01.02.2024

Saleh är pastor i Jemen – trots dödshot

Saleh är van vid risken att möta förföljelse, och till och med risken att dö, för sin tro. På grund av han är kristen och arbetar som pastor finns hans namn på listan över efterlysta ”extremister” i Jemen, Salehs hemland. ”Myndigheterna har mitt foto och mitt namn. Jag brukar inte röra mig ute så mycket och jag går inte ut på natten. Jag försöker vara så klok som möjligt när jag reser i tjänsten”, förklarar han.

Saleh* växte upp i ett sekulärt hem. Hans intresse för kristendomen föddes när han studerade i en stad långt hemifrån. Han var rädd för hur hans familj skulle reagera på hans nya intresse, men när han tog mod till sig och pratade med sin pappa, upptäckte han att hans pappa redan var en Kristi lärjunge. Pappan hade hållit sin tro hemlig för sin son, något som är vanligt i regionen, eftersom barn kan utsätta sina föräldrar för fara om de råkar avslöja dem. Senare samma år tog Saleh emot Jesus som sin frälsare och bestämde sig för att följa honom.

Som tonåring hade Saleh en återkommande dröm där han sjöng på en scen och folk applåderade. Han förstod inte drömmen förrän efter att han blivit kristen, då han upptäckte att hans pappa skrev lovsånger. De bestämde sig för att spela in en CD-skiva tillsammans. Saleh insåg att detta var betydelsen av hans dröm: Han skulle använda sin talang för att sjunga för Jesus.

De galna killarna

Tillsammans med sin vän Fawzi* blev de kallade ”de galna killarna” i sin hemstad. De evangeliserade regelbundet framför sin lokala moské, och fortsatte så småningom att sprida evangeliet på olika platser runt om i landet.

Saleh och Fawzi fick även möjlighet att delta i ledarträning utanför Jemen. En dag när Saleh var på väg till en av dessa träffar blev han arresterad på flygplatsen och förhördes. Myndigheterna försökte få Saleh att börja arbeta för dem, men han vägrade. Efter händelsen stannade Saleh kvar i Jemen och deltog i stället i utbildningar digitalt.

– Jag tackar Gud för onlinemöten, som ibland var det enda alternativet för att utrusta oss, säger han.

Evangeliserade i flyktinglägret

Till slut blev Saleh dock tvungen att fly från Jemen – men det var på grund av kriget, inte på grund av förföljelse. Han hamnade i ett flyktingläger i ett grannland till Jemen.

– Jag blev känd som personen som kände Jesus. Folk var intresserade av att prata, lyssna och debattera med mig. Det blev en del djupa samtal och många människor där lärde känna Kristus som sin Frälsare. Så småningom uppmuntrade jag dem som blivit troende att åka tillbaka till Jemen och betjäna där, säger han.

Jemen fanns alltid i Salehs hjärta och i hans tankar, och han bestämde sig för att starta ett nätverk av husförsamlingar i sitt hemland, trots alla risker det innebär.

– Om vi sitter hemma och inte gör någonting skulle vi vara trygga. Men vad för slags kristna skulle vi vara om vi inte riskerade vårt liv för att andra ska lära känna Livet? säger han.

Medarbetarna fängslas

Saleh började resa fram och tillbaka till Jemen för att stärka kyrkan i landet. Två av Salehs medarbetare i husförsamlingsarbetet var hans bror Issam, och Salehs andlige son Mussa. En dag år 2022 bestämde sig de båda för att åka och hälsa på en grupp nykristna som ville döpas. Saleh kände tvivel inför resan och stannade hemma.

Under resans sista dag blev Issam och Mussa tagna av polisen. De blev fråntagna sina mobiltelefoner och id-kort, fick ögonbindel och blev förda till fängelse. De kunde inte kontakta någon.

– Efter att [Mussa och Issam] hade slutat svara på mina meddelanden och samtal berättade jag det för min far och syster, och tillsammans började vi göra efterforskningar, säger Saleh.

Familjen fick så småningom veta att Issam och Mussa var misstänkta för apostasi (att ha lämnat islam) och för att ha deltagit i kristen verksamhet. Saleh förstod allvaret i situationen, och visste att de både gripna männen i värsta fall riskerade döden. Tillsammans med sin familj och sin församling började han fasta och be för situationen.

Gömde sig i Jemen

Genom Issam och Mussas mobiltelefoner kunde myndigheterna få tag i information om många andra kristna, däribland Saleh.

– Min familj ville att jag skulle lämna Jemen. Men jag kunde inte lämna kyrkan och åka därifrån, speciellt inte i en sådan situation. Jag betedde mig som om jag inte var rädd, men innerst inne var jag det. Jag uppmuntrade de kristna att vara starka och modiga och påminde dem om att vi visste att detta skulle hända oss när vi väl valde att följa Jesus.

I två månader gömde sig Saleh i Jemen. Hans bror och Mussa satt i fängelse och han gjorde sitt bästa för att få ut dem.

– Det var verkligen en svår tid för mig. Jag satt i timmar på mitt rum och grät. Det fanns dagar då jag var hoppfull och stark och andra dagar när jag kände skuld, var svag och deprimerad. Det var under dessa mörka tider som jag kände Guds närvaro. I dessa svåra stunder kunde jag få ett samtal från någon som bad för mig, eller så fick jag sms från bröder och systrar från hela världen som uppmuntrade mig, minns Saleh.

Om vi sitter hemma och inte gör någonting skulle vi vara trygga. Men vad för slags kristna skulle vi vara om vi inte riskerade vårt liv för att andra ska lära känna livet?

Saleh

”Gud gjorde ett mirakel”

Efter ungefär åtta veckor fick Saleh bönesvar när Issam och Mussa blev frisläppta.

– Gud gjorde ett mirakel. Han förändrade hjärtat hos en inflytelserik person som till en början ville att Issam och Mussa skulle dö. Den här mannen hjälpte dem så småningom att komma ut ur fängelset!

Så småningom kunde Saleh återvända till sitt hem utanför Jemen. Men han har fortsatt att resa tillbaka till sitt hemland, och även till andra länder där jeminiter lever, för att tjäna som pastor.

– Kyrkan i Jemen lever under mycket svåra förhållanden, men växer ändå, konstaterar han.

För närvarande hjälper han cirka 70 familjer i Jemen. Med hjälp av Open Doors samarbetspartners stöttar han kristna genom till exempel mötesplatser, ledarträning och traumahjälp.

– Vi är tacksamma för ert stöd. Utan dessa resurser kommer vi inte att kunna betjäna församlingen i Jemen. Era böner är viktiga för oss och ger oss styrka och uppmuntran att fortsätta, hälsar han till Open Doors understödjare.

Så påverkas kristna av kriget

Det pågående kriget har skapat kaos i Jemen. Landet är uppdelat i olika områden som kontrolleras av de stridande parterna. Extremistgrupper har utnyttjat instabiliteten, däribland al-Qaida, som nu kontrollerar delar av Jemen. Detta har lett till större risker för kristna, särskilt de som bor i områden som kontrolleras av extremistgrupper.

Kriget innebär en humanitär kris och grundläggande förnödenheter som mat och medicin blir allt svårare att få tag på. Enligt beräkningar från FN är tillgången till livsmedel bristfällig för mer än hälften av landets befolkning. Detta har påverkat de kristna, som kämpar med att tillgodose de fysiska behoven, samtidigt som de ska värna de andliga behoven.

Be

Vi behöver stå med våra bröder och systrar i Jemen i bön.

  • Be att Gud ska komma med fred och trygghet, och vända det som människor har tänkt som ont, till något gott.
  • Be att Han ska stärka kyrkan i landet.

* Namnen är ändrade av säkerhetsskäl.