11.10.2023

Syster ”Drömmare” längtar efter Guds rikes ankomst till Nordkorea

Syster Drömmare*, som hon kallas, föddes i Nordkorea men flydde till Kina under 1990-talet, där hon mötte Jesus. Hon inspireras av drömmaren Josef i Gamla testamentet, och längtar efter att precis som Josef få leva ett liv som tjänar hennes folk genom kärlek. Det här är hennes berättelse.

“Jag är född och uppväxt i Nordkorea och som så många andra var jag ett patriotiskt barn som vördade de högsta ledarna. I grundskolan upptäckte jag till min förvåning att jag hade en talang för idrott. Jag var helt säker på att jag skulle bli en framgångsrik idrottare som skulle göra de högsta ledarna, Kim Il Sung och Kim Jong Il, stolta och glada. Det var min dröm, men mina föräldrar avrådde mig från att följa den drömmen.

I stället studerade jag flitigt. Jag tog examen på universitet, gick ut i arbetslivet en tid, men sedan återvände jag till universitetet för att påbörja en forskarutbildning.

Även om drömmen att bli en framgångsrik idrottare nu låg bakom mig, började jag följa en annan dröm: Att gifta mig med en rik och mäktig man från partiet eller armén och få leva ett bekvämt liv. Föga anade jag att mitt liv var på väg att vändas upp och ner.

Men så dog Kim II Sung (1994). Hans plötsliga död ledde till instabilitet och Nordkoreas ekonomi kollapsade. Miljontals nordkoreaner svalt ihjäl. När jag hörde talas om alla de som flydde till Kina i hopp om ett bättre liv, började min mamma och jag också planera för att fly landet och undvika en utdragen och plågsam död.

En beckmörk natt gav jag mig ut på flykt tillsammans med mamma, men när vi korsade gränsfloden mot Kina drunknade hon. Vår resa hade precis börjat men min mamma fick aldrig uppleva det lyckliga slut som vi hade drömt om.

Polisanmäldes av kusinen

I Kina lyckades jag leta rätt på min farbror och hans fru som bodde där. Eftersom de var buddhister blev jag först också praktiserande buddhist. Under den här tiden träffade jag en sydkoreansk kvinna som arbetade för en kristen organisation. En dag bjöd hon in mig till en bibelskola. Så småningom öppnades mitt hjärta för evangeliet och snart bad jag och deltog i gudstjänsterna i en kyrka i närheten.

Men samtidigt motarbetades jag av en av mina kusiner. Han hotade mina släktingar med att säga att han skulle polisanmäla mig. Konflikten blev allt värre och till slut blev jag anmäld av min kusin. Kinesiska säkerhetspoliser var snabbt på plats för att leta efter mig, men tack vare Guds nåd hann jag gömma mig.

Efter att ha lämnat mina släktingars hem fick jag fly från plats till plats. På varje ställe träffade jag underbara människor som brydde sig om mig. Till exempel träffade jag det kristna paret Jireh*. De hjälpte mig inte bara praktiskt utan bidrog också till min andliga tillväxt.

”Jag ska minsann åka tillbaka och sätta eld på deras [släktingarnas] hus och döda allihop”, utbrast jag en gång, i fullkomligt raseri.

Jireh lyssnade uppmärksamt på mitt utbrott men svarade med att berätta historien om Josef, vars bröder sålde honom som slav, men som till slut ändå förlät dem. Paret Jireh hjälpte mig även att hitta ett jobb.

Illustrative image of a church meeting.

Hade inte råd med medicin

Jag mötte många svårigheter under min tid i Kina. Under en period då jag inte ens hade råd att köpa medicin fick jag tuberkulos. Förut hade min ilska riktats mot min kusin som förrått mig, men nu kände jag mig också arg på Gud.

”Varför kunde du inte bara ha dödat mig i Nordkorea? Efter allt lidande jag gått igenom, är det ändå så här det ska sluta?”

Under lång tid kunde jag inte gå till jobbet eller besöka någon, men Gud använde den här tiden för att förvandla mig och hjälpa mig att komma närmare honom. Gud talade till mig genom drömmar och visade mig att han verkligen var där. Under den här tiden då jag började återfå mina krafter funderade jag mycket.

”Om Gud nu kallat mig till att bli som Josef för att rädda mitt eget folk, då borde jag inte stanna här.” Med hjälp av en diakon och en annan organisation kunde jag åka till den sydkoreanska ambassaden och stanna där tills det skulle bli möjligt för mig att åka till Sydkorea. Men det skulle dröja över ett år.

”Gud talade till mig genom drömmar”

Jag hoppade av glädje när jag äntligen kom till Sydkorea. Till min stora förvåning blev jag här frisk förklarad av sjukvården som meddelade att jag var ”frisk som en nötkärna”. Jag prisade Gud för att han gjort mig frisk. För första gången i mitt liv kände jag att allt föll på plats.

Fram tills nu hade min högsta dröm varit att komma till Sydkorea. Sakta men säkert gav Gud mig inte bara en ny dröm utan en vision – att få tjäna mina nordkoreanska bröder och systrar.

När jag kommit till Sydkorea började jag studera teologi och deltog i hjälpverksamhet för människor från Nordkorea. Jag var så glad över att få möjlighet att dela budskapet om Jesus Kristus med mina bröder och systrar, och tog vara på varje tillfälle. Jag ledde till och med olika bönemöten där jag fick be tillsammans med dem.

Jag träffade hela tiden nya människor och fick många nya vänner. Jag var inte längre bara en som leder verksamhet – jag var en av dem.

Jag tackar Gud för att han kom till mig och kallade mig till att arbeta för att göra Guds rike synligt i världen. Gud talar till mig genom drömmar och hjälper mig att vara en drömmare för hans rike. Jag kommer alltid att prisa honom och ge mig själv till honom som ett redskap för hans uppdrag. En dag, när tiden är inne, kommer jag att åka tillbaka till mitt hemland och hjälpa kristna och kyrkan där.”

* Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.

“Om Gud nu kallat mig till att bli som Josef för att rädda mitt eget folk, då borde jag inte stanna här.”

Böneämnen

  • Be att den heliga Anden ska ge ständig frid och styrka till de kristna som hålls i arbetsläger.
  • Be att kristna som samlas i hemlighet ska beskyddas från myndigheternas nyfikna ögon.
  • Be att den nordkoreanska regimen ska tillåta att landet får ta emot hjälp utifrån och påverkas av yttervärlden.