29.04.2024

Maria om könsspecifik förföljelse: ”Det behövs ett förebyggande arbete”

Den könsspecifika förföljelsen som kristna kvinnor och män möter påverkas starkt av osäkra och våldsamma miljörer, och där är det förebyggande arbetet med lokala aktörer avgörande. Det visar Open Doors årliga rapport, som släpps i samband med internationella kvinnodagen.

Rapporten Insecurity fokuserar på hur politiskt instabila miljöer, våld och konflikter förvärrar redan pågående diskriminering och förföljelse av kristna, och förstärker den könsspecifika förföljelsen*.

– I många länder är det instabilt och till exempel korruptionen är utbredd, så har det varit länge. Det som behövs är ett förebyggande arbete, framför allt bland och för kvinnor, säger Maria, opinionsbildare på Open Doors.

Stort mörkertal kring sexuellt våld

Maria förklarar att årets rapport lyfter upp dem som ofta kallas för Local faith actors (stödteam), alltså de kristna som är först på plats för att hjälpa efter en attack mot kristna. Enligt rapporten är dessa nyckelpersoner i det förebyggande arbetet.

– Det är de personerna man har tillit till. I många av de här länderna räcker det inte med att gå till en polisstation, för där kanske de inte heller tror på vad man säger. Därför är det viktigt att stötta det kristna stödteamet, säger Maria.

Ett av de sätt som kvinnor oftast förföljs på just för att de är kvinnor är sexuellt våld. Långt ifrån alla fall blir rapporterade på grund av den stora skam som ofta förknippas med händelsen.

– I rapporten lyfter de upp problematiken när det gäller mörkertalet för sexuellt våld, och behovet av att fler kvinnor ska våga vända sig till stödteamet. Då vet i alla fall någon om händelserna, även om man inte vågar anmäla till polisen för skammen. Kvinnan är skyddad hos det kristna stödteamet och då vet dom vad som pågår och kan hjälpa kvinnorna, säger Maria.

”Kvinnokroppen blir ett slagfält”

Rapporten ger bland annat en fördjupning av händelserna i den indiska delstaten Manipur förra året, då våldsamheter utbröt och det blev en stark hotbild mot kristna, och visar på hur det ofta handlade om könsspecifik förföljelse. Videoklipp på kristna kvinnor som utsatts för sexuellt våld spreds över hela världen.

– De skriver i rapporten att den fysiska kvinnokroppen blir ett slags slagfält för våldsamma uppror och konflikter, och ger exempel på sexuellt våld som kvinnor utsattes för under upploppen, säger Maria.

Hon fortsätter:

– Kvinnorna är rädda och bär på trauman. Men när tiden har gått så ser man också ”det positiva” i att videoklippen som spreds på övergreppen är bevis på att övergreppen inträffade. Det är viktigt i en kultur där man sällan vågar anmäla den här typen av brott och riskerar att inte bli trodd.

Rapporten avslutas med förslag på hur beslutsfattare och internationella aktörer kan agera.

– Den globala kyrkan uppmanas att kännas vid att problemet med våld mot kristna kvinnor och flickor är så pass omfattande. Den uppmanas även att arbeta för rättvisa för kvinnor som har utsatts för diskriminering, förföljelse eller våld, säger Maria.