Positiiviset
20.12.2018

Syyrialaiset uskaltavat jälleen juhlia joulua

Syyrian Damaskoksessa elvytetään jouluperinteitä uudelleen pitkän sisällissodan jälkeen. Ihmiset uskaltavat taas valaista kotinsa ja kokoontua kaduille.

Vielä viime vuonna Damaskolaisella kristittyjen asuinalueella rakennukset olivat pimennettyinä, koska ihmiset pelkäsivät, että heidän asuntonsa havaitaan ja ne joutuvat tulituksen kohteiksi yöaikaan. Alueella käytiin taisteluja Syyrian hallituksen joukkojen ja kapinallisten välillä. Sähköstä, lämmöstä ja vedestä oli pulaa suuressa osassa maata. Kaikesta huolimatta partiolaiset elvyttivät viime jouluna Pohjois-Alepossa vuosittaisen joulukuusenkynttilöidensytyttämisperinteen. Tänä vuonna joulukuusi saa kynttilät myös Välimeren rannikolla sijaitsevassa Latakian kaupungissa.

Syyrialainen katolinen pappi, isä Elias Zahlawi perusti Damaskokseeen ”Ilon kuoron” vuonna 1977.  Sen tarkoituksena oli koota yhteen nuoria ja luoda musiikin avulla rauhankulttuuria. Zahlawi uskoo, että kuoro muistuttaa tulevaisuudessakin länsimaita siitä, että syyrialaiset kristityt ovat olemassa. Silloinkin, kun kuoron harjoitukset jouduttiin keskeyttämään tulituksen vuoksi, se järjesti vuosittaisen joulukonserttinsa. Kuoro ottaa konsertissaan vastaan lahjoituksia köyhille perheille jaettavaksi.

Damaskoksessa järjestettiin myös joulubasaari, jonka tarkoituksena oli rohkaista naisia myymään käsitöitään. Ghada, yhdellä myyntipisteellä tuotteitaan myyvä nainen, selitti, kuinka Open Doorsin tukema ompelutehdas auttaa häntä: ”Olen onnellinen siitä, että pystyin palaamaan Maaloulaan [vanha kristitty kaupunki, joka vapautettiin hiljattain kapinallisten vallasta]. Nyt pystyn elättämään neljä lastani.”

Pastori Edward kertoi, että ”ihmiset haluavat erityisesti nyt vaikeiden vuosien jälkeen nähdä paraateja, joulupukin ja suuria juhlia. On upeaa, että hallitus antaa meille vapauden juhlia. Haasteena on kuitenkin nostaa esiin joulun todellinen viesti, sanoma rakkaudesta ja Jeesuksen lihaksi tulemisesta.”

Ruoka tuo syyrialaiset perheet yhteen jouluna. Yleensä suvun naiset valmistavat illallisen, jonka jälkeen perheet voivat valita, menevätkö he keskiyön jumalanpalvelukseen vai seuraavan aamun messuun.

Armenialastaustaisille ja syyrialaisille kristityille kärsimys on tuttua; he ovat tietoisia ottomaanien valtakunnan aikana tapahtuneesta armenialaisten kansanmurhasta sekä ihmisten kärsimyksestä kahdeksan vuotta kestäneessä Syyrian sisällissodassa. Ihmisiä painavat tuska menetetyistä perheenjäsenistä, niukat palkat ja terveysongelmat.

Syyrian pohjoisosissa on edelleen jännitteitä hallituksen joukkojen ja kurdikapinallisten välillä. Myös kristityt ovat jakautuneet kurdihallituksen ja Syyrian hallituksen tukijoihin. Katolisen papin, isä Nidal of Hasakahin mukaan ”ilmassa on vaikeuksien tuntua. Siitä huolimatta että paikalliset viranomaiset kunnioittavatperinteitämme ja juhliamme, ihmiset tuntevat taakan hartioillaan. Yritämme tuoda lapsille iloa järjestämällä heille toimintaa ja lahjoja ja nyt sentään ihmiset koristelevat talonsa ainakin ulkoapäin.”

Pastori Edward muistuttaa: ”Siinä on jonkinlainen ristiriita, että kun Kristus syntyi, ei joulua juhlittu suurieleisesti joka puolella. Sen sijaan kaikkialla oli murtuneita sydämiä ja kärsimystä – Se oikeuttaa Hänen työnsä. Sen vuoksi hän tuli.”

Lähde: Open Doors