Selaa World Watch -listan maita

38. sijalla World Watch -listalla

Qatar

WWL 2019: Sijalla 38, pisteitä 62

WWL 2018: Sija 27

 

Asukasluku: 2.3 milj. (211 000 kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam

Vainoavat tahot

Qatarin valtionuskonto on konservatiivinen islam. Muut kuin muslimit (eli kristityt) voivat harjoittaa uskoaan vain siihen tarkoitetuissa paikoissa tai yksityisissä taloissa. Lähetystyö maassa on laitonta, ja siitä voi saada jopa kymmenen vuoden vankeusrangaistuksen. Kristittyjä pakotetaan noudattamaan heimojen islamiin sekoittuneita sääntöjä ja arvoja. Tämä vaikuttaa erityisesti kristityiksi kääntyneisiin.

Qatar on kuningaskunta, jonka hallitsijalla on täysi itsevaltius. Hallinto on luonut hyvinvointivaltion, joka tarjoaa paljon taloudellisia etuja Qatarin kansalaisille. Vastineeksi hallitus odottaa kuuliaisuutta, eikä salli minkäänlaista vastustusta. Vaikka ulkomaalaiset kristityt ovat suhteellisen vapaita harjoittamaan uskoaan, hallinto vahtii heidän kaikkia toimiaan.

Vainojen ilmeneminen

Kristityt kokevat vainoa yhteiskunnan kaikilla tasoilla: maan hallinto, paikallinen yhteisö ja jopa kristityn oma perhe voi olla vaarallinen – erityisesti niille, jotka ovat kääntyneet kristinuskoon islamista. Muita uskontoja kuin islamia ei nähdä hyväksyttävänä uskontona.

Sharia-laki rajoittaa laajasti henkilökohtaista elämää, perheen elämää ja yhteisön elämää koskevia asioita. Qatarin yhteiskunta on sidottu perinteisiin islamilaisiin sääntöihin, ja tätä tukevat sekä tavalliset kansalaiset että hallinto.

Qatarissa on kaksi kristittyjen ryhmää, jotka ovat tiukasti erotettuja toisistaan. Ensimmäisenä ulkomaalaiset yhteisöt, jotka koostuvat kristityistä siirtotyöläisistä. He ovat suurin kristitty ryhmä. Hallinto antaa heidän viettää jumalanpalvelusta vain eräässä siihen tarkoitetussa paikassa pääkaupunki Dohan ulkopuolella.

Muslimien keskuudessa lähetystyön tekeminen on jyrkästi kiellettyä ja voi johtaa syytteisiin sekä karkotukseen. Monet näistä siirtotyöläisistä joutuvat elämään ja työskentelemään köyhissä olosuhteissa, eikä kristityksi tunnustautuminen helpota heidän tilannettaan. Huolimatta elinolosuhteistaan nämä kristilliset yhteisöt kasvavat.

Toinen kristittyjen ryhmä koostuu niistä, jotka ovat kääntyneet kristinuskoon islamista. Sekä paikalliset että ulkomailta tulleet käännynnäiset kantavat vainojen raskasta taakkaa.

Monet paikalliset kristityt ovat löytäneet Jeesuksen maan ulkopuolella. Heitä painostaa luopumaan uskosta sekä perhe että paikallinen yhteisö. Siirtolaiset kristityiksi kääntyneet kohtaavat kovaa painetta, ja heidän kontrolloidaan vahvasti. Jopa heidän työnantajansa saattavat vainota heitä. Sekä paikalliset että muualta tulleet kristityksi kääntyneet ovat monenlaisessa vaarassa: syrjintä, häirintä, poliisin valvonta sekä omankädenoikeuteen tarttuvien ryhmien tekemä kaikenlainen pelottelu uhkaavat heitä. Kaiken lisäksi uskonnon vaihtaminen pois islamista ei ole virallisesti tunnustettua. Tämä todennäköisesti johtaa ongelmiin lain kanssa henkilötietoja sekä omistusasioita koskevissa tapauksissa.

Tästä huolimatta maassa ei lähes koskaan kerrota, että kristittyjä olisi tapettu, vangittu, tai vahingoitettu uskonsa takia.

Selaa World Watch -listan maita

Makeistehdas tuottaa toivoa

Tämän artikkelin on kirjoittanut lähettimme, joka on työskennellyt Lähi-idässä yhteistyökumppanillemme. Turvallisuussyistä emme voi julkaista yksityiskohtaista...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.