Uutiset
18.09.2018

Nigeria: kristittyjä tapetaan jatkuvasti, kuka rankaisee syyllisiä?

Yhdysvaltojen Nigerian suurlähettiläs toistaa maansa hallituksen esittämän vaatimuksen, jossa Nigerian viranomaisia painostetaan puuttumaan maassa tapahtuviin jatkuviin tappoihin. Fulani-paimentolaiset ovat surmanneet tänä vuonna jo 1800 ihmistä, raportoi Amnesty International. Uusia raportteja surmatöistä eri alueilla ilmestyy jatkuvasti.

World Watch Monitor on juuri saanut Nigeriasta raportin järkyttävästä surmasta. Teon kohteeksi joutui 50-vuotias pastori Adamu Wyan Guring, tämän vaimo sekä heidän kolme lastaan. Heidät poltettiin kuoliaiksi oman kirkkonsa pihalla. Heinäkuun 22.- 24. päivien hyökkäyksissä kuoli 230 ihmistä yhteensä 11 kylässä. Tämä on viimeisin hyökkäyssarja alueille, joissa valtaväestö on kristittyjä.

David J. Young sylissään 3-vuotias poika, joka menetti äitinsä heinäkuun väkivaltaisuuksissa

Elokuun 19. päivä Yhdysvaltain Nigerian suurlähettiläs David J. Young vieraili Josin kaupungissa Nigerian sisäisellä pakolaisleirillä. Kymmenet kristityt ovat paenneet leirille heinäkuisia hyökkäyksiä. Young syyttää rankaisematta jättämisen politiikkaa surmatöistä.

”On selvää, että Nigerian hallitus tietää, mitä tapahtuu. Nyt heidän pitää soveltaa maan lakeja tilanteeseen. Mielestäni monet virkamiehet tekevät hyvää työtä. Enemmän pitää kuitenkin tehdä. On väärin, että niin monet hirveitä rikoksia tehneet ihmiset välttävät oikeuden eteen joutumisen. Niin monet jäävät rankaisematta”, hän sanoi tiedotusvälineille käyntipäivänsä iltana.

 

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=uQsTuyTkr1Y[/embedyt]

 

Suurlähettiläs Young, joka on siviiliammatiltaan pastori, tapasi myös Josin seurakuntien johtajia. Young puhui heille aiheesta ”Miten elää kristittynä eri uskontojen ja kulttuurien keskellä”. ”On tärkeää, että vakavia rikoksia tehneet ihmiset saatetaan oikeuden eteen. On kuitenkin myös tärkeää käsitellä syitä, jotka johtavat näihin hirmutekoihin: köyhyyttä, työttömyyttä, nuorten ihmisten toivottomuutta. Nuoret tarvitsevat aikuisten ohjausta.”

Huhtikuussa presidentti Trump tuomitsi kristittyjen surmaamiset Nigeriassa, kun hän tapasi maan presidentin Washingtonissa.
Nigerian presidentti Buhari pyrkii toiselle kaudelle helmikuun 2019 vaaleissa. Hän on suhtautunut välinpitämättömästi väkivaltaisiin hyökkäyksiin syyllistyneitä paimentolaisia kohtaan, eikä ole tuominnut heidän tekojaan. Presidenttiä ovat moittineet niin ihmisoikeusaktivistit, papit kuin analyytikotkin.

Amnesty International on syyttänyt Nigerian hallitusta siitä, että he eivät tee tarpeeksi väkivaltaisuuksien lopettamiseksi. ”Virkamiehet, jotka eivät saata murhaajia oikeuteen, ylläpitävät epävarmuutta eri puolilla maata”, toteaa Amnesty julkilausumassaan 28.7.18.

International Crisis Group on raportissaan 26.7.18 ilmaissut huolensa maanviljelijöiden ja paimentolaisten välisistä riidoista, joista heidän mukaansa on tullut Nigerian suurin turvallisuusriski. Maanviljelijöiden ja paimentolaisten yhteenotoissa on kuollut 6 kertaa enemmän ihmisiä kuin laajemmin tunnetuissa Boko Haramin hyökkäyksissä. International Crisis Groupin raportti ”Pysäyttäkää Nigerian paheneva viljelijöiden ja paimentolaisten taistelu” antaa maan hallitukselle vaatimuksia. Se painostaa tuomitsemaan väkivallan tekijät, riisumaan hyökkääjät aseista sekä laatimaan pitkäaikaisen uudistussuunnitelman maa- ja karjatalouteen.

Viime aikojen väkivaltaisuudet

21. elokuuta ilmeisesti Fulanit hyökkäsivät Nasaran baptistikirkkoon, ampuivat pastori Hosea Akuchin kuoliaaksi ja kaappasivat hänen vaimonsa Talatu Akuchin, jonka nykyinen olinpaikka ei ole tiedossa.
22. elokuuta Nigerian Kristillinen Yhdistys (CAN) tuomitsi käynnissä olevan väkivallan. CAN ”toteaa pettyneenä maan epävarmuuden. Missään ei ole turvallista, kun terroristit, Fulani-paimentolaiset, sissit, aseistetut ryöstäjät, kidnappaajat ja muut roistot saavat toimia vapaasti. Virkamiehet keskittyvät vain tuleviin vaaleihin ja unohtavat, että johtajat on valittu hallitsemaan elossa olevia kansalaisia.”

Lähde