01.10.2023

Militärjuntan spärrade Ko Aungs bankapp

Ko Aung från Myanmar har upplevt förföljelsen på nära håll. I hans hemland förföljs kristna av buddhistiska extremister och diskrimineras av myndigheter. Som konvertiteter möter de förtryck från sin familj och sina vänner. När militärjuntan tog makten i landet 2021 blev situationen ännu värre. Militären har förstört kyrkor, angripit kristna hjälparbetare, och dödat pastorer.

När Ko Aung* kom till tro, efter att ha konverterat från buddhismen, kände han pressen från omgivningen. Han gjordes arvlös och uteslöts ur familjen.

– De frågade mig varför jag vände mig till Jesus när buddhismen var den bästa religionen, minns Ko Aung.

Efter att Ko Aungs familj hade förskjutit honom lämnade han sin by och bosatte sig till slut i Yangon, Myanmars största stad. Han bodde och arbetade där tills Covid-19-pandemin slog till mot Myanmar och han blev tvungen att återvända hem. Där fick han möjlighet att betjäna den kristna gemenskapen med nödhjälp, som en av Open Doors samarbetspartners.

– Vi arbetade för att förse de behövande kristna med förnödenheter som ris och olja. Vi försåg dem även med biblar och psalmböcker som de behövde för sin andliga tillväxt.

Mobilbanken var blockerad

I februari 2021 ägde militärkuppen rum. Ko Aung insåg att situationen blivit farlig först när några av de verktyg han använde för att betjäna de kristna slutade fungera, bland annat två olika mobilbanksappar.

– Snart var min mobilbank blockerad. Jag försökte då öppna ett nytt bankkonto, men banktjänstemännen sa till mig att det inte var möjligt eftersom mitt nationella registreringskort hade fått en markering, säger han.

Ko Aungs resor till områden där etniska beväpnade grupper lever, och där även kristna bor, uppfattades som något misstänkt av militären. I Myanmar kan sådana misstankar leda till förtryck, övervakning och arrestering, utan några bevis. Ko Aung började därför leva med en konstant rädsla, fick sömnproblem och gick ner mycket i vikt. Till slut tvingades han fly till ett annat land.

– Jag har flyttat, men jag vet att jag inte går helt säker. Om jag fängslas här av någon anledning kan jag bli deporterad tillbaka till Myanmar. Jag försöker vara försiktig och inte lämna någon spårbar information på sociala medier, säger han.

Övervakningskameror i storstäderna

På grund av militärjuntans allt större tekniska möjligheter kan till och med enkla kommunikationssätt vara farliga. Sociala medier har förbjudits och det finns en oro bland invånarna att deras telefonsamtal är avlyssnade. Ko Aung är övertygad om att digital förföljelse i Myanmar kommer att fortsätta öka, särskilt sedan landet har gjort stora inköp av teknik från Kina. I storstäderna finns nu ett stort antal övervakningskameror.

Men trots den synen på framtiden drömmer Ko Aung om att återvända till Myanmar, och ser till och med ett hopp för evangeliet i militärkuppen.

– Jag tror att efter kuppen är den yngre generationen nu mer öppna för andra religioner än buddhismen.

* Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.