Yhteistä kasvua salassa Keski-Aasiassa

Naisten opetuslapseusryhmä kokoontuu viettämään kansainvälistä naistenpäivää

Kansainvälinen Naistenpäivä 8. maaliskuuta on koko Keski-Aasiassa vapaapäivä. Silloin järjestöt, yritykset ja oppilaitokset antavat naistyöntekijöille lahjoja ja kukkia.

Miehet antavat lahjoja elämänsä tärkeille naisille ja pöytä täytetään herkuilla. Keski-Aasian nuorissa valtioissa Naistenpäivää vietetään niin valtiollisesti kuin kodeissa. Naisille omistettua päivää alettiin viettää Euroopassa 1900-luvun alussa ja saavutti Keski-Aasian vv. 1927-28. Päivä symboloi sukupuolten välisen tasa-arvon tavoittamista. Sillä ilmaistaan kunnioitusta naisia ja heidän työtään kohtaan.

Keski-Aasiassa miehet eivät yleensä tee perinteisiä kotitöitä, eivätkä järjestä Naistenpäivän juhlallisuuksia. Useimmiten naiset itse valmistavat aterian ja palvelevat tätä päivää viettämään kokoontuneita miehiä. Joissain perheissä miehet kuitenkin osoittavat tällöin äideille ja muille elämänsä tärkeille naisille erityistä huomiota valmistamalla juhlapöydän, siivoamalla kodin ja ostamalla lahjoja.

Moderni keski-aasialainen sananparsi ilmaisee täydellisesti Naistenpäivän idean: “Nainen, ole hiljaa! Sinun päiväsi on 8. maaliskuuta.” Hauskaksi tarkoitettu, mutta ilmaisee selvästi aasialaisen kulttuurin suhtautumisen naiseen. Joka tapauksessa, päivä on erityinen Keski-Aasian naisille. Ainakin kerran vuodessa he ovat juhlittuja. He saavat tuntea olevansa tarvittuja ja rakastettuja kuullessaan miehiltä kauniita sanoja ja onnen toivotuksia.

Yhteistä laulua ja Jumalan ylistämistä

Open Doors osallistui hiljattain erilaiseen Naistenpäivän kokoontumiseen.

Eräässä kodissa keski-aasialaisen kaupungin lähiössä naisia uskaltautuu sisään yksi toisensa jälkeen. Ryhmän johtaja, Anastasia, halaa kaikkia. “Tervetuloa, sisar” hän sanoo lämpimästi hymyillen. Lämmin tervetulotoivotus on vastakohta kylmille tosiasioille. Kukaan ei saa tietää, että naiset ovat täällä opiskelemassa. Jos heidät löydetään, he joutuvat vaikeuksiin. Mutta he tulevat iloisina. Heillä on yksi päämäärä: kasvaa yhdessä uskossa Kristukseen. Ylistyksen jälkeen alkaa Raamatun opiskelu. Päivän aiheena on nainen Raamatussa. Mandy Open Doorsista rukoilee ja rohkaisee naisia.

Maria valmistelee keittiössä kakkua opiskelun jälkeiselle aterialle. Hän on taustaltaan muslimi, mutta on ollut kristitty jo vuosia. Kirkko, jossa hän aluksi kävi, on suljettu. Marian vanhemmat huomasivat tyttärensä käyvän kirkossa ja ilmiantoivat paikan poliisille. Sittemmin Maria löysi internetin kautta nykyisen ryhmänsä. “Olen niin onnellinen, että Jumala antoi minulle Alinan auttamaan Raamatun syvällisemmässä opiskelussa. Kiitän Jumalaa myös tästä yhteisestä opiskeluryhmästä, jonka Hän antoi minulle. Marian vanhemmat yrittävät yhä uhkaillen saada hänet kääntymään takaisin islamiin. Aviopuoliso jätti Marian hänen uskonsa vuoksi. Kun Marialta kysytään, miksi hän edelleen uskoo, hän alkaa nauraa: “Koska Jumala pelasti minut! Jumala on aina kanssani, Hän pitää minusta kiinni ja kulkee kanssani.”

Nuori Jamila on henkilökohtaisesti kokenut muslimikulttuurissa kasvaneen naisen ongelmat. Alle 20-vuotiaana hän on ryhmän nuorin, mutta kantaa suurempaa tuskaa kuin moni koko elinaikanaan. Jamila naitettiin 16-vuotiaana. Aviomies pahoinpiteli häntä jatkuvasti. Jamila karkasi. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän tuli tuntemaan Jeesuksen ja oppi vähitellen kokemaan Hänen todellista rakkauttaan.

Mandy ottaa Jamilaa kädestä kiinni ja rukoilee hänen kanssaan.

Ylistyksen ja Raamatun opiskelun jälkeen nautitaan yhteinen ateria, joka on todellinen Naistenpäivän juhla. Kaikki toivottavat toisilleen: “Onnellista Naistenpäivää!”. Nämä naiset jakavat ruokansa ja elämäntarinansa. He hymyilevät. Jeesuksen rakkaus loistaa kirkkaammin kuin se pimeys, johon heidän täytyy palata.

– Turvallisuussyistä naisten nimet on muutettu.

Lähde

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

”RISTI MERKITSEE VOITTOA” Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa. Mitä risti merkitsee sinulle?Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...

Sri Lanka Jumala on murheemme keskellä

Huhtikuun 21. päivänä 2019, pääsiäissunnuntaina, eri puolilla Sri Lankaa tehtiin kolme pommi-iskua kirkkoihin – St. Anthonyn kirkkoon Kochikadessa, St. Sebastianin kirkkoon Negombossa ja Zion-kirkkoon Batticaloassa. Myös kolme hotellia olivat iskun kohteina. On...

VAINOT OVAT OSA HEIDÄN ELÄMÄÄNSÄ – mutta nämä veljemme ja sisaremme päättävät seurata Jeesusta huolimatta hinnasta

Jeesus varoitti opetuslapsiaan vainoista, mikä tuntui heistä varmasti pelottavalta. Hän sanoi, että vainoista tulisi osa opetuslasten elämää. Mutta Jeesuksella oli heille myös lupaus: “Olen puhunut teille tämän, jotta teillä olisi minussa rauha. Maailmassa te olette...

KADOTETTU PARATIISI

Itä-Afrikan Swahilin rannikko on yksi maailman eksoottisimmista lomakohteista, mutta paikallisille kristityille, jotka muodostavat vähemmistön tässä "paratiisissa", ympäristö on melko vihamielinen. Open Doorsin työntekijä Eglan* vieraili äskettäin kohteessa. Palmujen...

Keski-Aasia

Nimeni on Alex* ja olen valokuvaaja. Minulla on usein etuoikeus matkustaa Open Doorsin projektityöntekijöiden mukana tapaamaan heidän tukemiaan ihmisiä eri puolilla maailmaa maissa, joissa kristittynä elämiseen liittyy todellisia haasteita. Siellä uskosta seuraa jopa...

Nigeria

“Ennen teitä minulla ei ollut toivoa,” Rikiya sanoo. Istumme vaalentuneilla puunrungoilla tuetun aaltopeltikaton alla Rikiyan kodin ulkopuolella, lähellä Nigerian Guyakua. Iltapäiväaurinko polttaa punaista hiekkaa jalkojemme alla. Rikiyan lapset ovat löytäneet...

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...