01.12.2023

Roshan och hans familj fick nytt hopp mitt i förföljelsen

I Indien blev Roshan, sju år, hans bror Aarush och mamma Devi utstötta från sin hinduiska släkt efter att de hade beslutat sig för att följa Jesus. Efter att ha blivit bortstötta av andra byar på grund av deras tro, hittade den lilla familjen en kristen gemenskap som tog in dem. Här kan Roshan inte bara hitta vänner, utan också få en utbildning genom en skola som drivs av lokala partners till Open Doors.

Roshans* ansikte lyser upp när han lyssnar till sin mamma, Devi*, när hon pratar om julen.

– Jag är väldigt glad när det är jul. På julen gillar jag att sjunga och att dansa till rörelsesånger, säger Roshan.

Devi berättar:

– Under julen är skolan fylld med julpynt, och barnen lär sig julsånger, och de har på sig sina finaste kläder.

Roshan har mycket att fira nu, men han har också med sig mycket svåra erfarenheter för att vara så ung. För inte så länge sedan kändes tanken på att gå i skolan och ha en kristen gemenskap långt borta.

Släkten: ”Tron gör hemmet orent”

När han och hans bror Aarush* var små lämnade deras pappa familjen. En tid efteråt tog deras mamma, som var hindu, emot Jesus vilket ledde till att den lilla familjen blev bortstött från resten av släkten.

– De ville ta mina barn ifrån mig. När jag besökte dem släppte de inte in mig. I deras ögon skulle jag göra huset orent på grund av min tro, säger Devi.

Hon och hennes söner hade svårt att hitta en ny by att leva i, eftersom de gång på gång visades bort på grund av sin kristna tro. Men till slut kom de till en avlägsen by där de förstod att många av byborna var kristna. Här byggde de en enkel hydda och Devi börjare arbeta som städare.

”Så tacksam för våra bröder och systrar”

När Open Doors lokala samarbetspartner fick kännedom om de kristna i den här byn, där de flesta var bortstötta ur andra byar, började de omedelbart att ta reda på hur de kunde ge stöd.

– Jag fick livsmedel som ris, potatis, olja, socker, tvål, kläder till barnen och filtar, säger Devi tacksamt.

Open Doors partners såg att barnen från dessa kristna familjer behövde en möjlighet till ljusare framtid. Därför öppnade organisationen en ”brobyggar-skola” i byn, ett projekt som ska vara en bro mellan den kristna gemenskapen och samhället runt omkring.

För Roshan blev det här en chans att få en utbildning. Tidigare var det enda han gjorde på dagarna att samla ved att elda med, bära vatten och vänta på att hans mamma skulle komma hem.

– Jag är oerhört glad. Tack vare brobyggarskolan kan mina barn få nya kunskaper, lära sig skriva och sjunga. Jag har inte råd att skicka dem till en vanlig skola, men den här skolan har gett mina pojkar en möjlighet att studera gratis, säger Devi.

– Jag är så tacksam för våra kära bröder och systrar som har hjälpt oss att få tillgång till brobyggarskolan. Och för lärarna, som lägger ner sin själ i att undervisa dessa små barn, ge dem rätt till utbildning och låta dem veta att Jesus Kristus älskar dem, tillägger hon.

Förändrade attityder

För tillfället har skolan 29 elever.

– Som lärare hoppas jag att min skola kan göra framtiden lite bättre för barnen. Jag ber ständigt för dessa barn, att de ska förbättra vår trasiga värld och dela med sig av evangeliet. Sedan brobyggarskolan startade har barnen förändrats mycket, både i hur de lever och pratar med varandra, förklarar Roshans lärare Aarti*.

Han berättar att även relationerna mellan föräldrarna har blivit bättre efter att skolan startade. För Roshan är skolan en plats där han får höra att Jesus älskar honom, precis som hans mamma påminner honom om. Han berättar vad han tycker mest om med skolan:

– Jag älskar att spela fotboll. Tack vare den här skolan har jag fått vänner som kan spela med mig. Jag får studera i skolan, det är intressant. Det jag tycker mest om med att vara i skolan är att jag får lära mig alfabetet.

Firar jul tillsammans med andra kristna

Det finns en tid på året som betyder extra mycket för Roshan: Julen.

– Det bästa med att gå i skolan under jul är att jag får sjunga och dansa och fira Jesu födelse med alla, säger han.

Nu när de bor i ett kristet samhälle är julen även en glädjefull tid, som Roshan och hans familj kan fira öppet tillsammans med andra kristna i byn.

– Alla familjerna kommer samman, sjunger julsånger, lyssnar på Guds ord, lagar mat tillsammans och har en fantastisk tid, säger Devi.

”I dag vet jag att Jesus hör mina böner”

Att befinna sig i ett kristet samhälle betyder mycket för den här lilla familjen, men byn är långt ifrån lyxig – de lever i själva verket i stor fattigdom.

– Det finns ingen elektricitet, inget vatten, inga vägar eller någon hälsovårdsmottagning, säger Devi.

Det är svårt att resa till byn när det regnar och det finns bara två transporter om dagen att utnyttja. Det finns många andra byar där bortvisade kristna familjer bor tillsammans under liknande fattiga förhållanden. Men trots alla utmaningar konstaterar Devi att det kristna livet ger henne glädje.

– Det viktigaste är att Gud inte behöver några offergåvor eller pengar för att älska oss. Han älskade oss så mycket att han betalade det priset på korset. När jag var hindu offrade jag mycket och skänkte pengar för att be för min familj och mina barn. Men i dag vet jag att Jesus hör mina böner och han skickar personer för att hjälpa oss.

Devi fortsätter:

– Jag påminns om min favoritbibelvers som säger ”Tacka Herren för han är god” (Psaltaren 106:1). Jag lär mig tacka Gud i varje situation, för han är verkligen god. Han har gjort goda saker för oss genom Open Doors samarbetspartners. Jag kan se förändringen hos mina barn och hos mig själv.

* Namnen har ändrats av säkerhetsskäl.