"Risti merkitsee voittoa"

Irakilaiset kristityt juhlivat pyhän ristin päivää

Risti: laulat siitä kirkossa, voit pitää sitä koruna kaulallasi tai jakaa sitä koskevia sitaatteja sosiaalisessa mediassa.

Mitä risti merkitsee sinulle?

Irakissa tätä kysymystä pohditaan joka vuosi ”ristin päiväksi” kutsutussa juhlassa. Jo vuosisatojen ajan kristityt niin Irakissa kuin muuallakin Lähi-idässä ovat juhlineet kristinuskoa asettamalla valaistuja ristejä talojensa katoille.

Koputimme kirkon ja muutamien kotien oville kristityssä Qaraqoshin kaupungissa kysyäksemme, miksi risti on täkäläisille niin tärkeä

Qaraqoshin suurimman kirkon, Al-Tahiran, korjaustyöt on hiljattain saatu päätökseen

Tapaamme katolisen papin,  isä Ammarin, Al-Tahiran kirkossa Qaraqoshissa. Hän näyttää kuvan rististä, jonka Isisin taistelijat hävittivät kirkon katolta. Sitten hän näyttää entisöidyn ristin. ”Kun Isis poisti ristit kaikista kirkoista vuonna 2014, saimme muistutuksen siitä, kuinka tärkeä tämä symboli on meille. Kirkko, jossa nyt olemme, toimi Isisin ampumaratana. Kirkon kupoliristi entisöitiin pian paluumme jälkeen 2017, mutta kirkon jälleenrakennuksen olemme saaneet vasta hiljattain valmiiksi.

Isä Ammar jatkaa kertomalla ristin juhlinnasta:

”Olemme viettäneet ’ristin päivää’ vuosisatojen ajan, ja se on meille hyvin tärkeä. Risti muistuttaa meille, että Jeesus voitti kärsimyksen ja kuoleman. Me kohtaamme kyllä paljon vaikeuksia, mutta uskomme, että eräänä päivänä vapaudumme tästä tuskasta ja saamme olla Jeesuksen kanssa.”

Yksi Isisin taistelijoiden kaatamista Al-Tahiran kirkon risteistä, joka entisöitiin Qaraqoshin vapauttamisen jälkeen.

Essamin perhe

55-vuotiaalle Essamille ristin asettaminen kodin katolle on iloinen koko perheen tapahtuma. Hänen poikansa ja vaimonsa auttavat pystyttämään ristin, ja hänen isänsä seuraa toimia alhaalta kadulta.

”Toivoni on, että Herramme risti tuo maahamme rauhan, niin että voimme jäädä tänne jakamaan Jeesuksen sanaa.”

Hän työntää koristevalojen töpselin pistorasiaan. Valot toimivat yhä!

Essam ja hänen perheensä pystyttämässä ristiä kotitalonsa katolle Irakissa.

Salahin perhe

Lähellä Essamin kotia myös Salah poikineen on työn touhussa, pystyttämässä ristiä talonsa katolle. Puinen, valoin koristeltu risti on Salahin itsensä tekemä.

Katolta Salah katselee alas naapurustoonsa. Joissain taloissa on risti, toisissa ei. Hän huokaisee: ”Isisin noustua valtaan monet ystäväni perheineen lähtivät maasta, ja heidän talonsa ovat tyhjillään. Tulen surulliseksi nähdessäni tämän.”

Sitten Salah katsoo jälleen omaa ristiään ja sanoo: ”Risti on minulle voiton merkki. Se merkitsee voittoa sorrosta.”

Salah ja hänen poikansa katselemassa talonsa valaistua kattoristiä.

Stevenin perhe

Stevenin ja hänen vaimonsa Hiban kotona lapset sytyttävät kynttilöitä. Myös ne ovat toivon merkkinä ristin lisäksi, joka jo loistaa kirkkaana heidän talonsa katolla.

”Puhe rististä on hulluutta niiden mielestä, jotka joutuvat kadotukseen, mutta meille, jotka pelastumme, se on Jumalan voima,” (1. Kor. 1:18) Steven lukee Raamatusta.

Steven, Hiba ja heidän neljä lastaan kotinsa ulkopuolella Qaraqoshissa.

Steven haluaa välittää viestin niille, jotka lukevat tämän kertomuksen:

”Irakilaisina kristittyinä meidän on pysyttävä täällä ja osoitettava, kuinka voimakas Kristus on. Tarvitsemme kristittyjä ympäri maailman seisomaan rinnallamme ja tukemaan meitä. Olemme tämän maan alkuperäisiä asukkaita.”

Kun aurinko laskee, kymmenet ristit valaisevat Qaraqoshin horisontin. Yhdessä ne muodostavat valojen sinfonian, kuoron joka muistuttaa, että jopa vainojen aikana ja pandemian kestäessä yksi asia on varma: risti voittaa, aina!

Lainaus Stevenin sanoista kiteyttää täydellisesti ’ristin päiväksi’ kutsutun juhlan merkityksen ja voiman:

”Minulle risti on Jumalan voiman symboli, koska se kertoo Jeesuksen ylösnousemuksesta”

Qaraqosh, Irak

Lähde

 

EGYPTIN ORTODOKSIKRISTITTYJEN ELÄVÄ USKO

Mustakaapuinen ja pitkäpartainen pappi, jumalanpalvelukset kulkueineen ja suitsukkeineen, kirkot täynnä ikoneita – vierailu egyptiläisessä koptikirkossa saattaa olla evankeliselle kristitylle erikoinen kokemus. Kuitenkin kun katsoo pintaa syvemmälle, tapaa oman itsen...

Itä-Afrikka – EVÄITÄ KRISTITTYNÄ ELÄMISEEN

Saharan eteläpuolisessa Afrikassa kirkko kasvaa nopeasti. Monet uusista kristinuskoon kääntyneistä ovat muslimitaustaisia. Useimmissa Itä-Afrikan maissa vallitsee uskonnonvapaus, mutta joissakin evankeliointi ja kristityksi kääntyminen on kielletty lailla.Kaikkien...

Laos

–LAOSIN KRISTITTYJEN VANKIEN KERTOMATTOMAT TARINATYHDESSÄ LAOSIN KAUKAISIMMISTA KOLKISTA KOLME AKHA-HEIMOON KUULUVAA KRISTITTYÄ PIDÄTETTIIN ELOKUUSSA 2020 EVANKELIUMIN ROHKEAN JULISTAMISEN TÄHDEN.Kolmen kuukauden ajan veljekset Saengchan* ja Sithat* sekä heidän...

Vainotut lapset viettävät joulua – Jeesuksen syntymäpäiväjuhlat eri puolilla maailmaa

Joulu on vuoden parasta aikaa monille kristityille lapsille, jotka kuuluvat vainottuun kirkkoon. Jotkut heistä ovat tuolloin uskonsa tähden tavallistakin hankalammassa asemassa, mutta Jeesuksen syntymän juhliminen ei jää keneltäkään väliin. Esittelemme muutamia...

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN?

KUINKA KAUAS KULKISIT RIISISÄKILLISEN TÄHDEN? Joillekin Myanmarin syrjäisten kylien naisille tuo matka on 7 km yhteen suuntaan, 14 km sinne ja takaisin. Sadekauden takia moottoripyörällä matkustaminen on vaikeaa, joten naiset taittavat matkan jalan.  Koronapandemian...

Minä ja Raamattuni: Jumalan sana leviää Irakissa

Rakastatko Raamattua? Sukellatko Sanaan joka aamu saadaksesi inspiraatiota uutta päivää varten? Vai kuulutko niihin, jotka mieluummin keskustelevat Raamatun jakeista seurakunnan raamattupiirissä? Et ole tässä suhteessa ainoa. Vainotuille kristityille Raamattu on...

HYÖKKÄYKSET SIGISSÄ – Indonesiassa

Marraskuun 27. päivä vuonna 2020 Se oli tavanomainen päivä Lewunon kylässä*. Aurinko paistoi itäisellä taivaalla, ja kyläläiset olivat aamutoimissaan. Kandi, koko ikänsä kylässä asunut nuori nainen, oli sinä aamuna vanhempiensa kotona aviomiehensä ja pienten lastensa...

BANGLADESH: COVID-19 JA SYKLONI

Kun pyörremyrsky Amphan iskiHirmumyrsky Amphan iski Bangladeshin lounaisosiin toukokuussa. Se riehui kaksi päivää tuhoten totaalisesti niin kevytrakenteisia majoja kuin kunnon talojakin, repien puita juurineen ja tuhoten sadon sekä karjaa. Useita ihmisiä kuoli. Samaan...

Hajaratun tarina

Chibobin kylätie on pölyinen ja poltetun siennan värinen. Siinä on paljon kuoppia, jotka ovat täynnä vettä äskeisen myrskyn jäljiltä. Talot ovat pienissä rykelmissä. Vuosien kuluessa kylään on syntynyt polkuja, jotka risteilevät talosta toiseen. Kylän ympärillä...

DANIELAN JOULU – Tarina Kolumbiasta

Caucasia on keskikokoinen kolumbialainen kaupunki, jonka asukasluku on vähän yli 100 000. Siellä elämä tuntuu olevan hitaampaa, rauhallisempaa ja yksinkertaisempaa. Siellä on tomuisia hiekkateitä, asfaltoituja katuja, ja jotkut talot on rakennettu korkealle tulvien...

Pahoinpitelyä, uhkailua ja karkotuksia: Elämää kristittynä kommunistisessa Vietnamissa.

VIETNAMIN KRISTITYT KOKEVAT HIRVEÄÄ VAINOA.Open Doorsin vuotuisessa 50 maata sisältävässä kristittyjä kohtaan kohdistuvaa syrjintää ja vainoa mittaavassa World Watch-listassa Vietnam on sijalla 21.Kun maa muuttui kommunistiseksi vuonna 1975, seurakuntaelämä on ollut...

Khalid: Perheensä hylkäämästä pojasta menestykekkääsi liikemieheksi

Itä-Afrikassa monet kristityt joutuvat maksamaan uskostaan kovan hinnan: heistä tulee yhteiskunnan väliinputoajia. Tottumaton katse ei heti näe tätä hintaa; se on piilevä. Open Doorsin taloudellista apua tuovat ohjelmat varustavat muusta yhteiskunnasta syrjään...

KIRTI

Sanotaan, että Intiassa on miljoonia jumalia, vaikka tarkkaa lukumäärää ei tiedetäkään. Näiden jumalien palvojat matkustavat usein vanhoihin temppeleihin antamaan uhrilahjoja ja merkitsemään otsansa talikalla – tuhkan, saven ja kurkuman tai santelipuun sekoituksella....

Keski-Aasia ja lapset

Kuvittele olevasi kristitty lapsi maassa missä uskovat kohtaavat vainoa. Ehkä toiset lapset luokallasi kiusaavat siitä, että olet ”petturi” – tai ehkä vanhempasi ovat kieltäneet sinua kertomasta uskostasi ja joudut salaamaan sen. Vanhempasi ja heidän ystävänsä...

TERVETULOA KESKI-AASIAN SALAISEEN KIRKKOON

Jos käväisisit lauantai-iltana Muratin ja Miran (nimet muutettu turvallisuussyistä) kotona Keski-Aasiassa, et huomaisi mitään epätavallista. Heillä on isot päivälliskutsut. Herkullisia ruokalajeja on pitkän pöydän joka sentillä ja pöydän ympärillä istuvat ihmiset...

YHDESSÄ KESTÄMME: LEIRIT VAHVISTAVAT NUORIA USKOVIA MALESIAN AINOALLA KRISTILLISENEMMISTÖISELLÄ ALUEELLA

Muistan ensimmäisen kerran kun osallistuin kristilliselle nuortenleirille. Olin 14-vuotias ja todella innoissani saadessani olla ikäisteni kristittyjen nuorten ympäröimä. Kotikirkossani oli vain kourallinen muita teinejä, ja jos kerroin koulussa avoimesti uskostani,...

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ

BURKINA FASON KIRKKOHYÖKKÄYKSISSÄ KUOLLUT JO 23 IHMISTÄ    Open Doorsin työntekijä vieraili järkyttyneen yhteisön luona ja palasi mukanaan kutsu kiireelliseen rukoukseen. Burkina Faso on muslimienemmistöinen maa, jonka väestöstä noin 35% on kristittyjä. Maa...

PÄÄSIÄISSAFARI: Muista tänä pääsiäisenä sisariasi ja veljiäsi eteläisessä Afrikassa

ETIOPIA Nämä etiopialaiset kasvatettiin kunnioittamaan alueen vanhoja perinteitä ‒ mutta sitten evankeliumin valo saavutti heidät. Nyt he kokoontuvat pitkänäperjantaina palvelemaan Jeesusta salaa.  Etiopialaiset kristityt kokoontuvat pääsiäisjumalanpalveluksen...

EMME VOI NUKKUA YÖTÄMME RAUHASSA. BOKO HARAMIN KRISTITTYJÄ VASTAAN TEKEMÄT HYÖKKÄYKSET KAMERUNISSA.

Kymmenen vuotta vanha Pohjois-Nigeriaa islamilaiseksi valtioksi muuttavan Boko Haramin kapina paikallisia vallanpitäjiä vastaan on aiheuttanut inhimillisen tragedian. Sen vaikutukset tuntuvat useiden vuosien ajan. Taistelijat ovat sittemmin laajentaneet iskujaan...

Miksi Pohjois-Korea on yhä World Watch -listan kärjessä? – Pohjois-Koreasta paenneen näkemys

Pohjois-Koreasta paennut Timothy Cho* kertoo, kuinka maan johtajiin liittyvä henkilökultti on saanut aikaan äärimmäistä kristittyjen vainoamista. Synnyin Pohjois-Koreassa 1980-luvun lopulla, jolloin maata hallitsi tiukalla otteella kansakunnan johtajien eli Kimin...