Yhteistä kasvua salassa Keski-Aasiassa

Naisten opetuslapseusryhmä kokoontuu viettämään kansainvälistä naistenpäivää

Kansainvälinen Naistenpäivä 8. maaliskuuta on koko Keski-Aasiassa vapaapäivä. Silloin järjestöt, yritykset ja oppilaitokset antavat naistyöntekijöille lahjoja ja kukkia.

Miehet antavat lahjoja elämänsä tärkeille naisille ja pöytä täytetään herkuilla. Keski-Aasian nuorissa valtioissa Naistenpäivää vietetään niin valtiollisesti kuin kodeissa. Naisille omistettua päivää alettiin viettää Euroopassa 1900-luvun alussa ja saavutti Keski-Aasian vv. 1927-28. Päivä symboloi sukupuolten välisen tasa-arvon tavoittamista. Sillä ilmaistaan kunnioitusta naisia ja heidän työtään kohtaan.

Keski-Aasiassa miehet eivät yleensä tee perinteisiä kotitöitä, eivätkä järjestä Naistenpäivän juhlallisuuksia. Useimmiten naiset itse valmistavat aterian ja palvelevat tätä päivää viettämään kokoontuneita miehiä. Joissain perheissä miehet kuitenkin osoittavat tällöin äideille ja muille elämänsä tärkeille naisille erityistä huomiota valmistamalla juhlapöydän, siivoamalla kodin ja ostamalla lahjoja.

Moderni keski-aasialainen sananparsi ilmaisee täydellisesti Naistenpäivän idean: “Nainen, ole hiljaa! Sinun päiväsi on 8. maaliskuuta.” Hauskaksi tarkoitettu, mutta ilmaisee selvästi aasialaisen kulttuurin suhtautumisen naiseen. Joka tapauksessa, päivä on erityinen Keski-Aasian naisille. Ainakin kerran vuodessa he ovat juhlittuja. He saavat tuntea olevansa tarvittuja ja rakastettuja kuullessaan miehiltä kauniita sanoja ja onnen toivotuksia.

Yhteistä laulua ja Jumalan ylistämistä

Open Doors osallistui hiljattain erilaiseen Naistenpäivän kokoontumiseen.

Eräässä kodissa keski-aasialaisen kaupungin lähiössä naisia uskaltautuu sisään yksi toisensa jälkeen. Ryhmän johtaja, Anastasia, halaa kaikkia. “Tervetuloa, sisar” hän sanoo lämpimästi hymyillen. Lämmin tervetulotoivotus on vastakohta kylmille tosiasioille. Kukaan ei saa tietää, että naiset ovat täällä opiskelemassa. Jos heidät löydetään, he joutuvat vaikeuksiin. Mutta he tulevat iloisina. Heillä on yksi päämäärä: kasvaa yhdessä uskossa Kristukseen. Ylistyksen jälkeen alkaa Raamatun opiskelu. Päivän aiheena on nainen Raamatussa. Mandy Open Doorsista rukoilee ja rohkaisee naisia.

Maria valmistelee keittiössä kakkua opiskelun jälkeiselle aterialle. Hän on taustaltaan muslimi, mutta on ollut kristitty jo vuosia. Kirkko, jossa hän aluksi kävi, on suljettu. Marian vanhemmat huomasivat tyttärensä käyvän kirkossa ja ilmiantoivat paikan poliisille. Sittemmin Maria löysi internetin kautta nykyisen ryhmänsä. “Olen niin onnellinen, että Jumala antoi minulle Alinan auttamaan Raamatun syvällisemmässä opiskelussa. Kiitän Jumalaa myös tästä yhteisestä opiskeluryhmästä, jonka Hän antoi minulle. Marian vanhemmat yrittävät yhä uhkaillen saada hänet kääntymään takaisin islamiin. Aviopuoliso jätti Marian hänen uskonsa vuoksi. Kun Marialta kysytään, miksi hän edelleen uskoo, hän alkaa nauraa: “Koska Jumala pelasti minut! Jumala on aina kanssani, Hän pitää minusta kiinni ja kulkee kanssani.”

Nuori Jamila on henkilökohtaisesti kokenut muslimikulttuurissa kasvaneen naisen ongelmat. Alle 20-vuotiaana hän on ryhmän nuorin, mutta kantaa suurempaa tuskaa kuin moni koko elinaikanaan. Jamila naitettiin 16-vuotiaana. Aviomies pahoinpiteli häntä jatkuvasti. Jamila karkasi. Muutamaa kuukautta myöhemmin hän tuli tuntemaan Jeesuksen ja oppi vähitellen kokemaan Hänen todellista rakkauttaan.

Mandy ottaa Jamilaa kädestä kiinni ja rukoilee hänen kanssaan.

Ylistyksen ja Raamatun opiskelun jälkeen nautitaan yhteinen ateria, joka on todellinen Naistenpäivän juhla. Kaikki toivottavat toisilleen: “Onnellista Naistenpäivää!”. Nämä naiset jakavat ruokansa ja elämäntarinansa. He hymyilevät. Jeesuksen rakkaus loistaa kirkkaammin kuin se pimeys, johon heidän täytyy palata.

– Turvallisuussyistä naisten nimet on muutettu.

Lähde

IRAK: ELÄMÄÄ USKON JA KALANVILJELYLAITOKSEN VARASSA – Yksi perhe palannut Pohjois-Irakin vuoriseudulle rakentamaan ISISin jälkeistä elämää

Open Doors Dahukin vuorilla pohjois-Irakissa Tarvomme mutaisella pellolla Pohjois-Irakin vuorilla katsomaan Faraydoun omistamaa palkittua kalafarmia.Faraydonilla on päässään haalistunut pesäpallolippis, musta tuulipuvun takki, maastokankaiset työhousut ja polviin...

Lähi-idässä vanhemmuus on vainon puristuksessa

Millaista on kristittynä kasvattaa perhettä Lähi-idässä? Kuinka kasvatuksessa välittyy vainon keskellä suhde Kristukseen ? Keskustelimme Lähi-idän eri maissa asuvien perheiden kanssa.Kuinka he kokevat tilanteensa ja millaisia terveisiä saamme heiltä? MAGIDIN PERHE –...

Indonesiassa nuoria kasvatetaan pelottomiksi Kristuksen seuraajiksi

Mitä yhteistä on Raamatun Danielilla, Daavidilla ja Joosefilla? He olivat kaikki vielä nuoria kuullessaan Jumalan kutsun, suorittivat myöhemmin tehtävänsä ja muuttivat kokonaisen kansakunnan elämää. Maissa, joissa kristityt kärsivät uskonsa takia kuten Indonesiassa,...

Irak: Uskoa toivottomuuden keskellä

Qaraqosh, Irak. Marraskuu 2018. Yousif, 18 v. kulkee  hämärän kirkkorakennuksen läpi. Askel on hidas. Vähän väliä hän pysähtyy pölyttyneellä lattialla. Yrittääkö hän muistaa sen ihmisten täyttämän ja värikkään kirkon, jonka hän joutui jättämään. Nyt katto on tulen...

Kurkistus salaiseen seurakuntaan: Kuinka seurakunta kokoontuu Keski-Aasiassa

Pastori Alimin (nimi muutettu) seurakunta oli toiminut yli kolmetoista vuotta, kun samalle kadulle rakennettiin moskeija. Tuolloin Alim seurakuntalaisineen ei ajatellut asiaa paljonkaan, koska islam on maan pääuskonto. Pian he saivat kuitenkin havaita jännitteiden...

TOIVON KESKUS Syyrian Aleppon allianssikirkossa

Brutaalista kahdeksan vuoden sisällissodasta kärsinyt Syyria tarvitsee paljon toivoa. Siksi Open Doors teki paikallisille yhteistyökirkoille aloitteen Toivon keskusten perustamisesta. Toimintaa lapsille ja nuorille, ruoanjakelua, englannin opetusta, Alfa-kursseja...

Kaupunki, jonka Saatana yritti tuhota

Tervetuloa Qaraqoshiin Ohitamme viimeisen tarkastuspisteen, jossa ainakin neljä metriä korkea risti seisoo Qaraqoshin kaupungin edustalla Niniven tasangolla. Qaraqosh on valtaosin kristitty kaupunki Irakissa. Isisiä vastaan käydyn sodan aikana se oli...

KUULETKO IHMISTEN LAULAVAN?

Jotta ymmärtäisi Intiaa, on ymmärrettävä valon ja pimeyden välinen taistelu. Intiassa on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva Taj Mahal, mutta siellä on myös katulapsia, joilla ei ole tulevaisuutta. Intiassa tehdään vapaamielisiä Bollywood-elokuvia, mutta siellä...

USKALSIN YRITTÄJÄKSI – Käytännön usko muuttaa kristittyjen elämää Itä-Afrikassa

Tervetuloa salaiselle oppitunnille Itä-Afrikkaan. Kaikki läsnäolijat ovat entisiä muslimeja, jotka seuraavat Kristusta vakavasta vainosta huolimatta. Useimmat ovat kokeneet uhkailua ja hyökkäyksiä, mutta raskainta on perheiden ja yhteisöjen jatkuva painostus....

Meksiko: He ovat Jumalan kansaa – mutta vaarassa menettää kotinsa

  Open Doorsin edustajat matkustivat viime vuoden maaliskuussa Meksikoon tapaamaan kristittyjä, jotka ovat vaarassa menettää kotinsa päätettyään seurata Jeesusta. Kristityt kuuluvat meksikolaiseen alkuperäiskansaan. Lähes 90% Meksikon asukkaista on kristittyjä,...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.