Selaa World Watch -listan maita

42. sijalla World Watch -listalla

Malesia

WWL 2019: Sijalla 42, pisteitä 60/100

WWL 2018: Sija 23

WWL 2017: Sija 31

WWL 2016: Sija 30

 

Asukasluku: 31,2 milj. (2,9 milj. kristittyä)
Pääuskonto: Islam
Vainoamisen syy: Ääri-islam ja vainoharhainen itsehallinto

2019: Malesia putosi sijalle 42 sijalta 23, mutta sai WWL-analyysissä vain viisi pistettä vähemmän kuin viime vuonna.

Toukokuun yleisvaalit päättivät Malesian suurimman puolueen UMNOn (United Malays National Organization) 62-vuotisen hallintokauden. Entinen pääministeri, nyt 93-vuotias tri Mahathir Mohamad palasi eläkkeeltä, vaihtoi puolta ja voitti.

 

Kristityksi kääntyminen on muslimienemmistöisessä Malesiassa vastoin lakia lähes kaikissa osavaltioissa, samoin malaijimuslimien evankelioiminen. Pastori, jonka väitettiin tehneen evankelioimistyötä, sai tappouhkauksia ja lopulta siepattiin helmikuussa 2017, eikä hänestä ole sen koommin saatu mitään tietoja. Uusi hallitus on kuitenkin jatkanut hänen ja muiden kadonneiden kohtalon selvittämistä. Heti WWL2019 -listauksen raportointijakson 1.11.2017-31.10.2018 päätyttyä on kuitenkin havaittu merkkejä etnisten ja uskonnollisten vähemmistöjen painostuksen voimistumisesta.

Vainoavat tahot

Perustuslaki kieltää malesialaisten kääntymisen islamista muihin uskontoihin ja rajoittaa muiden uskontojen levittämistä. Poliittiset puolueet kuten vallassa oleva UMNO ja oppositiopuolue PAS suojelevat islamia, ja hallituksen virkamiehet pyrkivät ylläpitämään ja lisäämään sen vaikutusta yhteiskunnassa. Tämä vaikeuttaa vähemmistöuskontojen asemaa. Monet muslimien kansalaisjärjestöt pitävät itseään ”islamin puolestapuhujina” ja nauttivat hallituksen tukea. Usein niiden kannanotot ja toimet lietsovat rasistista epäsopua ja uskonnollista syrjintää. Kristitylle, joka on taustaltaan muslimi, pahimpia vainoajia ovat oman perheen jäsenet.

Vainojen ilmeneminen

Käännynnäiset kokevat Malesiassa voimakkainta vainoa, koska jokaisen etnisyydeltään malesialaisen oletetaan olevan muslimi. Se, joka poikkeaa tästä, ei nouse ainoastaan perustuslakia vaan myös koko yhteisöä sekä perhettään ja naapureitaan vastaan. Vaikka viranomaiset ja kansalaisjärjestöt valvovat myös roomalaiskatolisia ja metodisteja, tarkimman huomion kohteena ovat kuitenkin uudet protestanttiset ryhmät, jotka todistavat aktiivisimmin uskostaan.

Malesian väestö hyötyy hallituksen ”positiivisen diskriminaation politiikasta”. Sen mukaisesti ei-malesialaisia kohdellaan toisen luokan kansalaisina. Valtaosa maan kristityistä kuuluu heidän joukkoonsa,  myös suuri joukko syntyperäisiä ”Bumiputra” kristittyjä.

PAS-puolueen johtaja, joka on ehdottanut islamilaisen rikoslain käyttöönottoa maan koillisessa Kelantanin osa-valtiossa, on avoimesti panetellut kristittyjä. Hän väitti, että he käännyttävät muslimeja käyttäen kannustimena rahaa. Tällaiset kommentit kylvävät epäsopua ja vihaa kristittyjä kohtaan.

 

Selaa World Watch -listan maita

Uutisia maasta ja sen lähialueilta:

Malesia

Muistetaan jäljettömiin kadonneita Raymond Kohia, Amri Che Matia ja Joshua & Ruth Hilmya, että he...

Malesia

Rukoillaan, että Malesian uusi hallitus ottaa vakavasti huomioon asiat, jotka koskevat uskonnollisia vähemmistöjä, kuten kristittyjä:...

Liity postituslistalle!

Sähköposteissa rukousaiheita, uutisia ja tiedotteita.

Kiitos, olet liittynyt rukoussähköpostin saajaksi.