01.02.2024

Aadel sköts till döds i Afghanistan

Tillsammans med sin fru Sabrina* ägnade 33-årige Aadel* mycket tid åt att studera Bibeln. Han hade varit kristen i två år, och delade gärna med sig av sin tro till andra. Han drev en matbutik och var ledare för 15 grupper av kristna.

För två år sedan blev en ung man vid namn Faireh* kristen genom en av Aadels grupper. Faireh längtade efter Guds Ord och bad Aadel att komma hem till honom en gång i veckan för bibelstudium och bön. Aadel accepterade hans inbjudan och tillsammans började de två männen be och studera Bibeln.

Tog emot dödshot

Faireh hade en bror som var hängiven muslim. När brodern upptäckte träffarna och insåg att Faireh och Aadel studerade Bibeln tillsammans blev han misstänksam och ville avslöja dem. Han fick reda på att Aadel höll bibelstudier, konfronterade honom och krävde att han skulle sluta träffa Faireh. Om han inte gjorde det hotade Fairehs bror med att döda Aadel.

Aadel berättade om hotet för Faireh, men Faireh garanterade att brodern aldrig skulle genomföra hotet. Så de fortsatte med sina träffar.
Men en kväll efter att Aadel hade lämnat Fairehs hus hördes ett pistolskott. Faireh rusade ut och hörde att Aadel ropade på hjälp. Han hittade honom svårt skadad.

Med hjälp av några grannar fick Faireh i väg Aadel till sjukhuset.

Aadels skador krävde mer avancerad vård än vad som var möjligt på det lokala sjukhuset, så läkarna bestämde sig för att transportera honom till ett sjukhus i Kabul, Afghanistans huvudstad. Men bristen på medicinsk utrustning och omfattningen av skadorna gjorde att han dog på vägen dit.

Flydde till Iran

Faireh var förkrossad över att ha förlorat sin vän.

I tre dagar ägnade sig Faireh åt att arrangera Aadels begravning. Sedan fick han ett brev från sin bror som tog på sig mordet och hotade att döda Faireh med om han fortsatte på samma väg. Med fruktan för sitt liv tog Faireh med sig sin familj till en annan stad. Därifrån skaffade de visum till Iran och flydde vidare dit.

Efter Aadels död försökte hans bror gifta sig med Sabrina för att komma åt Aadels egendom. Men Sabrina vägrade och valde att lämna trakten. Hon håller fortfarande fast vid sin tro och har delat evangeliet med åtta andra kvinnor. Hennes förhoppning är att kunna starta en liten mjölkgård och bli självförsörjande. Om hon kan sälja mjölk och yoghurt hoppas hon kunna försörja sin familj.