Indonesia

28

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Kristittyjen vaino on pahentunut viime vuosina. Vuosina 2020–2021 kristittyjä kohtaan suunnattuja hyökkäyksiä oli kuuden kuukauden aikana useita, ja näissä hyökkäyksissä kuoli kahdeksan kristittyä. Yhteiskunta on suuntautunut kohti vanhoillisempaa islamin harjoittamista, mikä lisää kristityihin kohdistuvaa painetta.

Monet islamista kääntyneet kristityt kokevat painostusta perheidensä taholta palata takaisin islamiin. Painostuksen aste vaihtelee perheiden välillä. Balilla on myös hindukäännynnäisiä.

Jos kirkon on havaittu harjoittavan evakeliointia kuten monet evankelikaaliset kirkot ja helluntaikirkot tekevät, se joutuu ongelmiin radikaalien islamistiryhmien kanssa. Länsi-Jaavan ja Acehin kaltaisilla levottomilla alueilla radikaalit islamistiryhmät vaikuttavat voimakkaasti yhteiskuntaan ja politiikkaan.

Joillakin seuduilla seurakuntien on myös vaikeaa saada lupaa kirkkojen rakentamiseen. Vaikka ne onnistuisivat täyttämään kaikki lain vaatimukset ja jopa voittamaan oikeudessa, paikalliset viranomaiset voivat silti evätä luvan.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Valitettavasti kristittyjen vaino on pahentunut rajusti. Indonesia on noussut 19 sijaa viime raportointikaudelta. Nousun pääsyy on väkivallan lisääntyminen, ja myös kansallinen ja kirkkoihin kohdistuva painostus on lisääntynyt. Maaliskuussa 2021 itsemurhapommittaja hyökkäsi kirkkoon Makassarissa, mutta kukaan ei kuollut iskussa. Vuosina 2020–2021 kahdeksan kristittyä menehtyi kahdessa iskussa keskisellä Sulawesilla. Isis-järjestöön liitetty terroristiryhmä on vastuussa teoista.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Vainon pääalue sijaitsee Acehissa, Sumatralla. Se on ainoa alue Indonesiassa, jossa noudatetaan sharialakia hallinnon tasolla. Useat kirkot suljettiin lokakuussa 2015, ja uusien kirkkojen rakentaminen on vaikeampaa kuin muualla Indonesiassa – jopa lähes mahdotonta. Muslimikäännynnäiset kokevat painostusta koko maassa, mutta Acehin alueella uskovien kohtaama vaino on todennäköisesti rajuinta.

Millaista maassa on elää miehenä?

Kristityt miehet kuten pastorit tai aktivistit, joilla on näkyvä rooli yhteiskunnassa, ovat vaarassa joutua syytetyiksi “uskonnolliseen vihamielisyyteen yllyttämisestä” ilman perusteita. Eräässä tällaisessa tapauksessa Sumatralla erästä aktivistia syytettiin vihapuhelain perusteella siitä, että hän oli kertonut kristillisen juhlan saamasta kiellosta.

Millaista maassa on elää naisena?

Indonesia on patriarkaalinen yhteiskunta, ja kristityt naiset kokevat vainoa niin uskonsa kuin sukupuolensa takia.

Yleisin naisten kohtaama uhka on avioero. Heitä kohtaan voidaan myös hyökätä. Näiden syiden takia monet naiset valitsevat salata uskonsa. Naimattomat naiset saattavat joskus joutua pakkoavioliittoon muslimimiehen kanssa.

Naiset kohtaavat myös pukeutumiseen liittyvää painostusta. Acehin kaltaisilla alueilla naisten on pakko käyttää hijabia, erityisesti valtion työpaikoissa. Naiset, jotka eivät käytä hijabia, voivat joutua kuulusteltaviksi, ja heitä pidetään moraalittomina.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors työskentelee yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa seuraavilla osa-alueilla: tukemalla vainottuja kristittyjä opetuslapseus- ja selviytymiskoulutuksella, toimittamalla Raamattuja ja hengellistä kirjallisuutta, sosioekonomisten kehitysprojektien kautta, tarjoamalla hätäapua ja oikeusapua sekä mahdollistamalla kirkkojen ja seurakuntien välisiä kokoontumisia.

Rukoile:

Pyydä Jumalan lohdutusta ja parantavaa kosketusta kaikille, joita viimeaikaiset hyökkäykset ovat koskettaneet. Rukoile kristityille viisautta ja rohkeutta seurata Jeesusta yhteiskunnassa, joka on kääntymässä entistä vahvemmin vanhoillisen islamin suuntaan.

Pyydä, että ääri-islamististen ryhmittymien vaikutus vähenee että Jumalaa kirkastaisi itsensä vastustajilleen.

Herra Jeesus, koska Sinä kärsit niin valtavasti pelastaaksesi meidät, Sinä pystyt parhaiten auttamaan kärsiviä. Anna kaikkien viimeaikaisissa iskuissa kärsimään joutuneiden veljien ja siskojen tuntea ja tietää Sinun lohdutuksesi syvyys. Anna lapsillesi viisautta ja rohkeutta, kun he tuovat esiin uskoaan yhteiskunnassa, joka työntää kristinuskoa syrjään. Kirkasta itsesi niille, jotka vainoavat kristittyjä, ja auta vähentämään ääriryhmittymien vaikutusta. Jeesuksen nimessä. Aamen.