Ruandan hallintovirasto sulkee kirkkoja, jotka eivät sen mukaan täytä vuoden alussa voimaan tulleen direktiivin määräyksiä. Kaiken aikaa tulee myös uusia määräyksiä, jotka vaikeuttavat tilannetta. On ilmeistä, että hallitus haluaa tällä tavoin tehdä selväksi jyrkästi maallisen asenteensa.
Ruandan hallitusta myötäilevän KT Pressin mukaan tähän mennessä on suljettu yli 8000 kirkkoa, ja määrä kasvaa.
Paikallinen, nimettömänä pysyvä analyytikko kertoi uutistoimisto World Watch Monitorille (WWM), että kaikkien kirkkojen kohtalo on sama, myös paikallisen mittapuun mukaan hyvin vauraiden.
WWM raportoi, että eräs kirkko suljettiin kesken häiden. Hääpari ja vieraat häädettiin ulos ja kirkko pantiin kiinni.
Toinen seurakunta pakotettiin lopettamaan jumalanpalvelukset ja muut tapaamiset koulun aulatilassa, joka oli otettu käyttöön sen jälkeen kun kirkot oli suljettu. Ovien ja ikkunanpuitteiden olisi pitänyt olla metallia eikä puuta ja katon ”vähän korkeampi”.
Paikallisen analyytikon mukaan paikallisviranomaisilla oli aluksi jonkin verran vapautta päättää siitä, miten tiukasti uusia säännöksiä sovelletaan. Nyt he näyttävät kuitenkin saaneen palautetta ja asenne on tiukentunut. Yhdellä alueella kaikki seurakunnan tapaamiset, myös kotiryhmät, on kielletty.
Eräs seurakunta on aloittanut kokoontumiset naapurikunnan kirkkorakennuksessa, 20 km kävelymatkan päässä.
Uusia vaatimuksia
Alkuperäistä direktiiviä on täydennetty lisävaatimuksilla:
- WC-tilojen täytyy olla tietyllä etäisyydellä sisäänkäynnistä. Viranomaiset keskeyttivät jumalanpalveluksen ja sulkivat yhden kirkon tästä syystä. Kirkko oli täyttänyt 80 % vaatimuksista, mutta ei tiennyt uudesta määräyksestä.
- Seurakuntia on myös käsketty asentamaan tietynlainen kankainen sisäkatto, vaikka siihen liittyy suuri palovaara.
- Yhtä kirkkoa vaadittiin muuttamaan ulkokattoa ja rakentamaan uudelleen yksi tiiliseinistä. Se on muutenkin velkaiselle seurakunnalle vaikea tehtävä.
- Kirkkoon johtavat tiet ja kirkon ympäristö on päällystettävä kivillä.
- Sisäseinät ja -katot on peitettävä laastilla ja maalattava. Paljas tiilipinta ei ole enää sallittu.
- Kaikissa kirkoissa tulee olla ukkosenjohdattimet.
- Kaikilta pastoreilta vaaditaan nyt teologian tutkinto akkreditoidusta oppilaitoksesta.
- Toisen uuden lain mukaan teologiaa voi opettaa vain oppilaitoksissa, joissa opetetaan myös tieteitä ja teknologiaa. Vain muutama nykyisistä teologian oppilaitoksista täyttää tämän kriteerin.
Tätä lakia sovelletaan jo, vaikka se ei ole astunut virallisesti voimaan. Useimmiten kirkkojen on lähes mahdotonta tehdä vaaditut muutokset annetussa 15 päivän määräajassa.
Maallistunut maa
Ruandan vuonna 2003 säädetyn ja 2015 muutetun perustuslain 37. artikla takaa uskonnonvapauden. Ruandan hallintoviraston johtaja, prof. Anastase Shyaka väitti 15.7. lähetetyssä TV-ohjelmassa, että suljetut kirkot ovat todellisuudessa jatkaneet toimintaansa, niin että uskonnonvapaus toteutuu.
Hallinnon maallistumisesta on paljon esimerkkejä.
- Valtiollisissa laitoksissa ei saa enää pitää rukouskokouksia, jotka aiemmin olivat hyvin tavallisia.
- Kristinuskoon viittaavat sanat on poistettu perustuslain johdannosta.
- Pappi tai muu kirkonmies ei enää saa puhua kansanmurhan muistotapahtumissa, ellei tapahtuman järjestäjänä ole kirkko.
- Päätiet on suljettu kahtena sunnuntaina kuukaudessa, joten ihmiset eivät pääse kirkkoon. Kirkossa käyminen on vähentynyt.
- Monet Ruandan isänmaallisen rintaman (hallitseva poliittinen puolue) kokoukset ja muu pakollinen toiminta on ajoitettu sunnuntaipäiville.
Paperilla kristittyjä ja muslimeja koskevat samat säännöt, mutta käytäntö osoittaa toista. Muslimipapisto ilmaisi, että vastustaisi kaiuttimien kautta tulevien rukouskutsujen kieltämistä. Toistaiseksi ne saavat jatkua.
Kirkon johtajat ovat peloissaan. Pian sen jälkeen kun uusia vaatimuksia alettiin soveltaa, viranomaiset pidättivät kuusi pappia syyttäen heidän suunnitelleen hallituksen määräysten rikkomista. Vaikka heidät on nyt vapautettu, tätä pidetään vakavana varoituksena muille olla vastustamatta uudistuksia.