Selaa World Watch -listan maita

47. sijalla World Watch -listalla

Indonesia

WWL 2021: Sijalla 47, pisteitä 63/100
WWL 2020: Sija 49
WWL 2019: Sija 30
WWL 2018:
Sija 38
WWL 2017: Sija 46
WWL 2016: Sija 43

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto, uskonnollinen nationalismi

Vainon taso: vakava

Väkiluku: 269,5 miljoonaa 

Kristittyjen määrä: 32,8 miljoonaa

Hallitusmuoto: tasavalta

Johtaja: presidentti Joko Widodomi

Miksi Indonesiassa vainotaan kristittyjä?

Indonesiassa vainon taso vaihtelee alueittain. Länsi-Jaavan ja Acehin kaltaisissa levottomuuspesäkkeissä radikaalit islamistiryhmät vaikuttavat voimakkaasti yhteiskuntaan ja politiikkaan.

Jos kirkon on havaittu harjoittavan käännytystoimintaa – kuten monet evankelikaaliset ja helluntaikirkot tekevät – se joutuu ongelmiin radikaalien islamistiryhmien kanssa. Muiden kuin traditionaalisten kirkkokuntien on myös vaikeaa saada lupaa kirkkojen rakentamiseen. Vaikka ne onnistuisivat täyttämään kaikki lain vaatimukset ja jopa voittamaan oikeudessa, paikalliset viranomaiset voivat silti evätä luvan. Myös katolisilla kirkoilla on ollut vaikeuksia rakennuslupien saamisessa.

Miksi Indonesian listaussijoitus on muuttunut?

Indonesian indeksin kasvu 3,3 pisteellä johtuu siitä, että siellä on raportoitu aikaisempaa enemmästä kristittyihin kohdistuvasta painostuksesta kaikilla elämän osa-alueilla kirkkoa lukuun ottamatta. Sen pisteytys säilyi lähes täsmälleen samana.

Kirkkoja ei ole pommitettu, mutta kristittyjen kokoontumisia on estetty. Väitetään, että hallituksen joukkojen sotilas tappoi erään pastorin Papualla, ja yli viisikymmentä ihmistä on karkotettu mailtaan Itäisessä Nusa Tenggaran maakunnassa.

Viranomaiset ovat pidättäneet kymmenittäin ääri- islamisteja, ja heidän iskujaan on kyetty estämään.

Millaista Indonesiassa on elää kristittynä?

Monia islamista kääntyneitä vainoavat eriasteisesti heidän perheensä, ja vaino ilmenee tavallisesti eristämisenä tai sanallisina loukkauksina. Kristittyjen lapsia haukutaan usein vääräuskoisiksi, ja koulussa heidät voidaan määrätä istumaan luokan perälle.
Vain pieni osa kristityiksi kääntyneistä kohtaa fyysistä väkivaltaa uskonsa vuoksi. Kuitenkin vuonna 2018 kuoli 18 kristittyä ja useita loukkaantui Surabayan kaupungissa kolmeen kirkkoon tehdyissä itsemurhaiskuissa. Tekijät olivat saman perheen jäseniä.

Tositarinoita:

Vaimo ja lapset jättivät Ridhon ja hänet otettiin sisään psykiatriseen sairaalaan Jeesuksen tähden.

”Vaikka vaimoni ja lapseni jättivät minut, jatkan uskollisesti Jeesuksen seuraamista. Pyydän teitä rukoilemaan vaimoni ja lasteni puolesta, että Jumala koskettaisi heidän sydämiään. Voisitteko myös kertoa minulle, jos lähiaikoina järjestetään seminaareja? Haluan osallistua ja oppia enemmän Jeesuksesta, jotta vahvistuisin uskossani.”

Trinity joutui uhriksi Samarindan kirkkoon tehdyssä polttopulloiskussa marraskuussa 2016. Trinityn äiti Sarina Gultom kertoo:

”Open Doors on auttanut meitä aivan alusta asti. Kun joukkotiedotusvälineet ovat jo lakanneet uutisoimasta tapahtuneesta ja yhä harvemmat ihmiset kyselevät vointiamme, te pysytte yhä rinnallamme. En voi kylliksi kiittää rukouksistanne, tuestanne ja siitä, että uskollisesti kysytte Trinityn vointia ja järjestätte vierailuja luoksemme. Rukoilen, että Jumala siunaisi teitä runsaasti ja voisitte jatkossakin olla siunaukseksi monille.”

Halim on lähetystyössä Indonesiassa alueella, joka on erittäin vaarallinen kristityille. Halim kertoo:

”Tämä maa voi näyttää hedelmättömältä ja toivottomalta. Joudumme kohtaamaan paineita ja erilaisia haasteita, mutta Jumalan Sana ei palaa tyhjänä. Lähetystyöntekijät ovat täällä, koska Kristuksen seurakunta rukoilee ja koska tänne on kylvetty siementä jo ennen heitä. En ehkä ole se, joka korjaa sadon, mutta uskon, että Jumalan valtakunta tulee tähän paikkaan.”

Miten Open Doors auttaa Indonesian kristittyjä?

Open Doors vahvistaa Indonesian kirkkoa kohtaamaan nousevan ääri-islamin ja uskonnollisen suvaitsemattomuuden, erityisesti Isisin aiheuttamaa lisääntyvää uhkaa.

Työmme kattaa seuraavat osa-alueet:

  • Kristittyjen opetuslapsiksi ottaminen ja varustaminen kohtaamaan vainoa raamatullisesti, kuuliaisina Jumalalle ja erityisesti lähetyskäskyä noudattaen
  • Kokoontumisten helpottaminen kirkkojen ja lähetysjärjestöjen välisen yhteyden vaalimiseksi
  • Raamattujen ja kristillisen kirjallisuuden välittäminen
  • Avunanto sosioekonomiseen voimaannuttamiseen tähtäävien projektien kautta
  • Vainojen uhrien tukeminen ja välitön apu

Kuinka sinä voit auttaa indonesialaisia kristittyjä?

Mahdollisin rahalahjoituksin sekä rukoilemalla Indonesian kristittyjen puolesta.

closer
Lisätietoa

 

Vainoavat tahot

Indonesiassa niin osa islamin uskonnollisista johtajista kuin valtamediakin lietsovat vihaa kristittyjä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Maassa toimii useita poliittisia konservatiivipuolueita, joiden politiikka tähtää islamilaiseen valtioon. Näiden puolueiden edustajat kannattavat esimerkiksi koulutukseen sharia-lakiin pohjautuvia uusia käytäntöjä. Yksi näistä on ”Oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin puolue”- PKS.

Elokuussa 2017 hallitus ilmoitti aikeistaan tiukentaa maan jumalanpilkkalainsäädäntöä. Indonesiassa hallinto ei vainoa kristittyjä. Sen sijaan ääri-islamilaisten painostusryhmien, kuten ”Islamin puolustajien rintaman”- FPI, vaikutus on suurempi. Nämä saavat liikkeelle valtavia mielenosoittajajoukkoja. Viimeksi näin kävi Jakartan kristityn kuvernöörin ”Ahokin” jumalanpilkkasyytteen oikeudenkäynnin yhteydessä.

Syyskuusta 2016 alkaen yhdeksän kuukauden aikana sadat tuhannet ihmiset marssivat häntä vastaan useita kertoja.

Vainojen ilmeneminen

Monia muslimitaustaisia kristittyjä vainoaa heidän perheensä. Vaino ilmenee monin tavoin. Enimmäkseen se ei ole fyysistä vaan esimerkiksi eristämistä ja sanallista väkivaltaa. Harvat kristityksi kääntyneet kohtaavat fyysistä väkivaltaa uskonsa takia. Vainon aste on eritasoista Indonesian eri osissa. Esimerkiksi Länsi-Jaavalla ja Acehissa islamistiryhmät ovat erittäin vahvoja ja vaikuttavat voimakkaasti yhteiskunnassa ja politiikassa.

Kirkko joutuu ongelmiin islamistien kanssa heti, mikäli sen työ koetaan käännytykseksi. Tämä koskee useimpia evankelisia ja helluntailaisia kirkkoja. On tavallista, että muilla kuin perinteisillä kirkkokunnilla on vaikeuksia saada rakennuslupia kirkoilleen. Vaikka lain asettamat vaatimukset vahvistetaan oikeudessa, paikalliset viranomaiset saattavat jättää luvat myöntämättä. Viime aikoina myös katolisilla kirkoilla on ollut vastaavia ongelmia. Indonesiassa kristittyjen tilanne on heikentynyt.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia ja artikkeleita