Lähi-Idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ?
Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä?

MAGIDIN PERHE – ALEXANDRIA, EGYPTI

Isä-Magid: Kaksi vuotta sitten vaimoni kuoli äärikiihkoisten pommi-iskussa kirkkoomme. Siitä lähtien olen yrittänyt olla lapsilleni sekä isä että äiti. Vaihdoin työni päivätyöhön ja lähemmäs kotiamme. Minuun sattuu, kun huomaan lasteni kaipaavan äitiään ja hänen hellyyttään.

Tytär-Maryam: Isäni huolehtii meistä hyvin. Hän käy työssä, mutta on myös paljon kanssamme. Hän on hyvin mukava, hyväksyvä ja rauhallinen. Hän on täynnä rakkautta. Haluan olla aikuisena hänen kaltaisensa.

Isä-Magid: Yritän olla lapsilleni ystävä. Leikin heidän kanssaan ja annan heille mahdollisimman paljon rakkautta. Haluan heidän tuntevan itsensä rakastetuiksi.

Tytär-Maryam: Aikuisena haluan nunnaksi. Saan silloin asua luostarissa lähellä Jumalaa ja koko ajan rukoilla. Kiitän Jumalaa saamastamme elämästä ja hänen lohdutuksestaan.

Yousif (13), Magif ja Maryam (8). Äiti Hannaan kuoli kirkko pommituksessa 2017.

SOFIAN PERHE – POHJOIS-AFRIKKA

Äiti-Sofia: ”Olen kääntynyt muslimista kristityksi. Asuinpaikkamme kouluissa ei ole kristittyjä. Kaikille lapsille opetetaan Koraania jo päiväkodissa nelivuotiaasta lähtien. Annan lasteni käydä koulun koraanitunneilla. He osallistuvat kanssani myös kotikirkon toimintaan. Olen vakuuttunut, että jos he lukevat Koraanin, he eivät koskaan voi uskoa siihen. Voisin virallisesti pyytää koululta, etteivät lapseni osallistuisi koraanitunneille. Tällöin toiset lapset ja opettajatkin voisivat kuitenkin kiusata heitä”.

Poika-Ayoub: ”Tykkään laulaa kirkossa. Samoja lauluja laulan myös koulussa, ja opettajani pitää niistä”.

Sofia* (39), leski, kuvassa tyttärensä Sielvian (3) kanssa. Hänellä on myös kaksi muuta lasta Ayoub (5) ja Marc (vauva).

JACKLININ JA ASHTIN PERHE – DUHOK, IRAK

Äiti-Jacklin: ”Irakissa elämä ei ole helppoa neljän lapsen kanssa. Vanhempana täytyy olla kärsivällinen, kun auttaa heitä jokapäiväisissä tarpeissaan. Uskomme auttaa meitä. Todistamme heille, kuinka Jumala toimii vaikeissa tilanteissa. Rohkaisen heitä turvautumaan Jumalaan silloinkin, kun ihmiset satuttavat heitä. Vainon keskellä Jumala suojelee meitä.

Tytär-Eiliana: Eniten rakastan vanhemmissani sitä, kuinka sydämellisesti he palvelevat kaikkein kurjimpiakin. Vaikeuksista huolimatta he vain toimivat. Ja Jumala siunaa heitä. Tämä rohkaisee minua.

Tytär Eliana (19), äiti Jacklin (43), isä Ashti (46), pojat Eilia (17) ja Elmar (5). Kuvasta puuttuu nuorempi tytär Eilnour (11).

NANCYN PERHE – MINYA, EGYPTI

Äiti-Nancy: Sukuna olemme hyvin perhekeskeisiä. Ulkoilemme usein yhdessä. Kerran tällaisella retkellä mieheni ja 15-vuotias poikamme kuolivat. Terroristit osuivat minibussiimme lähtiessämme luostarista. Haavoituin vakavasti ja jouduin kuukausiksi sairaalaan.

Poika-Yousef: Asuin tätieni kanssa äitini ollessa sairaalassa. Olin todella onnellinen, kun hän pääsi takaisin kotiin.

Äiti-Nancy: Oli hyvin vaikeaa palata kotiin, kun mieheni ja vanhin poikani eivät olleet siellä. Tunnen kuitenkin,että Jumala on kanssani. Hän on vahvempi. Aina kun olen alamaissa, rukoilen. Vielä en huolehdi liiaksi, kuinka kasvatan yksin poikani. Luotan Jumalaan ja onhan laaja suku kanssani.

Poika-Yousef: Kaipaan todella isääni ja veljeäni.Äitini opetti minua olemaan kiitollinen Jumalalle joka tilanteessa. Iltaisin ennen nukkumaanmenoa rukoilemme yhdessä.

Äiti Nancy ja hänen poikansa Yousef (10). Isä Reda ja poika Bushoy (15) kuolivat extrimistien toimesta matkalla läheiseen kirkkoon.

RACHELIN PERHE – IRAN

Äiti-Rachel: Iranissa olimme mieheni kanssa kotikirkon johtajia. Useimmissa kotikirkoissamme ei ollut toimintaa lapsille, mutta meillä oli. Kutsuimme sitä ”Onnen Kerhoksi”, jossa lapset oppivat Raamattua. He myös ymmärsivät,ettei koulussa voi puhua Kristuksesta, koska se olisi vaarallista.

Tytär-Kimya: ”Rakastan äitiäni ja isääni eniten. He ovat minulle hyvin tärkeitä. Pidän myös Iranista, mutta muistot ovat pahoja.”

Äiti-Rachel: ”Minut pidätettiin ja jouduin vankilaan. Sellissä tytär oli usein mielessäni. Tilanteemme järkytti häntä. Rukous hänen puolestaan helpotti. Kokemus vahvisti haluani opettaa tyttärelleni entistä enemmän tietoa Jumalasta.

Kimya toipuu edelleen Iranin aikaisista pahoista kokemuksistaan. Ne eivät ole saaneet häntä luopumaan uskostaan. Kivustaan huolimatta Kimya on myös nähnyt, kuinka Jumala oli koko ajan kanssani vankilassa. Tämäkin on todistus hänelle.”

Tytär-Kimya: ”Haluan soittaa kitarallani ylistyslauluja. Kun minulla on pahoja tunteita, soitan kitaraani ja paha poistuu. Rakastan Jumalaa niin paljon.”

Rachel* tyttärensä Kimyan (11) kanssa. Rachel ei asu enää miehensä ja tyttärensä kanssa Iranissa vaan naapuri valtiossa.

DYALAN JA ESAAN PERHE – LATAKIA, SYYRIA

Äiti-Dyala: ”Me pakenimme pienestä, rauhallisesta ja perinteisestä Al Thawrah-nimisestä kylästä. Yksinkertaisen elämämme keskipisteenä olivat työ ja kirkko. Nyt pakolaisina Latakiassa, elämämme on täysin toisenlaista. Poikien koulussa lapsilla on hyvin erilaiset taustat.Koulussa tupakointi, huumeet ja pornon katsominen leviävät pelottavasti. Poikamme haluavat olla kuten muutkin lapset.Toisinaan he matkivat kavereidensa pahoja puuhia.”

”Pyhäkoulu oli ratkaisu pojillemme. Kristillisessä yhteisössä he voivat löytää vastauksia askarruttaviin kysymyksiin ja päästä lähemmäs Jumalaa. He saavat uusia kristittyjä ystäviä ja pysyvät irti pahatapaisista kavereistaan. Joka kerta, kun he käyttäytyvät sopimattomasti, kysyn: ’Tätäkö opitte kirkon pyhäkoulussa?’.He korjaavat käyttäytymistään. Rukoilen koko ajan Jumalaa suojelemaan Reemonia vääriltä vaikutuksilta ja saamiltaan huonoilta ideoilta. Hän on myös roolimalli veljilleen. Nähdessään hänen kulkevan oikeaan suuntaan, he haluavat seurata häntä.”

Poika-Reemon: ”Minulla on muutama muslimikaveri. Tapaamme toisinaan koulun jälkeen ja somettelemme netissä. Yritin pari kertaa kutsua heitä pyhäkouluun. He sanoivat kuitenkin, etteivät heidän vanhempansa missään tapauksessa päästä heitä kirkkoon. Enää en ole heitä kutsunut.”

Dyalalla ja hänen miehellään on kolme poikaa; Reemon (14), Michel (6) ja Karim (10).

FATHILIN JA EKHLASIN PERHE – ZAKHO, IRAK

Äiti-Fathil: ”Opetamme lapsemme sitoutumaan kirkkoon ja viettämään aikaansa Jeesuksen tuntevien kavereiden kanssa sekä tottelemaan Jumalaa.”

Isä-Ekhlas: ”Kotona elämme vanhempina uskomme mukaan. Mielestäni näin voimme siirtää uskomme lapsillemme. Meitä on vainottu ja peloteltu, mutta mikään ei ole muuttanut uskoamme. Lapsemme näkivät tämän. Se on antanut perustaa heidän elämälleen.”

Äiti-Fathil: ”Perheenä olemme valona maailmalle, kun elämme uskoamme todeksi.”

Poika-Dawod: ”Olen kristitty, en vain nimikristitty, vaan myös sydämessäni. Tiedän Jumalalla olevan suunnitelman elämälleni.”

Makram (14), Fathil, Oneyl (11), Ekhlas, Dawod (18). Kuvasta puuttuu poika Philip (21).

KUINKA TUET PERHEITÄ LÄHI-IDÄSSÄ?

Vahva kirkko tarvitsee vahvoja perheitä.Lähi-idän alueella vanhemmuus – erityisesti muslimitaustainen – kaipaa tutkittua tietoa kristilliseen arvopohjaan tukeutuvasta vanhemmuudesta. Siksi tuellasi Open Doors kustantaa ja avustaa perheleirejä, pyhäkoulujen opettajakoulutusta ja avioparikursseja. Sateliittikanavien lähettämä opetus jatkuu etäopetuksena internetin kautta. Näin jopa kaltaisistaan syrjässä elävät perheet voidaan tavoittaa. Kiitos tuestasi!

*Turvallisuussyistä osa nimistä on muutettu

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...