Angola

71

Miksi maassa vainotaan kristittyjä?

Hallituksen politiikkaan kuuluu uusien seurakuntien toimintalupien epääminen. Vakiintuneet kirkkokunnat tukevat hallitusta epäsuorasti. Maassa on raportoitu uusille seurakunnille suunnattuja vihjailuja, joiden mukaan ne eivät tarvitse toimilupaa vaan niiden tulisi liittyä jo olemassa oleviin kirkkoihin. Vakiintuneiden kirkkokuntien vihjailuja on tulkittu niin, että hallitus tukee sellaisten kristillisten ryhmien painostamista, jotka ovat odottaneet toimilupaansa yli kaksikymmentä vuotta.

Jotkut seurakunnat ovat yrittäneet perustaa väliaikaisia kokoontumispaikkoja, mutta hallitus on joko sulkenut tai purkanut ne. Ironista tilanteessa on se, että vainoharhainen diktatuuri vaikuttaa myös niihin kirkkoihin, jotka tekevät hallituksen kanssa yhteistyötä painostamalla muita kristillisiä ryhmiä.

Vainon voidaan sanoa olevan hallitusvetoista. Kristittyjen suurimmat haasteet ovat hallituksen säätämät lait ja sen harjoittama politiikka. Hallituksen toimintaa kritisoivat seurakuntajohtajat joutuvat kokemaan vakavaa painostusta. Myös tavalliset kristityt, joka esittävät diktatuurin linjasta eriäviä mielipiteitä, joutuvat vakaviin ongelmiin. Heidät voidaan esimerkiksi pidättää. Kirkkojen rekisteröintiä ja toimilupia koskevassa laissa vaaditaan rekisteröintia varten “60 000:n maassa virallisesti asuvan kirkon jäsenen allekirjoitukset ja että ainakin tuhat allekirjoituksista on oltava jäseniltä, joiden asuinpaikkakunnissa on edustettuna jokainen maan 18 maakunnasta. Notaarin on vahvistettava jokainen allekirjoitus ja tieto maassa asumisesta.”

Korruption taso on niin korkea, että se estää oikeuden toteutumista.