11.02.2023

Pastor Iman är människofiskare – när som helst, var som helst

Detta är berättelsen om en iransk människofiskare, pastor Iman. Trots alla risker fortsätter han att sprida evangeliet, något som har lett till att många människor genom honom har funnit en tro på Jesus.

Entusiasmen som flödar när pastor Iman berättar om evangeliet går inte att ta fel på. – Även idag vill Jesus att hans lärjungar ska bli människofiskare. Jag känner mig kallad till att vara en sådan, säger han.

Innan Iman tog emot Jesus var det dock något helt annat som genomsyrade hans liv.

– Jag var narkoman med mycket svårt missbruk. När jag kom till tro på Kristus och började berätta om honom trodde folk först att jag hade tagit droger och hallucinerade igen.

Han fortsätter:

– Faktum är att i det ögonblick jag gav mitt liv till Jesus kände jag den helige Ande i mig. Det skapade en känsla av frihet och lycka som fick mig att avstå från drogerna just där och då.

Taxin plats för evangelisation

Han kände en brinnande längtan att få dela evangeliet, men upplevde också en osäkerhet, och valde därför att fortsätta arbeta som taxichaufför. En dag hände något speciellt.

– Jag hade lovsångsmusik på i bilen när jag hämtade en passagerare. Passageraren frågade vad det var för musik och jag berättade om evangeliet, säger Iman.
Under bilresan kom passageraren till tro på Jesus.

– Detta öppnade en ny dörr i mitt hjärta. Jag insåg att jag kan dela budskapet om frälsning med människor omkring mig.

Ledde 23 fångar till Jesus

Pastor Iman började evangelisera entusiastiskt. Han sökte upp en husförsamling och genom dem fick han biblar och kristet material som han kunde dela med sig av. Även när han hamnade i fängelse för att han berättade om Jesus, så fortsatte evangelisationsarbetet.

– Precis när jag kom in i fängelset var det någon som gav mig te. Han hade ont och fick ingen medicin. Jag bad helt enkelt bara för honom i Jesu namn, och i det ögonblicket blev han botad. Den här personen gick och berättade för andra, och en efter en kom folk till mig.

Under pastor Imans tid i fängelset kom 23 fångar till tro på Jesus.

– När jag släpptes fri skickade jag ett e-postmeddelande till min församlingsledare och berättade om allt som jag hade fått vara med om i fängelset. Vi skulle ju alltid rapportera om våra gudstjänster och om vår tjänst, och för mig var det inte annorlunda bara för att jag suttit i fängelse.

Tvingades fly från Iran

Efter att ha släppts fri ur fängelset blev pastor Iman tvungen att fly landet för sin och sin familjs säkerhet. Det var en stor besvikelse för honom.

– Jag lämnade landet med tårar och visste att skörden var riklig, men arbetarna få.

Gud hade emellertid en ny överraskning i beredskap för Iman: Inte heller i Turkiet behövde hans tjänst som människofiskare upphöra.

– Jag kom i kontakt med iranier på nätet och träffade också många iranier på semester, eller andra iranska flyktingar som jag själv. Gud gjorde så att mitt hjärta började brinna för de turkiska och afghanska folken i Turkiet också, berättar han.

Pastor Iman är nu föreståndare för en iransk kyrka i Turkiet.

– Jag är redo att tjäna Herren varthelst han kallar mig. Om vi vet att Jesus fortfarande letar efter lärjungar och vänner som vill dela evangeliet om Kristus med andra människor gör vi vår Herre lycklig.