28. sijalla World Watch -listalla

Indonesia

WWL 2022: Sijalla 28 pisteitä 68/10

Sijahistoria: 2021: 47. » 2020: 49. » 2019: 30. » 2018: 38. » 2017: 46. » 2016: 43. 

 

Alue: Aasia

Vainon pääsyyt: islamistinen sorto

Vainon taso: vakava

Väkiluku: 274,9 miljoonaa 

Kristittyjen määrä: 33,6 miljoonaa

Pääuskonto: islam

Hallitusmuoto: tasavalta

Johtaja: presidentti Joko Widodo

Miksi Indonesiassa vainotaan kristittyjä?

Kristittyjen vaino on pahentunut viime vuosina. Vuosina 2020–2021 kristittyjä kohtaan suunnattuja hyökkäyksiä oli kuuden kuukauden aikana useita, ja näissä hyökkäyksissä kuoli kahdeksan kristittyä. Yhteiskunta on suuntautunut kohti vanhoillisempaa islamin harjoittamista, mikä lisää kristityihin kohdistuvaa painetta.

Monet islamista kääntyneet kristityt kokevat painostusta perheidensä taholta palata takaisin islamiin. Painostuksen aste vaihtelee perheiden välillä. Balilla on myös hindukäännynnäisiä.

Jos kirkon on havaittu harjoittavan evakeliointia kuten monet evankelikaaliset kirkot ja helluntaikirkot tekevät, se joutuu ongelmiin radikaalien islamistiryhmien kanssa. Länsi-Jaavan ja Acehin kaltaisilla levottomilla alueilla radikaalit islamistiryhmät vaikuttavat voimakkaasti yhteiskuntaan ja politiikkaan.

Joillakin seuduilla seurakuntien on myös vaikeaa saada lupaa kirkkojen rakentamiseen. Vaikka ne onnistuisivat täyttämään kaikki lain vaatimukset ja jopa voittamaan oikeudessa, paikalliset viranomaiset voivat silti evätä luvan.

Mikä on muuttunut edellisestä vuodesta?

Valitettavasti kristittyjen vaino on pahentunut rajusti. Indonesia on noussut 19 sijaa viime raportointikaudelta. Nousun pääsyy on väkivallan lisääntyminen, ja myös kansallinen ja kirkkoihin kohdistuva painostus on lisääntynyt.

Maaliskuussa 2021 itsemurhapommittaja hyökkäsi kirkkoon Makassarissa, mutta kukaan ei kuollut iskussa. Vuosina 2020–2021 kahdeksan kristittyä menehtyi kahdessa iskussa keskisellä Sulawesilla. Isis-järjestöön liitetty terroristiryhmä on vastuussa teoista.

Millaista Indonesiassa on elää kristittynä?

Vainon pääalue sijaitsee Acehissa, Sumatralla. Se on ainoa alue Indonesiassa, jossa noudatetaan sharialakia hallinnon tasolla. Useat kirkot suljettiin lokakuussa 2015, ja uusien kirkkojen rakentaminen on vaikeampaa kuin muualla Indonesiassa – jopa lähes mahdotonta. Muslimikäännynnäiset kokevat painostusta koko maassa, mutta Acehin alueella uskovien kohtaama vaino on todennäköisesti rajuinta.

Millaista Indonesiassa on elää miehenä?

Kristityt miehet kuten pastorit tai aktivistit, joilla on näkyvä rooli yhteiskunnassa, ovat vaarassa joutua syytetyiksi “uskonnolliseen vihamielisyyteen yllyttämisestä” ilman perusteita. Eräässä tällaisessa tapauksessa Sumatralla erästä aktivistia syytettiin vihapuhelain perusteella siitä, että hän oli kertonut kristillisen juhlan saamasta kiellosta.

Millaista Indonesiassa on elää naisena?

Indonesia on patriarkaalinen yhteiskunta, ja kristityt naiset kokevat vainoa niin uskonsa kuin sukupuolensa takia.

Yleisin naisten kohtaama uhka on avioero. Heitä kohtaan voidaan myös hyökätä. Näiden syiden takia monet naiset valitsevat salata uskonsa. Naimattomat naiset saattavat joskus joutua pakkoavioliittoon muslimimiehen kanssa.

Naiset kohtaavat myös pukeutumiseen liittyvää painostusta. Acehin kaltaisilla alueilla naisten on pakko käyttää hijabia, erityisesti valtion työpaikoissa. Naiset, jotka eivät käytä hijabia, voivat joutua kuulusteltaviksi, ja heitä pidetään moraalittomina.

Miten Open Doors auttaa Indonesian kristittyjä?

Open Doors työskentelee yhdessä paikallisten kumppaneiden kanssa seuraavilla osa-alueilla:

 

  • tukemalla vainottuja kristittyjä opetuslapseus- ja selviytymiskoulutuksella
  • toimittamalla Raamattuja ja hengellistä kirjallisuutta
  • sosioekonomisten kehitysprojektien kautta
  • tarjoamalla hätäapua ja oikeusapua
  • mahdollistamalla kirkkojen ja seurakuntien väliset kokoontumiset

Tapaa Wanda

Wanda (nimi muutettu) on muslimitaustainen kristitty. Hän tuli uskoon nähtyään unen ja serkkunsa ja ystävänsä todistuksen johdosta. Hän joutui kuitenkin perheensä vainoamaksi ja hänet pakotettiin muuttamaan. Koronakriisin iskiessä hänellä oli vaikeuksia elättää itsensä, kunnes Open Doorsin paikalliset kumppanit tulivat apuun.

“Yksi asia, joka hämmästyttää ja ilahduttaa minua suuresti, on kristittyjen ystävieni rakkaus. Koen, että olen saanut uuden perheen, kun biologinen perheeni hylkäsi minut. En ole yksin tällä uudella tielläni.”

 

closer
Lisätietoa

 

Vainoavat tahot

Indonesiassa niin osa islamin uskonnollisista johtajista kuin valtamediakin lietsovat vihaa kristittyjä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä kohtaan. Maassa toimii useita poliittisia konservatiivipuolueita, joiden politiikka tähtää islamilaiseen valtioon. Näiden puolueiden edustajat kannattavat esimerkiksi koulutukseen sharia-lakiin pohjautuvia uusia käytäntöjä. Yksi näistä on ”Oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin puolue”- PKS.

Elokuussa 2017 hallitus ilmoitti aikeistaan tiukentaa maan jumalanpilkkalainsäädäntöä. Indonesiassa hallinto ei vainoa kristittyjä. Sen sijaan ääri-islamilaisten painostusryhmien, kuten ”Islamin puolustajien rintaman”- FPI, vaikutus on suurempi. Nämä saavat liikkeelle valtavia mielenosoittajajoukkoja. Viimeksi näin kävi Jakartan kristityn kuvernöörin ”Ahokin” jumalanpilkkasyytteen oikeudenkäynnin yhteydessä.

Syyskuusta 2016 alkaen yhdeksän kuukauden aikana sadat tuhannet ihmiset marssivat häntä vastaan useita kertoja.

Vainojen ilmeneminen

Monia muslimitaustaisia kristittyjä vainoaa heidän perheensä. Vaino ilmenee monin tavoin. Enimmäkseen se ei ole fyysistä vaan esimerkiksi eristämistä ja sanallista väkivaltaa. Harvat kristityksi kääntyneet kohtaavat fyysistä väkivaltaa uskonsa takia. Vainon aste on eritasoista Indonesian eri osissa. Esimerkiksi Länsi-Jaavalla ja Acehissa islamistiryhmät ovat erittäin vahvoja ja vaikuttavat voimakkaasti yhteiskunnassa ja politiikassa.

Kirkko joutuu ongelmiin islamistien kanssa heti, mikäli sen työ koetaan käännytykseksi. Tämä koskee useimpia evankelisia ja helluntailaisia kirkkoja. On tavallista, että muilla kuin perinteisillä kirkkokunnilla on vaikeuksia saada rakennuslupia kirkoilleen. Vaikka lain asettamat vaatimukset vahvistetaan oikeudessa, paikalliset viranomaiset saattavat jättää luvat myöntämättä. Viime aikoina myös katolisilla kirkoilla on ollut vastaavia ongelmia. Indonesiassa kristittyjen tilanne on heikentynyt.

 

Uutisia ja artikkeleita