11.10.2023

Trots Afghanistans nedgång på listan är förföljelsen fortfarande extrem

Sedan förra året har Afghanistan halkat ner på World Watch List, från plats 1 till plats 9, trots att situationen för landets kristna fortfarande är mycket allvarlig.

World Watch List 2023
Plats:
9
Poäng: 84 av 100

Väldigt lite har förändrats när det gäller situationen för kristna som har konverterat från islam. Förföljelsen är fortfarande på en extrem nivå.

Den stora förminskningen i poäng är under våldskategorin, som landar på 4,6 poäng jämfört med förra årets 15,0.

Finns det inte tydliga bevis för att en kristen har dödats för sin tro registrerar inte Open Doors fallen. Själva hotet om att dödas hamnar inte under våldskategorin, utan under de andra kategorierna. Precis efter talibanernas maktövertagande fanns det en jakt på kristna, men nu prioriterar talibanerna andra saker.

Dessutom har kyrkan blivit ännu mer underjordisk, och därmed mindre utsatt för attacker. Det är även svårare att få rapporter om de attacker som faktiskt sker.

En annan anledning till den nya platsen på listan för Afghanistan är att gästarbetarna har börjat återvända till landet. De har en relativt större frihet än kristna konvertiter, vilket påverkar statistiken för de fem övriga kategorierna, som tillsammans utgör det som kallas förtryck.

Konvertiter lever fortfarande med det ständiga hotet att mötas av extrem förföljelse om deras tro skulle upptäckas.