01.02.2024

WWL2024 trender: Extrem ökning av attacker mot kyrkor

Religiöst motiverat våld i Afrika söder om Sahara fortsätter eskalera, en kraftig ökning av antalet attackerade kyrkor världen över och ökad förföljelse i Indien. Det visar trenddokumentet för World Watch List 2024.

Det extrema våldet mot kristna fortsätter att bli allt vanligare i Afrika söder om Sahara. Antalet länder i området där våldet klassas som extremt ökar från 13 på World Watch List (WWL) 2023 till 16 på årets lista. Det är också i detta område som en stor majoritet av dem som har dödats för sin tro kommer ifrån. Vi ser även ett stort antal kristna som har tvingats fly på grund av sin tro i regionen. Det ökade våldet är komplext och kan ha olika lokala orsaker, men en viktig bakomliggande faktor är islamistiska grupper som utnyttjar instabila situationer.

Antalet kyrkor som attackerades ökade kraftigt mellan WWL 2023 och 2024, från 2 110 attacker till 14 766. Av dem står Kina (10 000 fall) och Indien (2 228 fall) för majoriteten.

Pressen på kyrkan i Afrika söder om Sahara påverkas även av utländska intressen, framför allt från den kinesiska staten och från den ryska militärorganisationen Wagnergruppen. Kina har till exempel exporterat både övervakningsteknologi och politisk utbildning till länderna i området.

Sjufaldig ökning av attackerade kyrkor

Antalet kyrkor som attackerades ökade kraftigt mellan WWL 2023 och 2024, från 2 110 attacker till 14 766. Av dem står Kina (10 000 fall) och Indien (2 228 fall) för majoriteten. Siffran för Kina är dock en uppskattning. Mörkertalet kan vara stort då en stor del av våldsdåden mot kristna aldrig blir rapporterade.

I Kina stängs kyrkorna ner av myndigheterna, vilket drabbar både oregistrerade kyrkor och den statskontrollerade Tre-själv-kyrkan. I Indien är det framför allt våldsamma folkmassor som står bakom attackerna mot kyrkorna.

Ett annat land som har uppmärksammats när det gäller nedstängningar av kyrkor är Algeriet, där nu endast 4 av de 46 kyrkor som är knutna till den protestantiska paraplyorganisationen, fortfarande får vara öppna.

Tiotusentals på flykt i Indien

Situationen i Indien förvärras snabbt i vissa delar av landet, men det har samtidigt förbättrats i andra delar, vilket gör att landet bara har ökat med ett poäng i årets lista. När det kommer till våldet finns dock flera oroväckande siffror, som grundar sig på de dramatiska upploppen i delstaten Manipur i maj 2023. Inte minst ledde det till att 62 000 kristna tvingades fly från sina hem i Indien under förra året. Betydligt fler kristna dödades även för sin tro, 160 personer i Indien miste sitt liv enligt årets lista, till skillnad mot 17 personer enligt förra årets lista.

Det finns en oro att det kommande valet kommer att bidra till ännu mer våld: ”I sin kampanj för att behålla kontrollen över den nationella regeringen väntas BJP [det styrande hindunationalistiska partiet i Indien, reds anm] iscensätta religiösa konflikter som politiskt bränsle”, konstaterar rapportförfattarna till trenddokumentet för WWL 2024.

Andra trender som uppmärksammas är att den kristna närvaron i Mellanöstern fortsätter att minska, Nicaragua klättrar från plats 50 till plats 30 och att Nordkorea hamnar återigen på plats 1.

Ljusglimt – kristna erkänns i ny konstitution

Det finns några ljusglimtar i årets World Watch List. Bland annat noteras att befolkningen i Mali i juni 2023 antog en ny konstitution, som bland annat ger ett ”tydligt erkännande av den kristna minoriteten i landet”, enligt trenddokumentet.

Även om det finns en tydlig våldsutveckling i Indien, så finns det också positiva undantag. Ett sådant är delstaten Karnataka, där BJP förlorade makten under våren 2023. Den nya ledningen har gjort tydliga uttalanden om att till exempel tidigare införda antikonverteringslagar inte var i linje med delstatens intressen och därför ska dras tillbaka.

Laos hade årets största poängökning, men trots det ser en expert på Laos positivt på utvecklingen. ”Under alla mina år som forskare har jag aldrig sett en tydligare koppling mellan en växande kyrka och växande motstånd, vilket resulterar i högre poäng”, säger forskaren.