29.04.2024

Nura från Komorerna: Utan Jesus har livet ingen mening

När Nuras man började misshandla henne för att hon ville träffa andra kristna tvingades hon till slut fly från sitt hem med sina barn. Trots många utmaningar som ensamstående mamma i Komorerna har hon sedan dess hållit fast vid sin tro och är i dag omgift med en kristen man.

Nura* är 38 år gammal och kommer från Komorerna, en liten önation nordväst om Madagaskar. Hennes mamma var kristen, men hennes pappa var shejk och försökte uppfostra sina barn till att bli hängivna muslimer. Nura valde dock redan som liten att göra som sin mamma och såg alltid sig själv som kristen.

Som de flesta unga kvinnor i hennes muslimska samhälle hade Nura ett arrangerat äktenskap. När hon berättade om sin tro för sin blivande make hade han inga invändningar. De gifte sig, men efter att deras andra barn hade fötts blev hennes man alltmer kontrollerande. Nura fick inte lämna huset och träffa andra kristna, eller ha något annat umgänge. När Nura vägrade göra som han sa blev han våldsam och började slå henne. Till slut orkade Nura inte med situationen längre och lämnade hemmet med sina barn 2017.

Diskriminerades av arbetsgivare och hyresvärdar

Livet var extremt tufft för Nura efter separationen. Hon blev nu tvungen att ensam försörja sina barn. Hon började laga mat och städa hemma hos andra, men så fort de fick reda på att hon var kristen blev hon uppsagd. På samma sätt blev hon vräkt av sina hyresvärdar när de fick reda på att hon var kristen.

Strax efter att Nura hade lämnat sin man 2017 träffade en samarbetspartner till Open Doors henne. Genom de kontakterna fick hon stöd i sin andliga utveckling och kunde ett par år senare gå en företagsutbildning.

– Jag fann Kristus när jag var liten, så jag har lärt känna Jesus och aldrig låtit något skilja mig från honom, oavsett utmaningarna. I Bibeln säger Jesus: ”Om du förnekar mig inför människor, kommer jag att förneka dig inför Fadern”, så livet utan honom har ingen mening, säger hon.

Kristna starkt begränsade

Nura gifte nyligen om sig med en kristen man. Hon kan nu vara en del av en kristen gemenskap igen och har möjlighet att växa i sin tro. Hon är tacksam för sitt liv och sin familj, och ber att vi ska fortsätta bära henne i förbön.

– Be för mig, så att jag förblir i Guds härlighet, och inte viker av från Guds väg utan håller ut i livet med honom. Be också för dem i min familj som inte går Guds väg utan går mörkrets väg, säger hon.

Att vara kristen på Komorerna är verkligen ingen idyll, trots att ön är ett populärt semestermål. Komorerna hamnade på plats 45 på årets World Watch List, listan över de länder där kristna möter störst förföljelse. Brottsligheten är visserligen låg, och det finns inte något överhängande islamistiskt hot, men kristna lever under extrema begränsningar när det gäller att fritt kunna utöva eller ens diskutera sin tro.

Offentliga gudstjänster, eller enbart samtal om kristendomen på offentliga platser, kan tolkas som missionerande, vilket är straffbart. Det fortsätter att komma rapporter om byar som stöter bort dem som misstänks ha konverterat till kristendomen. Kvinnliga konvertiter kan hamna i husarrest som en form av social bestraffning. Under dessa förhållanden är kristna, och särskilt de som har konverterat från islam, oftast tvungna att utöva sin tro i hemlighet.