Uutiset
24.11.2019

Syyria: Kristityt joutuvat pakenemaan kotoaan kolmannen kerran

Open Doors kehottaa kansainvälistä yhteisöä lopettamaan Turkin hyökkäykset Syyriaa vastaan

Sen jälkeen, kun Turkki hyökkäsi pääosin kurditaustaisten joukkojen kimppuun Koillis-Syyriassa, melkein 200 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Monet heistä ovat kristittyjä. Useimmille se ei ole ensimmäinen kerta. Open Doors International vaatii hyökkäysten lopettamista ja Syyrian moniarvoisen yhteiskunnan suojelemista.

”Kansainvälisen yhteisön on yhdessä kehotettava Turkkia lopettamaan hyökkäykset ja työskentelemään yhdessä alueen vakauden ja turvallisuuden palauttamiseksi”, sanoi Open Doorsin Toivoa Lähi-itään -kampanjan tiedottaja.

Hänen mukaansa alueen tilanne on herkkä ja monet etniset ja uskonnolliset vähemmistöt ovat katoamassa. ”Syyrian kansalaisilla voi olla tulevaisuutta vain, jos poliittinen ympäristö vakautetaan ja monimuotoiselle etniselle ja uskonnolliselle yhteiskunnalle tarjotaan suoja.

Open Doors on toiminut alueella paikallisten yhteistyökumppaneiden välityksellä, tarjonnut ruokaa, lääketieteellistä hoitoa ja talvivarusteita sekä avustanut tuloja tuottavien hankkeiden perustamisessa. ”Keskitymme nyt hätäapuun ja traumahoitoon sekä autamme huolehtimaan loukkaantuneista, kotiseudultaan siirtymään joutuneista tai kotinsa menettäneitä”, tiedottaja totesi.

Traumoja

Monille viime viikon pommituksia pakenemaan joutuneille tämä on jo kolmas kerta, kun he joutuvat jättämään kaiken maan kahdeksan vuotta kestäneen sodan aikana. Esimerkiksi alueella vaikuttavaan assyrialaiskristilliseen yhteisöön vaikutti traumaattisesti jo Islamilaisen valtion (IS) vuonna 2015 sitä vastaan suorittama hyökkäys. Ne jotka pystyivät pakenemaan pakenivat ulkomaille; vain harvat ovat palanneet.

Sen jälkeen kun kurdien johtamat Syyrian demokraattiset joukot (SDF) pakottivat IS: n pois alueelta, he perustivat Yhdysvaltojen suojelemana suhteellisen vakaan hallinnon, joka antoi assyrialaisyhteisölle ja muille etnisille ryhmille mahdollisuuden yrittää rakentaa elämänsä uudelleen.

Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisen jälkeen Turkki kuitenkin aloitti sotilaallisen hyökkäyksen ajaakseen pois rajalta kurditaustaiset sotilaat, joita Turkki pitää terroristeina. Raja-alueella Turkki pyrkii luomaan ”turvavyöhykkeen”, johon noin 2 miljoonaa Syyrian pakolaista voidaan sijoittaa. Jouduttuaan valitsemaan ”kansanmurhan tai kompromissin” väliltä, SDF kääntyi Syyrian presidentin Assadin joukkojen puoleen saadakseen tukea. Tämä merkitsi kurdien, kristittyjen ja jesidien ”heräämistä unesta”, kirjoittaa toimittaja Mindy Belz. Tiistaihin (15. lokakuuta) mennessä lähes 200 000 siviiliä oli paennut, ja avustusjärjestöt varoittivat lähestyvästä humanitaarisesta kriisistä, jossa yli 1,6 miljoonaa ihmistä tarvitsee hoitoa ja apua sodan runtelemalta alueelta.

”Turkin hyökkäykset ja sen tavoite palauttaa Syyrian pakolaiset loukkaavat alueen vakautta ja etnistä moniarvoisuutta sekä rikkovat YK: n pakolaisyleissopimusta ”, sanoi ODI: n tiedottaja. ”Miljoonien sunnimuslimien siirtäminen alueelle, joka on suurelta osin ollut kurdien ja kristittyjen aluetta, uhkaa häiritä väestörakenteen tasapainoa ja mahdollistaa uusien etnisten konfliktien syntymisen.”

’Islamilainen valtio vahvistuu”

”Turkin hyökkäys Koillis-Syyriaan on erittäin huolestuttava kehitys paikallisen väestön, mukaan lukien kristittyjen, näkökulmasta”, sanoi Open Doorsin World Watch Research -yksikön vainonanalyytikko Henriette Kats. ”Ei vain siksi, että turkkilaiset eivät ole osoittaneet kunnioitusta sodan laeille ja että heidän hyökkäyksiensä seurauksena kansalaisia on kuollut ja loukkaantunut, mutta myös siitä syystä, että se voisi vahvistaa Islamilaisen valtion taistelujoukkoja ”, hän sanoi.

Tuhansia ulkomaisten IS-taistelijoiden sukulaisia pidetään raja-alueen vankiloissa ja leireissä. Viime viikkoon asti kurdijoukot vartioivat niitä, mutta koska nämä joukot on sijoitettu uudelleen rintamalle, on epäselvää, kuka vastaa leirien turvallisuudesta.

BBC:n mukaan sunnuntaina lähes 800 sukulaista pakeni kiihkeitä taisteluita. IS on viime päivinä väittänyt olevansa vastuussa ainakin yhdestä hyökkäyksestä Irakin rajan lähellä sijaitsevassa Qamishlissa. Monet assyrialaiset pakenivat tänne ottomaanien valtakunnan suorittaman kansanmurhan seurauksena 1920-luvulla, ja kaupungissa on edelleen merkittävä assyrialainen ja armenialainen kristitty vähemmistö.