EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN
OPEN DOORSIN KOULUTUSTYÖPAJA ITÄ-AFRIKASSASaharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.
- Kaikkien somalialaisten oletetaan olevan muslimeja. Islamin jättäminen on kiellettyä. Somalimaassa islam on ainoa uskonto, jonka leviäminen sallitaan. Uskostaan kertovia kristittyjä ja islamin jättäviä vangitaan.
- Djiboutissa islam on valtionuskonto. Hallinto ei suojele käännynnäisiä eikä kristittyjä vähemmistöjä.
- Islam on valtionuskonto myös Komoreilla. Kristillisestä uskosta todistaminen on lain mukaan rangaistavaa.
Jokapäiväistä elämää Itä-Afrikassa.
Kaikesta huolimatta vakavin vaino tapahtuu usein yhteisön sisällä. Vainolla on monia muotoja: rajua fyysistä väkivaltaa, omaisuuden tuhoamista ja sosiaalista syrjintää, kuten ihmisten karkottamista kodeistaan, avioeroja ja yhteisön yhteisten resurssien käytön kieltämistä. Sosiaalinen syrjintä on usein yhtä vaikeaa kestää kuin fyysiset hyökkäykset tai vankeus.
Open Doorsin trauma-asiantuntija selittää: “Meillä Afrikassa ihmisillä ei yleensä ole omaa erillistä identiteettiä. Perinteisessä afrikkalaisessa maailmankuvassa ihminen ei näe itseään omasta näkökulmastaan vaan muiden näkökulmasta. Esimerkiksi lapsi ei kuulu ainoastaan perheelleen vaan myös kylälle. Samoin murhe, kärsimys ja ilo jaetaan. Niinpä kun yksi ihminen kärsii, hän ei kärsi yksin, vaan perhe ja yhteisö ovat hänen tukenaan.”
Tämä yhteisöllisyys tekee tilanteen erityisen vaikeaksi niille, jotka ovat vastaanottaneet kristinuskon sanoman. Kun yhteisö hylkää heidät, he ovat yksin niin arkiaskareissaan kuin syvällä sisimmässään.
Open Doors tukee tuoreita kristittyjä järjestämällä työpajoja, jotka tarjoavat lepohetken päivittäisistä rasitteista ja paineista. Kerromme nyt tällaisesta tapahtumasta, joka järjestettiin hiljattain Afrikan sarvessa.
Tapahtumapaikan seinien ulkopuolella ihmiset elävät tavallista elämäänsä. Miehet istuvat kahviloissa kuppiensa äärellä. Lapset ovat matkalla kouluun, ja naiset juttelevat keskenään kävellessään torille. Boda-bodat eli moottoripyörätaksit huristavat kaduilla edestakaisin. Useimmille ihmisille kyseessä on tavallinen kiireinen, meluisa, pölyinen päivä.
Tällä uskovien joukolla on toisin. He ovat tulleet kaukaa osallistumaan Open Doorsin traumahoidon työpajaan. Jotkut ovat matkanneet jopa päiviä. He ovat tulleet pitämään taukoa arjestaan oppiakseen lisää opetuslapseudesta: siitä, mitä tarkoittaa Jeesuksen seuraaminen heidän maailmassaan, joka on kulttuurien sulatusuuni. Täällä on yhtä monta kirkkoa kuin moskeijaakin. Syntyy vaikutelma rauhasta ja yhtenäisyydestä, mutta nämä muslimitaustaiset kristityt kokevat päivittäin hiljaista eristystä, joka saattaa olla tuhoisaa heidän uskolleen.
Saapuessaan tänne uskovat pääsevät pois yhteisöjensä vihamielisestä ilmapiiristä. Muutaman kallisarvoisen päivän ajaksi he saavat unohtaa murheensa, rentoutua ja pitää taukoa jatkuvasta varuillaanolosta.
Yhteinen aika tarjoaa mahdollisuuden rauhoittua ja nauttia toisten kristittyjen seurasta.
Tämä tapahtuma on yksi useista tapaamisista traumojen käsittelyn koulutuksessa. Tapaamisen aikana he pohtivat, miten ovat onnistuneet soveltamaan edellisessä tapaamisessa oppimaansa kristillisyyttä ja mitä muutoksia on hyvä tehdä tulevaisuudessa.
Tällä kertaa he siirtyvät pohtimaan anteeksiannon tärkeyttä ja raamatullista itsestään huolehtimista. He oppivat, että Raamattu opettaa meitä syömään, juomaan, lepäämään ja rentoutumaan.
Kouluttaja selittää: “Kristityillä on usein väärinkäsityksiä tästä asiasta. Haluamme antaa raamatullisen ymmärryksen siitä, että itsestään tulee huolehtia. Sitä voi suunnitella ja harjoitella.”
“Haluamme auttaa heitä ymmärtämään traumojen vaikutukset heidän perheeseensä ja lapsiinsa ja kouluttaa heitä auttamaan perhettään. Opetamme heitä vahvistamaan perheen sisäisiä ihmissuhteita. Tämä auttaa heitä pitämään huolta perheenjäsentensä hengellisistä tarpeista.”
Kristittyinä he oppivat, mitä tarkoittaa Raamatun opetusten soveltaminen heidän elämänsä joka osa-alueella: hengellisessä elämässä, työelämässä, sosiaalisissa suhteissa ja perheessä. Heillä on myös mahdollisuus saada henkilökohtaista neuvontaa.
Täällä he voivat myös laulaa yhdessä huoletta.
Omar* kertoo: “Joudumme käymään läpi paljon vaikeuksia, mutta Jeesus sanoikin, että jos haluamme seurata häntä, meidän pitää kantaa hänen ristiään. Tämä tehtävä vaatii kestävyyttä. Me kestämme, mutta tarvitsemme apua siihen.”
Omar jatkaa: ”Haluan sanoa koulutuksen järjestäjille ja rahoittajille: Jumala siunatkoon teitä. Kiitos paljon teille. Haluan myös teidän tietävän, että kun olemme osallistuneet tähän koulutukseen, aiomme jakaa muille sitä, mitä olemme oppineet. Seisottehan rinnallamme jatkossakin.”
Seurakunnan johtaja Ahmed* kertoo: “Kouluttajat puhuivat trauman erilaisista vaikutuksista ja siitä, miten voimme auttaa ja tukea muita yhteisömme jäseniä, joilla on traumaattisia kokemuksia. Ne voivat olla fyysisiä, tunnepohjaisia tai psykologisia. Traumahoidossa ja johtajuuskoulutuksessa opimme siitä, mikä trauma on ja miten se vaikuttaa meihin. Toivomme, että pystymme jakamaan oppimastamme perheillemme ja kehittymään. Tämä järjestö on panostanut traumanhoitokoulutukseen. Olemme saaneet siitä paljon. Näkökulmamme on muuttunut: olemme löytäneet tavan toimia yhteisössämme.”
Koulutukseen osallistunut Dagan* sanoo: “Tässä koulutuksessa opimme paljon, esimerkiksi miten puhua perheillemme ja lapsillemme, miksi miehen ja vaimon välinen suhde on tärkeä, ja kuinka voi olla kärsivällinen toisia ihmisiä kohtaan. Meidän on suhtauduttava jopa vainoojiimme kärsivällisesti.” Hän jatkaa: “Trauma jättää meihin sekä ulkoisia että sisäisiä vammoja. Olemme antaneet vainoojillemme anteeksi, kuten Jumala on antanut meidän syntimme anteeksi. Koulutus on auttanut meitä tässä.”
“Veljille ja siskoille, jotka tukevat meitä: Kiitos ja Jumalan siunausta. Olette auttaneet meitä jo paljon.”
Open Doors pyrkii auttamaan 31 000 itäafrikkalaista kristittyä vuonna 2021, jotta he ovat kestäviä uskossaan jatkuvasta vainosta huolimatta.
Rukoilethan työmme puolesta:
- Rukoile, että voimme varustaa seurakuntia tavoittamaan muslimeja tehokkaasti.
- Rukoile, että opetuslapseuskoulutus voi auttaa kristinuskoon kääntyneitä kiinnittymään tiiviimmin Kristuksen ruumiiseen.
- Rukoile, että työmme voi tarjota työkalut käytännölliseen ja henkiseen tukeen, kun vainoa väistämättä tulee.
- Kiitä Jumalaa Itä-Afrikan uusista kristityistä ja siitä, että alueella on monia, jotka innokkaasti ja rakkaudellisesti tavoittavat muslimiyhteisöjensä jäseniä.
* Peitenimiä on käytetty haastateltujen henkilöllisyyden suojaamiseksi.
Itä-Afrikka
__________________