En palaa en

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa, nykyajan nuoret voivat vaikuttaa yhteiskuntaansa samalla tavoin, mutta vain jos heidät varustetaan siihen.

Indonesiassa Open Doors järjestää leirejä 13-20-vuotiaille yhteistyössä paikallisen nuorten keskuksen kanssa. Niitä kutsutaan nimellä “Paluuta ei ole”, ja niiden tavoite on kasvattaa pelottomia nuoria aikuisia, jotka suhtautuvat lähimmäisiinsä Kristuksen tavoin myötätuntoisesti. Näin selittää Juan, yksi keskuksen työtekijöistä.

Nelipäiväisen leirin aikana 64 leiriläistä osallistui yli 20 aktiviteettiin, joista jokainen korosti Kristuksen seuraamisen tärkeyttä. Yksi aktiviteeteista, nimeltä “Teltantekijä”, liittyi alkukirkon elämään. Osanottajat aloittivat leirin pystyttämällä omat telttansa. Jokaisella oli oma tehtävä: teltan pystytys, ruoanlaitto tai taskulampun piteleminen toisten auttamiseksi. Tämä kuvasi sitä, että kirkon jäsenten tulee rakentaa kirkkoa yhdessä.

Pelottomuus tarkoittaa, että pysyy lujana uskossa koettelemuksista ja vainosta huolimatta. Leiriaktiviteetit oli suunniteltu samojen periaatteiden mukaan kuin Open Doorsin koulutusohjelmassa ”Standing Strong Through the Storm” (SSTS; ”Miten selvitä myrskystä”). Open Doorsin edustaja selitti asiaa näin: “Halusimme järjestää toimintaa, josta teini-ikäiset pitävät. Nuoret ajattelevat usein, että hengelliset tilaisuudet ovat tylsiä ja turhia.”

Yksi leiriläisistä oli Eka*, 17-vuotias tyttö, joka lähti leirille vanhempien kehotuksesta. ”Epäilin, että leiri olisi tylsä, enkä olisi halunnut tuhlata lomaani siihen”, hän kertoi. ”Muutin kuitenkin mieleni kuultuani hyviä juttuja aikaisemmilta osallistujilta. Ajattelin, että voisin ehkä oppia leirillä jotakin luovasta ongelmanratkaisusta ja tiimityöstä.”

Leiri on osa vuoden mittaista koulutusohjelmaa, joka koostuu kolmesta vaiheesta. Ennen leiriä nuoret saavat mietittäväkseen kysymyksiä kuten “Kuka olen Kristuksessa?” ja ”Herra, mitä tahdot minun tekevän?”. Tämän ensimmäisen vaiheen tarkoitus on auttaa nuoria pohtimaan Jumalan kutsua.

Toisen vaiheen eli leirin aikana monia sen osallistujia kosketti aktiviteetti, joka kuvasi Jeesuksen kärsimyksiä ristillä ja Hänen vastaustaan vainoon. Siinä leiriläisten silmät sidottiin ja heidän käskettiin ryömiä mudassa. Taustalla soi laulu, joka kertoi Jeesuksen kärsimyksistä. Samalla leirin vetäjät huusivat niin kuin vihainen kansanjoukko huusi ja pilkkasi Jeesusta. Koulutusohjelman kolmas vaihe toteutetaan leirin jälkeen.

Nuorten laiminlyömisestä on vakavia seurauksia. Nuoret ajautuvat helposti kiusauksiin. Indonesiassa lähes neljäsosa huumeiden käyttäjistä on vielä kouluikäisiä (vuonna 2014 julkaistun raportin mukaan).

Sankareiden kasvattaminen kysyy aikaa ja voimia, mutta Jumalakaan ei varustanut Raamatun sankareita yhdessä yössä. He joutuivat hankaliin tilanteisiin, joissa Jumala varusti heidät heidän omiin taisteluihinsa.

Juanin sanoin: ”Nuoret tulevat joka tapauksessa kohtaamaan haasteita. Meidän tehtävämme on auttaa heitä olemaan valmiita, kun koettelemukset tulevat.”

Nuoret ovat lähteneet liikkeelle. Tämä on vasta alkua!

RUKOILE:

  • Rukoile Indonesian nuoren kristityn sukupolven puolesta, että se kulkee vanhurskauden tietä ja toteuttaa Jumalan kutsua olla suolana ja valona yhteiskunnassaan.
  • Rukoile Open Doorsin tavoitteen puolesta kasvattaa nuoria, joita kirkko usein laiminlyö. Pyydä, että leiri ja muu nuorten toiminta muuttaa nuorten elämää hyvällä tavalla ja sitouttaa heidät Jeesukseen.
  • Rukoile Indonesian nuorten puolesta. Osa heistä on ajautunut huumeiden käyttöön, pornon pariin ja rikoksiin, ja osa on kiusauksessa langeta niihin. Uhka on todellinen ja heikentää toteutuessaan Kristuksen ruumista. Rukoile, että kirkot ja kristityt perheet heräävät huolehtimaan nuorten sielusta ja mielestä ja suojelemaan näitä pahalta.

Alaviitteet: *Nimi muutettu

Lähde