjoittaja kehottaa lukijoitaan ja kuulijoitaan: ”Pitäkäämme huolta toinen toisestamme ja kannustakaamme toisiamme rakkauteen ja hyviin tekoihin. Me emme saa lyödä laimin seurakuntamme yhteisiä kokouksia, niin kuin muutamilla on tapana, vaan meidän tulee rohkaista toisiamme, sitä enemmän mitä lähempänä näette Herran päivän olevan.” (Hepr. 10:24–25). 

Eristyneisyys on yksi vainottujen kristittyjen suurimmista haasteista. Maissa, joissa usko on pidettävä salassa tai Jeesuksen seuraamisesta joutuu vankilaan, on lähes mahdotonta viettää aikaa toisten uskovien kanssa. Nämä kristityt eivät voi kokoontua yhteen. Heidän hengelliset ”kuntosalinsa” ovat aina kiinni ja he juoksevat aina yksin.

2.2 Vainotun seurakunnan maailma

Eristyneisyys on vainotuille kristityille hyvin tavallinen kokemus. Useille tuhansille maailman kristityille usko on yksinäistä. Heidän yksinäisyyteensä on monia syitä:

On liian vaarallista kertoa uskosta kenellekään muulle

Perheelle kertominen voi johtaa karkotukseen tai rangaistukseen tai olla muuten riskialtista. Pohjois-Koreassa on varsin tavallista, että vanhemmat eivät kerro uskostaan lapsilleen. He saattavat myös pitää uskonsa salassa toisiltaan.

Katseilta piiloon joutuminen

Joskus oma perhe eristää kristityn kodin seinien sisäpuolelle. Monissa islamilaisissa kulttuureissa kristityksi kääntyminen tuo perheelle häpeää, joten kääntyneet piilotetaan.

Vankeudessa oleminen

Monet uskovat joutuvat vankilaan uskonsa tähden. Joskus heitä kielletään puhumasta muille, ja usein he joutuvat eristysselliin. 

Maassa on tuskin lainkaan kristittyjä

Esimerkiksi koko Libyassa on luultavasti vain 150 libyalaista kristittyä.

2.3 Video: Kuinka kristityt suhtautuvat yksinäisyyteensä?

YouTube video

Islèmin* on salattava uskonsa. Edes hänen isänsä ei tiedä hänen olevan kristitty. Kun Islèm etsi tietoa Jeesuksesta, hänellä ei ollut ketään, keneltä kysyä. Tultuaan uskoon hän luuli olevansa yksin. 

”Luulin, ettei Pohjois-Afrikassa ollut kristittyjä. Luulin olevani ainoa pohjoisafrikkalainen, joka on tullut uskoon.”

* Nimi muutettu turvallisuussyistä

POHDI

  • Mikä videossa vaikutti sinuun eniten?
  • Miksi yhteisön jäsenyys on Islèmille niin tärkeää?

2.4 Raamattu: Koulutuskentällä

Kristityn elämää verrataan Uudessa testamentissa usein harjoitteluun tai oppimiseen. Opetuslapsena oleminen onkin sanan varsinaisessa merkityksessä oppipoikana tai harjoittelijana olemista. Siksi Jeesus sanoo: ”Ei oppilas ole opettajaansa etevämpi, mutta kyllin oppia saatuaan jokainen on opettajansa veroinen” (Luuk. 6:40). Seurakunnan tavoitteena on kouluttaa meistä Kristuksen kaltaisia. 

Paavali ja muut Uuden testamentin kirjoittajat käyttivät harjoittelua kielikuvana. Joskus kristityt oppivat omien käytäntöjensä ja tapojensa kautta, joskus ”koulutus” taas on seurausta ulkoisista tekijöistä eli niistä asioista, joita meille tapahtuu.

LUE

  • 1. Kor. 9:24–27
  • 1. Tim. 4:7–10
  • Hepr. 12:7–11

VASTAA

  • Millaisia asioita luulet Paavalin tehneen osana ”treeniohjelmaansa”?
  • Mitä luulet Heprealaiskirjeen kirjoittajan tarkoittavan, kun hän sanoo vaikeuksien kasvattavan meitä? Ja kuinka se voi tuottaa rauhan ja vanhurskauden?
  • Kuinka voisimme kouluttautua Jumalan mielen mukaisiksi?

2.5 Toiminta: Millainen on sinun kristillinen treeniohjelmasi?

Vainottu seurakunta kamppailee jatkuvasti sen kanssa, kuinka ”treenata” yksin. Niillä, joiden on pidettävä uskonsa salassa, sekä niillä, jotka ovat paljastuneet ja joutuneet eristysselliin, on sama haaste: Kuinka elää uskoa todeksi eristyksissä, kahdestaan Jumalan kanssa?

Mitä jos me olisimme samassa asemassa? Mitä jos emme voisi tavata toisiamme kasvaaksemme uskossa? Kuinka tekisimme sen?

TEHTÄVÄ

Kuvittele, ettei sinulla olisi mahdollisuutta tavata toisia kristittyjä ja harjoittaa uskoa yhdessä. Voi olla, että olette yksittäin kotiarestissa tai eristyssellissä, niin kuin monet sisaret ja veljet ympäri maailmaa. Tai ehkä ette Islèmin tavoin tunne muita kristittyjä. 

  • Tee lista asioista, jota auttaisivat selviämään kristittynä yksinäisyydessä
  • Mieti esimerkiksi eri tapoja rukoilla, oppia ja ylistää itsenäisesti

Listalla voi olla asioita, joita jo teet: päivittäinen rukoushetki tai Raamatun lukeminen. Ehkä keksit kuitenkin myös muita keinoja, joita haluat laittaa listalle.

Kun kiinalaispastori Wang Ming Dao viimeinkin vapautui vankilasta vuonna 1980, hän oli viettänyt 23 vuotta vankeudessa. Hän oli 80-vuotias, heiveröinen, lähes sokea ja pitkälle kuuroutunut. Hän kuitenkin kutsui noita vuosia ”kuherruskuukaudeksi Jeesuksen kanssa”.

Open Doors Internationalin strategisen tutkimuksen johtaja Ron Boyd-Macmillian tapasi Wang Ming Daon muutama vuosi ennen tämän kuolemaa ja kuuli vankilakokemuksista.

”Ensin Wang Ming Dao oli järkyttynyt sellissä olemisesta ja halusi kirjoittaa, julkaista, saarnata ja jopa äänittää lauluja kauniilla äänellään. Kaikki tämä evättiin häneltä, ja hän sanoi: ’Minun täytyi vain oppia rakastamaan Jeesusta.’ Hän selitti asian näin: ’Vaino itsessään ei ole hyvä asia, mutta se tuo mukanaan hyötyä. Tuo hyöty on elämän häiriötekijöiden poistaminen niin, että jäljelle jäävät vain sinä ja Kristus, ei mitään muuta. Tuon suhteen vaalimisesta tulee kaikkein tärkeintä – siksi selli toimii niin hyvin.’”

Ron uskoo, että Wang Ming Daon haaste meille on se, että ”rakennamme itsellemme sellin”. Hänen mukaansa ”selli on mikä tahansa tilanne, jossa häiriötekijät on armottomasti minimoitu, jotta Jeesuksen tunteminen ja hänestä nauttiminen ovat kaiken keskipisteenä”.

2.6 Mitä jos? -haaste

Mitä jos ryhtyisit toteuttamaan laatimaasi ohjelmaa? Haasteena tällä kertaa on valita yksi tai useampi keksimäsi ja ylöskirjaamasi hengellinen selviytymiskeino, ja sitten kokeilla sitä. Ehkäpä se on jotain aivan uutta?

Rakenna itsellesi selli – määritä jokin tietty alue kodistasi tähän käyttöön – ja vietä siellä aikaa. Saatat kokea tämän vaikeaksi tai epämieluisaksi. Tuoreessa muistissa olevat koronarajoitusten aiheuttamat mahdolliset epämiellyttävät tunteet voivat nousta pintaan. Tee tässä valitsemassasi paikassa sitä tai niitä asioita, joita aiemmin suunnittelit kristittynä selviämisen avuksi.

MITÄ JOS VOISIT VAIKUTTAA?

Monet kristityt ympäri maailmaa tuntevat itsensä eristetyiksi, yksinäisiksi ja unohdetuiksi. Voit olla apuna siinä, että he tietävät, etteivät he ole yksin. Mitä jos lähettäisit tällä viikolla rohkaisevan viestin vainotulle kristitylle? Lue tästä lisää viestien lähettämisestä vainotuille.

2.7 Kotitehtävä: yksi teko, seitsemän rukousta

TEKO

Ota ryhmänne listalta yksi idea harjoittaa hengellistä elämää yksin ja kokeile sitä. Jos mahdollista, sitoudu tekemään se joka päivä. Pohdi, onko siitä apua. Mitä opit siitä? Tuleeko siitä osa hengellistä treeniohjelmaasi?

SEITSEMÄN RUKOUSTA

Rukoile tällä viikolla niiden kristittyjen puolesta, jotka joutuvat seuraamaan Jeesusta yksin.

Päivä 1: Rukoile niiden puolesta, jotka etsivät Jeesukseen liittyviä vastauksia maissa, joissa kristilliseen materiaaliin on vaikeaa päästä käsiksi. Rukoile, että he löytäisivät vastaukset kysymyksiinsä.

Päivä 2: Rukoile niiden puolesta, jotka joutuvat salaamaan uskonsa perheiltään. Rukoile, että he saavat tiedon siitä, että heillä on suuri perhe, johon he kuuluvat.

Päivä 3: Rukoile niiden puolesta, jotka luulevat, ettei lähistöllä ole ketään muita kristittyjä. Rukoile, että he voisivat turvallisesti saada kontaktin muihin kristittyihin.

Päivä 4: Rukoile vankiloiden eristysselleissä olevien kristittyjen puolesta. Herra, anna heille lohtua ja rauhaa.

Päivä 5: Rukoile niiden puolesta, jotka tukevat yksinäisiä kristittyjä netin välityksellä. Anna heille viisautta ja kekseliäisyyttä heidän välittäessään totuuden sanomaa.

Päivä 6: Rukoile niiden puolesta, jotka oma perhe on eristänyt heidän uskonsa vuoksi. Herra, anna heille voimaa seurata sinua.

Päivä 7: Kiitä Islèmin ja Wang Ming Daon kaltaisten todistajien rohkeudesta ja kestävyydestä. Kiitos, Herra, että kristityt saavat kaikkialla kokea, että vaikka heidät miten erotettaisiin toisten kristittyjen yhteydestä, heitä ei koskaan voi erottaa sinusta.

2.8 Testaa tietosi

Miksi uskon koettelemukset ovat kristitylle hyödyksi?
Mitä Heprealaiskirjeen kirjoittaja sanoo seurakunnan kokoontumisista luvussa 10 jakeessa 25?
Mikä oli 80-vuotiaan kiinalaispastori Wang Ming Daon näkemys vainon tuomasta hyödystä?
Video: Mistä Islèm alunperin sai tietoa Jeesuksesta?
Video: Mitä Islèm ajatteli uskoon tultuaan seurakunnan tilasta Pohjois-Afrikassa?
« »