Toivo Elää Taas

UUSI KÄYNTI WASIHUNIN JA HÄNEN PERHEENSÄ LUONA

Wasihunin syrjäisellä seudulla Etiopiassa asuva perhe oli ennen koko kylän ainoa kristitty perhe. Heitä pilkattiin ja uhkailtiin jatkuvasti, koska he eivät halunneet palata harjoittamaan perinteistä uskontoa. Perheen isä, Motuma, yritti lempeällä tavalla selittää kyläläisille, miksei perhe voinut osallistua rituaaleihin, mutta kylän väki ei ymmärtänyt sitä. Lopulta hänet tapettiin.

Sen jälkeen kun Motuma surmattiin vuonna 2013, Open Doors on kulkenut perheen rinnalla ja tukenut heitä. Tapasimme heidät jälleen vieraillessamme heidän kotikylässään. Muutama päivä myöhemmin Wasihun ja hänen siskonsa Bachu osallistuivat Open Doorsin tukemaan nuorten tapahtumaan. Siellä he tapasivat muita vainon kohteeksi joutuneita lapsia ja nuoria. Heillä oli tilaisuus pitää hauskaa, nauraa, tutkia Raamattua ja toipua koettelemuksistaan yhdessä.

Juotuamme kahvit, Jotka meille valmistettiin avotulella, Kuuntelimme tarinoita, mitä perhe halusi kanssamme jakaa. Ensimmäiseksi tarinansa kertoi Buse, perheen äiti

Buze

“Mieheni kuoltua olin yksin seitsemän lapsen kanssa, odotin kahdeksatta. En tiennyt, miten eläisimme, sillä mieheni oli aina hankkinut elannon. Mietin, mistä saisin lapsilleni ruokaa, mistä löytäisin heille vaatteet ja miten kasvattaisin heidät yksin. Harkitsin jopa raskauden keskeyttämistä, jotta voisin käydä töissä.”

“Järjestönne ihmiset tulivat luoksemme kotiin. He halusivat tietää, miten pärjäämme ja kysyivät, miten voisivat tukea minua. He näkivät omin silmin kaiken: lapseni, kotini ja ongelmani. He rohkaisivat minua jaksamaan lasteni vuoksi ja lupasivat olla tukenamme. He sanoivat, ettei minun pitäisi antaa periksi. He kertoivat, etten ole enää yksin. He antoivat minulle uuden rohkeuden elää! He välittivät paikalliselle kirkolle tiedon tilanteestamme, jotta saisimme apua. Saamani taloudellisen tuen turvin ostin lampaita ja lehmiä elättääkseni niillä perheeni”.

Wasihun

Mikä on lempipuuhaasi, kun et ole koulussa?

”Yleensä huolehdin karjasta. Vuorottelemme äitini kanssa. Hän pitää huolta eläimistä, kun olen koulussa ja minä teen sitä ollessamme kotona”.

Etkö pidä peleistä?

”Totta kai, rakastan jalkapalloa!”

Voisitko kertoa meille isästäsi?

“Isäni myi polttopuuta elättääkseen meidät. Menin usein hänen mukaansa luontoon etsimään puuta auttaakseni häntä mahdollisimman paljon. Minä kuorin puusta kaarnan ja solmin sen yhteen. Hän teki kaikkensa meidän hyväksemme ja olen todella surullinen siitä, että hän on poissa.” “Nyt me teemme kotiaskareita ja huolehdimme karjasta. Keräämme karjalle rehua ja haemme eläimet pelloilta. Sen jälkeen menemme joelle noutamaan vettä ja vietämme loppupäivän joen lähellä.”

Millaisia tulevaisuudenunelmia sinulla on?

“Keskitymme Jumalaan ja työskentelemme Hänen valtakuntansa hyväksi.”

Bachu

Miksi isäsi tapettiin?

“Hänet tapettiin, koska hän uskoi Jumalaan.  He halusivat hänen osallistuvan paikallisiin rituaaleihin sekä juovan ja käyttäytyvän muiden tavoin. Hän kieltäytyi. Hän oli oikein hyvä ihminen. Ilosanoma oli hänelle tärkeä. Hän rakasti Jumalaa paljon. Kun hän kuoli, minä luovuin toivosta.”

Mistä sinä unelmoit?

“Isäni kuoltua olemme saaneet paljon apua. Herra muistutti meitä, että hän pitää meistä huolta. Open Doorsin antama apu on muuttanut elämäämme valtavasti. Haluan palvella Jumalaa, joka auttoi minut epätoivon ja koettelemusten läpi. Haluan palvella Häntä, maksoi mitä maksoi. Olen valmis vaikka luopumaan kaikesta voidakseni julistaa hänen rakkauttaan. Haluaisin mennä kouluun ja kouluttautua julistustyöhön voidakseni todistaa kaikesta mitä hän on tehnyt hyväkseni. Samoin myös siitä, kuinka suuri Hänen rakkautensa on. Mistään muusta en halua julistaakaan!”

Nuorten leiri

Kaksi päivää vierailumme jälkeen Wasihun ja Bachu osallistuivat Open Doorsin järjestämään, Etiopian vainotuille lapsille ja nuorille suunnattuun rohkaisutapahtumaan.

Tilaisuudessa oli mukana kansainvälisiä vieraita. Näin lapset ja nuoret saivat tutustua maailmanlaajuiseen Kristuksen ruumiiseen. Mukana oli myös Open Doorsin nuorisotyöntekijä, jota haastatellaan tässä turvallisuussyistä nimettömänä:

“Vainotut lapset ja nuoret rohkaistuvat pysymään uskossa saadessaan tietää, että myös muilla on samoja vaikeuksia. Joillekin tällaiset tilaisuudet tarjoavat mahdollisuuden unohtaa hetkeksi kotiympäristön vaikeudet ja pitää hauskaa. Kun he ovat yhdessä leikkien, pelaten ja tutkien Raamattua, Jumala hoitaa heitä ja antaa heidän rohkaista toisiaan”.

Australiasta tapahtumaan saapunut Angelica totesi: “Tämä matka on saanut minut sitoutumaan rukoukseen näiden nuorten puolesta. Rukoilen, että he vahvistuisivat ja tuntisivat, etteivät ole yksin, että Jumala on heidän kanssaan ja että myös kanssakristityt rukoilevat heidän puolestaan. Täällä olen oppinut, että rukous on tärkeintä, mitä me voimme heidän hyväkseen tehdä. On vaikuttavaa, kuinka vahvasti he rukoilevat, vaikka heillä ei ole mitään ja vaikka he ovat kokeneet niin paljon pahaa; On liikuttavaa, kuinka rukous vahvistaa heitä jatkamaan eteenpäin!”

Open Doors on avustanut ruuan hankinnassa ja lasten koulumaksuissa. Olemme auttaneet Buzea hankkimaan elantoa perheelleen, ja samalla hän on päässyt leskiä tukevaan traumaterapiaan. Open Doors on vieraillut useamman kerran äidin ja lasten luona ja järjestänyt heidän rohkaisemisekseen kirjeenlähettämiskampanjan.

KULTAISET KYYNELEET

Yhdeksän naista esittelee ylpeänä värikkäitä maalauksiaan. Jokainen työ on omakuva, jossa on kimaltelevia kultaisia kyyneleitä. Kuvilla he kertovat tarinansa maailmalle väkivallasta, vihasta ja häpeästä. Mutta tarinat kertovat myös sovituksesta, parantumisesta ja...

Kannattaako Jeesuksen vuoksi kärsiä?

Tässä kuvatarinassa esittelemme neljä srilankalaista pastoria, jotka ovat kokeneet buddhalaismunkkien, poliisin ja kansan vainon. Tarinassa on jokaisen valokuva, lyhyt tilannekuvaus ja yhden lauseen tiivistelmä tämän hetken polttavimmasta ristiriidasta. Lisäksi mukana...

TERVETULOA LYDIAN JOHTAMAAN HYLKIÖIDEN KIRKKOON – Kadonneet löytyvät, sairaat paranevat, kuolleet palaavat elämään

Beth, Open Doorsin toimittaja, matkusti hiljattain Etelä-Filippiineille tapaamaan muslimitaustaisia uskovia, joita Open Doors tukee. Osana Bethin työtä on kutsua maailman kristittyjä rukoilemaan vainottujen siskojensa ja veljiensä puolesta ja tukemaan...

USKO YHDISTÄÄ VALTAMERTEN YLI

Muutama kuukausi sitten englantilainen Heather George osallistui kansainvälisen naisten ryhmän mukana yhteiseen konferenssiin Etiopian vainottujen kristittyjen naisten kanssa. “En ole koskaan oikein välittänyt kristillisistä naisten konferensseista. Monet, joihin...

Yhteistä kasvua salassa Keski-Aasiassa, naisten opetuslapseusryhmä kokoontuu viettämään kansainvälistä naistenpäivää

Kansainvälinen Naistenpäivä 8. maaliskuuta on koko Keski-Aasiassa vapaapäivä. Silloin järjestöt, yritykset ja oppilaitokset antavat naistyöntekijöille lahjoja ja kukkia. Miehet antavat lahjoja elämänsä tärkeille naisille ja pöytä täytetään herkuilla. Keski-Aasian...

Lesken ylistys rohkaisee

Neljäkymmentä nigerialaista naista lauloi riemullisesti, kun minä ja joukko naisia ympäri maailmaa saavuimme kahdeksi päiväksi tapaamaan ja rohkaisemaan heitä: ”Olemme kokoontuneet yhdessä tänne tapaamaan Häntä, Herraamme. Kutsumme kaikki Hänen omansa tänne. Olemme...

Vuorilla liikkuva usko: Agustina on vaimo, äiti ja Raamattujen salakuljettaja

Pohjois-Kolumbiassa muuan nainen ja hänen perheensä uhmaavat kristityille asetettuja rajoituksia. He liikkuvat yöllä ulkona, salakuljettavat Raamattuja ja vierailevat salaisissa kirkoissa viidakon keskellä. Riskit ovat suuret, mutta vielä suurempi on heidän...

Kuinka Isis tuli osaksi taidettani? – Open Doorsin tukema taideterapiaprojekti Jordaniassa

Tervetuloa paikkaan, jossa toivutaan traumoista ja jossa kotinsa, kylänsä ja viattomuutensa jättämään joutuneita lapsia autetaan tulemaan jälleen lapsiksi! Tässä artikkelissa pääset tutustumaan Open Doorsin tukemaan taideterapiaprojektiin lasten äänen...

Syyrian kirkkoa jälleenrakennetaan – 5 kertomusta Open Doorsin valmennuksista

Yksi työmme pääkohteista Syyriassa on raamattukeskeinen valmennus eri kirkkokuntien jäsenille ja pastoreille. Tuellanne 21 589 Syyrian kristittyä osallistui johonkin valmennusohjelmaamme vuonna 2017. Tässä viisi heistä kertoo, miten valmennus on vaikuttanut heidän...

La Casitassa asuvalla Mateolla on suuria unelmia

  Kolumbian alkuperäisasukkaiden lapsuus on lyhyt. He alkavat auttaa vanhempiaan jo kuuden, seitsemän vuoden iässä. Lapset lähtevät heidän mukaansa muokkaamaan peltoa, raivaamaan metsää ja pitämään huolta eläimistä. Lastenkin tehtävänä on huolehtia perheen...