Uutiset
02.10.2018

Italialaisen pastorin kidnappaus järkyttää Nigerissä

Italialainen pastori siepattiin Nigerin lounaisosassa. Yhteisö, jota hän palveli 11 vuoden ajan, suree nyt suuresti pastoriaan.

Aseistautuneet miehet kaappasivat Pier Luigi Maccallin, 57, syyskuun 17. päivän iltana. He tunkeutuivat pääkaupunki Niameystä noin 125 km sijaitsevaan Bamoangan seurakuntaan. Paikallisten lähteiden mukaan hyökkääjinä  oli kahdeksan aseistautunutta moottoripyörämiestä. He menivät rakennukseen, sieppasivat pastorin makuuhuoneestaan ja jatkoivat kohti Burkina Fason rajaa. Miehet kaappasivat lisäksi kaksi nunnaa, mutta naisten onnistui paeta. Turvassa on myös seurakunnan tiloissa oleskellut intialaispastori.

Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi. Nigerin turvallisuuslähteet pitävät mahdollisena, että asemiehet ovat vieneet uhrinsa raja-alueen metsään.

Naapurimaassa ovat jihadistien hyökkäykset viime viikkoina vaatineet useiden sotilaiden hengen. Sotilaallisina vastatoimina on käytetty mm. ilmaiskuja.

Pastori Maccalli on kotoisin italialaisesta Cremin hiippakunnasta. Hän palveli aiemmin vuosien ajan Norsunluurannikolla. Maccalli on ensimmäinen Nigerissä siepattu katolinen pappi ja kolmas kidnapatuksi joutunut länsimaalainen. Lokakuussa 2016 amerikkalainen lähetystyöntekijä Jeff Woodke siepattiin Abalakissa Pohjois-Nigerissä. Hän työskenteli Jeunesse en Mission Entraide et Developmentin palveluksessa. Tämän vuoden huhtikuussa aseistautuneet miehet kidnappasivat avustusjärjestö Helpin työntekijän, saksalaisen Joerg Langen. Sieppaus tapahtui Ayoroussa Länsi-Nigeriassa lähellä levotonta Malin rajaa.

Makalondin pormestari Diara Banyouran alueeseen kuuluu myös Bamoangan kylä, jossa italialaispastori siepattiin. Banyoura kertoi World Watch Monitorille, että kaappaus on paikallisille kova koettelemus. Hän vieraili seurakunnassa sieppauksen jälkeisenä aamuna. Kymmeniä ihmisiä virtasi seurakunnan tiloihin kuultuaan uutisen kidnappauksesta. ”Siellä vallitsi suru. Monet olivat hiljaa. Toisten oli vaikea kätkeä tunteitaan. Kuinka tällaista voi tapahtua ihmiselle, joka on aina auttanut apua tarvitsevia ?”. Pelkona on, miten kidnappaus vaikuttaa alueeseen ja koko maahan.

Katolinen kirkko on toiminut alueella aktiivisesti 50 vuoden ajan ja toteuttanut lukuisia kehitysprojekteja; mm. rakentanut kouluja ja järjestänyt terveydenhuoltoa.

Myös parlamentin jäsenenä vaikuttava Diara Banyoura kertoi muutaman edustajatoverinsakin huolestuneen kidnappauksesta ja todenneen tapahtuneen olevan ”hyvin valitettavaa”. He pelkäävät ulkomaalaisten lähetystyöntekijöiden joukkopakoa maasta. Monet katolisen kirkon käynnistämät projektit saatettaisiin joutua lopettamaan.

Laurent Lompo (Kuva: Eglise Catholique au Niger)

Banyouran mielestä uhkakuvan toteutuminen olisi ”katastrofi” väestölle. ”Jos heidät hylätään oman onnensa nojaan, seurauksena voi olla uusia ongelmia.” Hän oli ”pyytänyt Jumalaa säilyttämään italialaisen lähetystyöntekijän hengen” ja haastoi hallitusta ”tekemään kaiken mahdollisen” miehen vapauttamiseksi.

Isku huolettaa myös Niameyn arkkipiispa Laurent Lompoa. Kidnappauksen vuoksi joudutaan keskustelemaan kaikkien länsimaalaisten lähetystyöntekijöiden oleskelusta maassa. Lompo kiitteli lähetystyöntekijöiden panosta, jolla  rahoitetaan useimpia katolisen kirkon projekteja. ”Nyt joku voi kysyä: aikovatko he jäädä tänne? Mitä tapahtuu, jos he päättävät lähteä?”.

”Emme ole täällä pelkästään käännyttämässä ihmisiä”, Lompo sanoi. ”Haluamme myös helpottaa väestön arkea, oli heidän uskonnollinen tai etninen taustansa mikä tahansa.”

Lähde