01.06.2023

Fyrabarnspappan om arbetet i de farligaste länderna

Yasin är ledare för Open Doors arbete i ett område där några av de svåraste länderna för kristna finns. Samtidigt är han en gift fyrabarnspappa, som gång på gång får säga hej då till sin fru och barn inför osäkra arbetsresor. Tillsammans lägger de resorna i Guds hand. ”Inför varje resa går jag alltid ner på knä innan jag åker och så ber de för mig”, berättar Yasin.

Den 20-gradiga värmen i Etiopien är utbytt mot Sveriges januariväder. Under Yasins* fötter ligger ett tunt snötäcke på marken. Han har precis avslutat en lunch med pastorer och präster i Örebro. I pausen innan nästa samling ser han till att få några bilder tagna på sig själv med den vita snön som bakgrund, som ett minne. Efter fotosessionen sätter vi oss ner i Open Doors konferensrum och Yasin börjar berätta om sina år för Open Doors i Östafrika. Han arbetade först med landanalyser till World Watch List, blev därefter landsansvarig för några länder och sedan ledare för hela Östafrika.

Innan 2009 arbetade han med naturvård. Men kopplingen till mission fanns tidigt, då hans föräldrar var missionärer.

– Deras bön var att vi barn skulle betjäna kyrkan, berättar Yasin.

Som ansvarig för Open Doors arbete i Östafrika leder Yasin arbetet i 13 länder. Utöver det finns även fem länder som är under bedömning, om framtida insatser från Open Doors behövs.

– De operativa länderna är länder där vi i dag arbetar med förföljda kristna, vi har en budget och en strategisk verksamhetsplan. Länderna som står under bedömning är mer att vi vet att något är på gång.

Yasin förklarar att de följer situationen i dessa länder och vill identifiera trenderna i utvecklingen när det gäller förföljelse av kristna. Deras bedömning blir bland annat en del i rapporten bakom World Watch List.

Jag reser mycket, de är ärliga och säger att de saknar mig. Inför varje resa går jag alltid ner på knä innan jag åker och så ber de för mig. Det är en andlig vana innan jag reser.

Yasin

Familjen ber inför varje resa

Arbetet innebär en hel del resor, även till farliga platser. Hemma i Etiopien väntar samtidigt hans familj, hans hustru och fyra barn; tre döttrar på 13, 11 och 8 år samt en son på 4 år.

– Jag reser mycket, familjen är ärliga och säger att de saknar mig. Inför varje resa går jag alltid ner på knä innan jag åker och så ber de för mig. Det är en andlig vana innan jag reser, berättar Yasin.

Vad säger barnen om ditt jobb?

– Jag berättar inte allt för dem, men jag delar en del inspirerande berättelser om barn i förföljelse, säger Yasin och fortsätter:

– Vi har alltid regelbundet bibelstudium hemma, där jag berättar om förföljda kristna och vad det innebär att följa Jesus.

Till skillnad mot barnen är Yasins fru insatt i det mesta som rör hans arbete.

– Hon är lite orolig när jag reser till farliga länder. Ibland har vi svårt att ha kontakt i avlägsna områden. Men hon vet vilken stor ära det är att få betjäna förföljda kristna, säger Yasin.

Husförsamlingsledare attackerades

Ett av de möten med den förföljda kyrkan som har berört Yasin lite extra var kontakten med en kristen man med muslimsk bakgrund. Mannen hade en husförsamling i sitt hem, eftersom de flesta kristna konvertiter i regionen inte kan ha öppna gudstjänster utan måste mötas i hemmen.

– De lokala myndigheterna består oftast av muslimer, förklarar Yasin och börjar berätta:

– Den här brodern menade att ett kristet liv handlar om gemenskap, så hans grupp fortsatte att tillbe tillsammans. Då samlades en grupp muslimer utanför hans hus för att döda honom.

Den förföljda kyrkan ger mig en stor mening i livet. Att få höra deras berättelser och hur de tar sig igenom svårigheter berör verkligen hjärtat. De kan ha förlorat ett öga, en hand, sin enda son, men de vill fortfarande följa Jesus.

Yasin

Yasin berättar hur folkhopen började slå och sparka mannen. En av förövarna tog fram en machete och högg av honom armen. Sedan lämnades mannen i tron att han var död.

– Andra grannar kom dit och tog honom till sjukhus, så han överlevde.

Attacken får inga rättsliga följder

Yasin beskriver händelsen som en välorganiserad attack mot kristna, som inte får några rättsliga konsekvenser.

– Ingen blir dömd för dådet, de gjorde det ihop. De kommer att svara att det skedde på ett muslimskt område som inte tillhörde mannen.

Att anmäla händelsen kan i stället leda till att den som anmäler själv blir anklagad för saker. Yasin beskriver de lokala myndigheterna som brutala.

Är det värt besväret att försöka få myndigheter att ingripa?

– Ibland fungerar det, ibland förvärrar det. När de [gärningsmännen, reds. anm.] vet att någon försöker få högre myndigheter att ingripa vill de hämnas. Det här är informellt, och inte någonting som är lagligt.

För mannen som fick sin arm avhuggen blev försörjningen ett problem, eftersom han var jordbrukare, och han får därför stöd från Open Doors och har även deltagit i en traumabearbetning.

– Han fick frågan hur han mådde nu, var han rädd? Han berättade att han hade blivit mer radikal. Vi undrade hur det kunde komma sig, efter att han hade förlorat sin arm. Han svarade att det gav honom självförtroende och energi. Han predikade öppet. Det var väldigt inspirerande för mig, berättar Yasin.

Motiveras av mötet med förföljda kristna

Yasins vänlighet och lugna sätt smittar av sig, och känns som en skarp kontrast till den verklighet han under intervjun beskriver som sin arbetsmiljö – den brutala verklighet som samtidigt är hans stora motivation.

– Den förföljda kyrkan ger mig en stor mening i livet. Att få höra deras berättelser och hur de tar sig igenom svårigheter berör verkligen hjärtat. De kan ha förlorat ett öga, en hand, sin enda son, men de vill fortfarande följa Jesus. Det inspirerar mig mycket.

Stabila regeringar motverkar islamism

Sedan Yasin började arbeta inom Open Doors för 14 år sedan har situationen för de kristna förändrats mycket. Den största skillnaden är hur utbredd islamiseringen är, enligt Yasin.

– Radikal islamism har blivit väldigt intensiv och expanderat till många länder. För tio år sedan handlade det bara om al-Shabab. De flesta länderna var trygga när det gällde islamistiska attacker, i den bemärkelsen att vi inte såg några större attacker, säger han.

Han konstaterar att det förstås blir skillnad i olika länder beroende på hur stabilt det politiska styret är.

– Vissa regeringar är stabilare och starkare och kan hantera islamistiska grupper och aktiviteter, som i Tanzania.

Hundratusen hemligt kristna i Etiopien

Samtidigt finns andra länder och områden, där islamismen har kunnat få större spridning.

– Bara i Etiopien, trots att myndigheterna har kontroll, kan vi se att milisgrupper har vuxit fram. I december 2021 förstördes 13 kyrkor i ett muslimdominerat område. Det kunde man inte tänka sig för 10 eller 14 år sedan.

Men Yasin har även fått se positiva förändringar det senaste decenniet. Många muslimer har blivit kristna.

– Det finns fler än 100 000 hemligt kristna med muslimsk bakgrund i Etiopien, som möts i husförsamlingar. Det finns en stor hunger bland muslimer att få höra om Kristus.

* Namnet är ändrat av säkerhetsskäl.