Verkkokurssi

Mitä jos

5. Entä jos et saisi kertoa avoimesti Jeesuksesta?

« »

5.1 Johdanto

Sananvapaus on tällä hetkellä kuuma puheenaihe. Joissakin maissa sananvapautta rajoitetaan ankarasti ja viranomaiset puuttuvat vähäisimpiinkin toisinajattelun merkkeihin. Toisissa maissa taas on herännyt ajatus ja keskustelu liiallisen sananvapauden käsitteestä.

Ongelmista huolimatta tosiasia on se, että meillä on edelleen vapaus puhua uskostamme. Kysymys kuuluukin: käytämmekö sananvapauttamme?

POHDI

  • Milloin viimeksi puhuit ei-kristityn kanssa uskostasi?
  • Puhuitko perheenjäsenesi tai ystäväsi kanssa vai juttelitko jonkun kanssa kahvilassa?
  • Millainen keskustelu oli?

Useiden World Watch List -vainoraportin maiden kristityt voivat vain haaveilla puhuvansa uskostaan vapaasti jollekulle, olivatpa kyseessä ystävät, perhe tai tuntemattomat ihmiset.

5.2 Vainotun seurakunnan maailma

Monet kristityt kokevat mahdottomaksi puhua avoimesti uskostaan. Se voi johtua monista syistä:

Kristitty voi joutua vaikeuksiin

Monissa maissa on vaarallista paljastaa olevansa kristitty. Esimerkiksi Pohjois-Koreassa siitä voi seurata pidätys ja vankileirille joutuminen tai teloittaminen. Muissa maissa kristittyjä saatetaan pahoinpidellä tai karkottaa perheensä ja/tai sukunsa yhteydestä.

Monissa maissa on laitonta yrittää käännyttää muita ja lakeja säädetään evankelioimisen lopettamiseksi tai tiettyjen ryhmien ”suojelemiseksi”. Usein näitä lakeja käytetään väärin ja niistä saadaan tekosyy, jonka perusteella kristittyjä estetään kertomasta uskostaan. Kiinassa on lakeja, jotka kieltävät kristinuskon opettamisen alle 18-vuotiaille.

Open Doorsin intialainen yhteistyökumppani Sabita* kertoo: ”Joissakin osavaltioissamme on voimassa käännytyksen vastaisia lakeja, ja nyt keskushallinto tahtoo saattaa ne voimaan koko maassa. Käännytyksen vastainen laki merkitsee sitä, että uskostaan todistavaa voidaan rangaista. Siitä voi joutua vankilaan.”

* Nimi muutettu turvallisuussyistä

Uskosta todistaminen voidaan katsoa jumalanpilkaksi

Kristittyjä syytetään herkästi jumalanpilkasta, vaikka he puhuisivat uskostaan kuinka varovaisesti tahansa. Kristittyjä on usein pidätetty tekaistuin jumalanpilkkasyyttein.

Uskosta puhuminen herättää liikaa huomiota

On maita, joissa kristinuskoa ei ole virallisesti kielletty, mutta avoin evankeliointi herättää uskonnollisten johtajien, poliisin tai turvallisuusjoukkojen ei-toivotun huomion.

On kuitenkin hämmästyttävää, että näistä vaikeuksista huolimatta kirkko kasvaa eri puolilla maailmaa siellä, missä sitä vainotaan. Esimerkiksi Intiassa äärihindut julistivat päämääräkseen kristittyjen karkottamisen maasta vuoden 2021 loppuun mennessä. Silti Intiassa on 70 miljoonaa uskovaa – ja kirkko kasvaa.

Kiinassa kirkkoon kohdistuva valvonta on kiristynyt. Uskovat kokoontuvat yhä pienemmissä ryhmissä ja heidän jokapäiväinen elämänsä muuttuu päivä päivältä ahtaammaksi.

5.3 Video: Miten kristityt toimivat näissä paikoissa?

YouTube video

Kiinan viranomaiset seuraavat kristityn Mingin* jokaista liikettä – ei vain kadulla, vaan myös verkossa. Se ei ole estänyt Mingiä salakuljettamasta Raamattuja ja johtamasta opetuslapsiryhmiä, vaikka paljastuminen saattaa johtaa pidätykseen tai vangitsemiseen. ”Mitä sitten tapahtuukin, tiedän sen olevan Taivaallisen Isämme ennalta säätämää”, Ming sanoo. ”Me kuuntelemme ja seuraamme. Hän ohjaa tietämme.”

* Nimi muutettu turvallisuussyistä

POHDI

  • Mikä videossa vaikutti sinuun eniten?
  • Kuinka Kiinan kristittyjä estetään puhumasta avoimesti Jeesuksesta?
  • Miten tämä ahdinko yhdistää kristittyjä?
  • Tutki Kiina-aiheisia rukouksia ja rukoile hetki Kiinan kristittyjen puolesta. 

5.4 Raamattu: Uskon ilmaiseminen

Kristittyjen äänen tukahduttaminen ei tarkoita, että he lakkaisivat kertomasta ihmisille Jeesuksesta. Se tarkoittaa vain sitä, että heidän on tehtävä se eri tavalla.

Tämän läksyn oppivat jo Jeesuksen ensimmäiset seuraajat. He ymmärsivät, että silloin kun uskosta ei voi puhua, se on tuotava ilmi muilla tavoin.

LUE

  • Room. 12:9–21

POHDI

Kokoa tekstistä asiat, joita kristityn tulee Paavalin mukaan tehdä.

  • Mitkä niistä ovat kristinuskolle ainutlaatuisia tuntomerkkejä?
  • Mitkä näistä asenteista ja toimintatavoista hämmästyttävät eniten ympäröivää yhteisöä?
  • Mitä ne ilmaisevat kristinuskosta?

Yksi kirkon historian – tai oikeastaan koko historian – suurimpia mysteereitä on, kuinka pääasiassa alemman luokan kansalaisista muodostunut pieni marginaalinen ryhmä laajeni niin suurelle alueelle ja niin nopeasti, että 300-luvulla jKr. siitä tuli yksi Rooman valtakunnan virallisista uskonnoista.

Tämä tosiasia on historioitsijoille erityisen haasteellinen, sillä ensimmäiset kolme vuosisataansa kirkko eli enimmäkseen salassa, kreikkalais-roomalaisen yhteiskunnan laitamilla. Kristityt eivät voineet saarnata evankeliumia avoimesti, ja yhteisö suhtautui kristittyihin paitsi epäluuloisesti myös avoimen vihamielisesti. Kristityt tiesivät, että naapurit saattaisivat ilmiantaa heidät, heiltä voitaisiin evätä oikeuksia ja heitä voitaisiin syrjiä. Vainon ollessa ankarimmillaan he saattoivat joutua jopa surmatuiksi uskonsa tähden.

Kristityt eivät voineet myöskään päästää ei-kristittyjä kokouksiinsa. Kristittyjen kärsittyä keisari Neron julman vainon vuonna 68 jKr. suurin osa Rooman valtakunnan alueella sijainneista kotikirkoista sulki ovensa. Toisen vuosisadan loppuun asti ulkopuolisten pääsy kristittyjen jumalanpalveluksiin oli enimmäkseen kielletty, ja kristityt varoivat jopa puhumasta kokoontumisistaan heidän kanssaan. 

Kuinka kristityt sitten pystyivät evankelioimaan tässä tilanteessa? Kuinka he kertoivat evankeliumia? Miten kirkko kasvoi?

Vastaus on, että kristityt elivät uskoaan todeksi. Kyprianos Karthagolainen kirjoittaa vuonna 256: ”Emme ole filosofeja sanoin vaan teoin; emme ilmaise viisauttamme pukeutumisella vaan totuudella; tunnemme hyveet mieluummin noudattamalla niitä kuin kerskailemalla niistä; emme puhu suurista asioista, vaan elämme niitä todeksi.”

Kuten historioitsija Alan Kreider kirjoittaa: ”Ytimeltään tämä tarkoitti kristinuskon hyvän uutisen ruumiillistumista. Kristityt kantoivat sanomaansa olemuksessaan ja teoissaan; he elivät sitä todeksi näkyvästi ja uskollisesti. Siten ulkopuoliset saattoivat nähdä, mitä kristinusko on, ja ihannetapauksessa he halusivat liittyä kristittyjen joukkoon.

5.5 Mitä jos en voi puhua avoimesti Jeesuksesta?

Paikoissa, joissa sanat ovat vaarallisia tai evankeliumin saarnaaminen on kiellettyä, vainottu kirkko kasvaa edelleen. Näin tapahtuu, koska kristittyjen täytyy elää uskonsa todeksi.

POHDI

  • Ajattele seurakuntaasi. Onko sillä ollut tapoja elää uskoaan todeksi esimerkiksi pandemia-aikana? 
  • Mikä on ollut tunnusomaista sen toimintatavoille?

TEHTÄVÄ

Kuinka voimme puhua Jeesuksesta ilman sanoja? Kuvittele, että saat seuraavan viestin luotettavasta lähteestä:

”Tärkeää! Sinua tarkkaillaan. Et voi puhua avoimesti Jeesuksesta. Älä mainitse kirkosta tai kristinuskosta mitään viesteissäsi tai sosiaalisessa mediassa. Älä laita niitä puhelimeesi. Älä kuitenkaan lopeta hyvän uutisen levittämistä, tee se jollakin eri tavalla… Muista, että sinua tarkkaillaan.”

Kuvittele, että sinua vakoillaan niin, ettet voi kertoa avoimesti Jeesuksesta.

  • Miten saattaisit ihmisten tietoon, että olet kristitty?
  • Mitä voisit tehdä välittääksesi heille Jumalan rakkautta?

Tee suunnitelma evankeliumin kertomiseksi sanoitta. Pidä mielessäsi Paavalin lista ja vainotun kirkon esimerkki. Mieti, mitä sinä ja seurakuntasi voisitte tehdä todistaaksenne uskostanne.

5.6 Mitä jos? -haaste

Mitä jos toimisit tavalla, joka ilmentää kristillistä uskoa? Kuvittele, että Paavali ei kirjoitakaan jollekin muinaisen Rooman kotiseurakunnalle vaan meidän nykyseurakunnallemme – sinulle. Katso kristitylle tunnusomaisten toimintatapojen listaa ja mieti, toteutuvatko ne elämässäsi.

Onko Paavalin listassa jokin asia, joka erityisesti puhuttelee sinua? Ehkä sinua kutsutaan olemaan tällä viikolla iloisempi? Tai kärsivällisempi tai toiveikkaampi? Tai ehkä uskollisempi rukoilija? Onko ketään, jolle sinun pitäisi antaa anteeksi? Ehkä voisit osoittaa vieraanvaraisuutta jollekulle? Entä kuinka voittaisit pahan hyvällä tämän viikon aikana?

Mieti ja valitse yksi teko, jonka teet tällä viikolla välittääksesi sanomaa Jeesuksesta.

MITÄ JOS VOISIT VAIKUTTAA?

Eri puolilla maailmaa vainotuilta veljiltämme ja sisariltamme on evätty oikeus puhua uskostaan avoimesti ja pelkäämättä. 

Voisitko välittää muille ihmisille tietoa vainotusta kirkosta? Mitä jos tällä viikolla kertoisit asiasta ystävillesi? Ehkä voisit jakaa sosiaalisessa mediassa videon tai artikkelin, joka on haastanut tai inspiroinut sinua? Vainottujen täytyy vaieta, mutta meidän ei tarvitse – kerrotaan siis maailmalle.

5.7 Kotitehtävä: yksi teko, seitsemän rukousta

TEKO

Mitä aiot tehdä tällä viikolla osoittaaksesi Kristuksen rakkautta? Keksi jokin kristillisen rakkauden teko. Jokin sellainen, joka on todelliseksi avuksi toiselle ihmiselle ja joka ylittää ympärillä jo vaikuttavat, esimerkiksi yhteiskunnallisen avunannon keinot. Toimi ideasi mukaisesti.

SEITSEMÄN RUKOUSTA

Päivä 1: Rukoile niiden kristittyjen puolesta, joiden täytyy salata uskonsa muilta, jopa omalta perheeltään. Rukoile, että heidän elämänsä toisi esiin hyvän uutisen Jeesuksesta Kristuksesta.

Päivä 2: Rukoile kristittyjen puolesta, jotka haluavat kertoa muille Jeesuksesta, mutta eivät tiedä, kehen voi luottaa. Johda, Pyhä Henki, heitä viisauteen ja ymmärrykseen.

Päivä 3: Rukoile kristittyjen puolesta, joita on kohdeltu epäoikeudenmukaisesti avustuksia jaettaessa. Rukoile, että he saisivat apua ja myös voimaa kohdata tämän vääryyden anteeksi antaen ja rakkaudella.

Päivä 4: Rukoile kristittyjen puolesta, jotka ovat syytettyinä epäoikeudenmukaisesti käännytyksen vastaisten lakien nojalla. Pyydä, että he saisivat oikeudenmukaisen kohtelun ja että kyseiset lait kumottaisiin.

Päivä 5: Rukoile kristittyjen johtajien puolesta, joita valvotaan jatkuvasti. Rukoile, että he varjeltuisivat juoruilta ja pahantahtoisilta valheilta. Jumala, osoita heille paras tapa palvella sinua paineen alaisina.

Päivä 6: Rukoile kristittyjen puolesta, jotka etsivät tapoja palvella yhteisöään. Rohkaise, Herra, heitä ja osoita heille, missä heitä tarvitaan.

Päivä 7: Kiitä vainotun kirkon uhrautuvasta, Kristuksen kaltaisesta rakkaudesta. Herra, opeta meitäkin yhä enemmän antamaan anteeksi, rakastamaan ja palvelemaan lähimmäisiämme.

5.8 Testaa tietosi

Voiko vainottu kirkko kasvaa?
Mistä vainottuna oleminen kertoo kristitylle?
Mitä Intiassa leviävä käännytyksen vastainen lainsäädäntö käytännössä tarkoittaa kristitylle?
Video: Mitä kiinalaiselle Mingille on tapahtunut kristillisen uskonsa vuoksi?
« »