Mosambik

41

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Mosambikissa yleisin kristittyihin kohdistuvan vaino muoto on islamilainen sorto. Open Doorsin maa-asiantuntijan mukaan radikalisoituneiden islamistien hyökkäyksissä on menehtynyt useita kristittyjä.

Islamistiryhmien harjoittama väkivalta on raaistunut entisestään, ja osalla ryhmistä on yhteyksiä Isis-järjestöön. Joillakin seuduilla vaikuttavat huumekartellit hankaloittavat kristittyjen – erityisesti seurakunnan nuorisotyöntekijöiden – elämää.

Miten tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta?

Mosambik nousi World Watch List -raportin 50 maan listalle vuonna 2021, kun ääri-islamististen ryhmien hyökkäyksissä kuoli useita kristittyjä. Mosambikin sijoitus on nyt noussut muutaman sijan. Isis-järjestöön liitetty ryhmittymä yrittää perustaa Mosambikiin islamilaista kalifaattia. Tämän seurauksena Mosambikissa on koettu useita väkivallantekoja: muun muassa kirkkoja ja kouluja on poltettu, ja maan pohjoisosissa kymmenet tuhannet ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Näiden hyökkäysten seurauksena uskonnollinen vaino on lisääntynyt ja levinnyt muuallekin kuin maan pohjoisosiin. Joillakin seuduilla vaikuttavat huumekartellit hankaloittavat kristittyjen - erityisesti seurakunnan nuorisotyöntekijöiden - elämää. Yleisesti ottaen kristittyjen kohtaama vaino ja painostus on lisääntynyt.

Millaista maassa on elää kristittynä?

Kristittyihin kohdistuva vaino on ankarinta maan pohjoisosissa ääri-islamistiryhmien väkivaltaisten hyökkäysten takia.

Millaista maassa on elää miehenä?

Mosambikilaisia kristittyjä miehiä ja poikia on surmattu jihadistisissa hyökkäyksissä, jotka ovat kohdistuneet sekä viranomaisten että kristittyjen omistamiin rakennuksiin. Open Doorsin maa-asiantuntijoiden mukaan näistä hyökkäyksistä on tullut yleisiä sellaisilla alueilla, joilla jihadistit ovat aktiivisia.

Näissä hyökkäyksissä kristityt miehet menettävät maitaan ja omaisuuttaan, joten he eivät voi taloudellisesti huolehtia perheistään. Nuoria poikia on myös pakotettu liittymään sotilaallisiin joukkoihin.

Vuoden 2020 alkupuolella yli viidenkymmenen pojan on raportoitu tulleen tapetuiksi heidän kieltäydyttyään liittymästä sissijoukkoihin.

Millaista maassa on elää naisena?

Mosambikilaiset kristityt naiset ja tytöt voivat joutua seksuaalisen ahdistelun tai raiskauksen uhriksi, ja heidät voidaan pakottaa avioitumaan islamistitaistelijoiden kanssa. Muslimiperheet, jotka epäilevät perheen naispuolisen jäsenen kääntyneen kristityksi, yrittävät naittaa naisen muslimimiehelle, jolloin nainen ei voi osallistua seurakunnan toimintaan.

Pakkoavioliittoon joutuneiden kristittyjen naisten kokema psyykkinen ja emotionaalinen trauma aiheuttaa suurta tuskaa. Uskonnonvapauden riistoon liittyvistä sieppauksista on tullut yleinen ja jatkuva ongelma. Siepattuja naisia voidaan pakottaa pakkotyöhön ja pakkoavioliittoihin.

Mikäli kristityksi kääntynyt nainen on naimisissa, hänet voidaan pakottaa eroamaan miehestään ja jopa luopumaan lastensa huoltajuudesta. Hän voi myös menettää perimisoikeutensa.

Miten Open Doors auttaa suoraan tai yhteistyökumppaniensa kautta maassa?

Open Doors keskittyy hätäavun antamiseen kuten koulutuksen ja taloudellisen tilanteen kohentamiseen maan pohjoisosissa asuville kristityille islamististen hyökkäysten takia.

Rukoile:

Rukoile seurakuntien ja niiden johtajien kanssa, jotka ovat auttaneet tuhansia väkivallan seurauksena kodittomiksi joutuneita perheitä. Rukoile, että seurakuntalaiset johtajineen voivat osoittaa myötätuntoa ja ymmärtämystä erityisesti traumatisoituneita ja haavoittuvia kohtaan. Pyydä viisautta auttaa ja tukea näitä perheitä hädän hetkellä.

Rukoile alueen taloudellisen kehityksen puolesta. Nuoret ovat pettyneitä ja vihaisia työttömyyteen ja peruspalvelujen puuttumiseen. Tämän seurauksena monet ovat liittyneet ääri-islamistisiin ryhmiin.

Rukoile, että hallitus ja kansainväliset avustusjärjestöt varmistavat, että avustushankkeet koituvat yhteiseksi hyödyksi.

Rukoile viisautta ja johdatusta Open Doorsille, kun järjestö tekee päätöksiä sopivista avustustavoista, ja pyydä johdatusta järjestön työntekijöille, kun he matkustavat vaarallisille alueille. Rukoile Jumalan siunausta kaikkeen toimintaan.

Jumala, me rukoilemme kaikkien seuraajiesi puolesta Mosambikissa, kun he yrittävät selviytyä julman väkivallan keskellä. Rukoilemme Sinun suojelustasi ja parantavaa kosketustasi traumatisoituneille. Auta kristittyjä olemaan suolana ja valona siellä, missä he voivat olla vaarassa. Jeesuksen nimessä. Aamen.