30. sijalla World Watch -listalla

Kolumbia

WWL 2021: Sijalla 30, pisteitä 67/100
WWL 2020: Sija 41
WWL 2019: Sija 47
WWL 2018: 
Sija 49

 

Alue: Latinalainen Amerikka

Vainon pääsyyt: järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio, etninen vihamielisyys, maallistumisen aiheuttama suvaitsemattomuus

Vainon taso: erittäin vakava

Väkiluku: 49,9 miljoonaa 

Kristittyjen määrä: 47,2 miljoonaa

Pääuskonto: kristinusko

Hallitusmuoto: presidentti Ivan Duque Marquez

Johtaja: presidentti Joko Widodo

Miksi Kolumbiassa vainotaan kristittyjä?

Kolumbiassa uhkaillaan, ahdistellaan, kiristetään ja jopa surmataan seurakuntien johtajia. Väkivaltaa harjoittavat sissijoukot ja muut rikollisryhmät erityisesti maan köyhimmillä alueilla.

Useimmiten väkivalta on suoraa seurausta siitä, että kristityt tuomitsevat korruption ja väkivallan, puolustavat ihmisoikeuksia ja ympäristöä, tekevät työtä nuorten keskuudessa ja ovat mukana rauhansopimuksen täytäntöönpanoa koskevissa toimissa. Toimet voivat vaarantaa rikollisryhmien ja vastaavien ryhmittymien laittoman toiminnan.

Kolumbian alkuperäisasukkaiden yhteisöt suhtautuvat erittäin kielteisesti kristittyihin lähetystyöntekijöihin. Kristityksi kääntynyt alkuperäisasukas saatetaan esimerkiksi vangita tai pahoinpidellä. Hänen omaisuutensa voidaan myös takavarikoida. Ideologisen uskonnottomuuden kannattajat ovat radikalisoituneet Kolumbiassa. Kristinuskoon viittaaminen ja uskonnollisten mielipiteiden – etenkin, mikäli koskevat perhettä, avioliittoa ja uskonnonvapautta – esittäminen julkisuudessa katsotaan syrjiväksi vihapuheeksi.

Miksi maan listaussijoitus on muuttunut?

Vuonna 2021 Kolumbia nousi viisi pistettä ja säilytti näin neljän edellisen seurantajakson nousevan trendin.

Vaikka väkivaltapisteet laskivat lievästi 15,0:sta 13,9:ään, painostuksen keskiarvo nousi 9,4:stä 10,7:ään. Rikollisryhmät, kuten ELN, Aguilas Negras, FARC, ex-FARC, GAO sekä monet muut puolisotilaalliset huumeita kauppaavat ryhmät, taistelevat eri syrjäseutujen hallintavallasta. Tämän vuoksi ne ovat ottaneet kristityt ja seurakunnat tiukempaan kontrolliin pelottelemalla ja vaientamalla heitä. Näin tapahtuu varsinkin alueilla, joilla on hiljattain valittu uusia poliittisia johtajia.

Rikollisryhmät ovat myös käyttäneet hyväksi koronarajoitteita.

Millaista Kolumbiassa on elää kristittynä?

Rikollis- ja sissiryhmiä vastustavia kristittyjä häiritään, siepataan ja kiristetään – jopa surmataan.
Kristityksi kääntyneet alkuperäisasukkaat voivat joutua vankilaan tai pahoinpidellyksi, heidän omaisuutensa voidaan takavarikoida tai heiltä voidaan evätä julkisia palveluita, kuten koulutus ja terveydenhuolto.

Miten Open Doors auttaa Kolumbian kristittyjä?

Open Doors pyrkii vahvistamaan Kolumbian vainottuja seurakuntia tarjoamalla seuraavanlaista tukea:

  • Raamatunopetus / opetusaineiston levittäminen / Raamattuun pohjautuvien aineistojen kehittäminen
  • Traumaneuvonta
  • Etniseen koulutukseen liittyvä neuvonta
  • Raamatullisen maailmankatsomuksen opettaminen yhteisöjen kehittämiseksi
  • Fyysisen infrastruktuurin parantaminen
  • Erilaiset tuotantoprojektit
  • Koulutusohjelmat (lastenkeskus/stipendiohjelma)
  • Hätäapu vainoa kohdanneille

Kolumbialaisen kristityn kokemus

Pastori Andrés Galeano, Open Doorsin yhteistyökumppani Buenaventurassa:
”He tekivät minulle erittäin väkivaltaisella tavalla selväksi, että minua ja muita pastoreita on nyt kielletty rukoilemasta rauhaa alueellemme. Jos he kuulevat yhdestäkään rukouskokouksesta, he tappavat meidät kaikki.”

closer
Lisätietoa

Vainoavat tahot

Korruptoituneessa maassa rikollisjärjestöjen, kuten huumekartellien ja sissien, johtajat ovat merkittävimpiä vainoajia. Kolumbian alkuperäisasukkaiden yhteisöjen johtajat myös ajattelevat, että kristityt yrittävät tunkeutua heidän reviirilleen. Pelätään, että kristilliset kirkot uhkaavat olemassaolollaan etnisiä tapoja ja maailmankatsomusta. Siksi myös alkuperäisasukkaat syrjivät kristittyjä.

Vainojen ilmeneminen

Rikollisryhmien vaino seurakuntia kohtaan on erityisen väkivaltaista. Kristityt uskaltavat vastustaa rikollisjärjestöjen yrityksiä hallita yhteiskuntaa pelon avulla. Siksi rikollisryhmät kokevat asemansa uhatuiksi. He lähettävät tappouhkauksia evankeliointiin osallistuneille kristityille ja heidän perheilleen. Monet kristityt pakotetaan maksamaan ”suojeluvero” ikään kuin vakuutuksena, ettei heitä pahoinpidellä tai tapeta. Tätä tapahtuu erityisesti entisille jengiläisille, jotka ovat kääntyneet kristinuskoon.

Käytännössä kristittyjen vapaa kokoontuminen ja uskon harjoittaminen estetään. Kristityt ovat jatkuvasti vaarassa joutua hyökkäyksen kohteeksi. He ovat niiden armoilla, jotka milläkin alueella pitävät valtaa käsissään.

Sekulaari ideologia on levinnyt mediassa ja poliittisessa keskustelussa. Ideologia kritisoi kristillisiä arvoja. Heidät tehdään naurunalaisiksi, kun he yrittävät osallistua julkiseen keskusteluun. Erityisesti halveksuntaa ilmenee, jos keskustellaan sukupuolesta, avioliitosta ja syntymättömistä lapsista. Uudempien kirkkojen kristityiltä myös evätään useammin kuin roomalaiskatoliselta kirkolta hallituksen suomia etuoikeuksia, kuten rahoitus ja rekisteröinti. Tämä ilmiö tuli entistä selkeämmäksi Paavin vierailtua Kolumbiassa syyskuussa 2017.

Uutisia ja artikkeleita

Emme ole yksin,
emme unohdettuja,
emme koskaan.