Lehdet
05.09.2018

Voiko intialainen olla kristitty?

BJP-puolueen vastaus

”Ei voi”, vastaa vuodesta 2014 lähtien Intiassa valtaa pitänyt äärihindulainen BJP-puolue. Intian pääministerin johtaman BJP:n mukaan vain hindu on ”oikea intialainen”. Puolue on ottanut tavoitteekseen tehdä Intiasta hinduvaltion. Kristinuskoa pidetään länsimaisena tuontitavarana – siitä huolimatta, että kristillisen kirkon juuret Intiassa juontuvat jo apostoli Tuomaksen toimintaan 60 jKr. – siis kauan ennen BJP:n taustalla olleiden kansallissosialististen ideologioiden syntyä.

Intiassa nyt käynnissä olevan ”hindulaistamisen” taustalla on kyse politiikasta sekä erilaisesta ihmiskäsityksestä. Kristillinen lähimmäisenrakkaus, joka huolehtii kastittomista köyhistä, on hindulaisuuden näkökulmasta usein käsittämätöntä: Hindulaisen jälleensyntymisopin mukaan alempaan kastiin tai kastittomaksi syntynyt ihminen on saanut ansionsa mukaan. Siksi kastijärjestelmän varaan rakennetussa Intian yhteiskunnassa kristityt luokitellaan kastittomien tavoin yhteiskunnan ”pohjasakkaan”.

Intian sekulaari valtiomuoto on yhteiskunnallisesta syrjinnästä huolimatta mahdollistanut viime vuosiin asti kristillisen kirkon toiminnan maassa. Nyt BJP:n myötä Intian hallitus on kuitenkin uudistanut lakeja vaikeuttaen kirkkojen ja kristillisten yhteisöjen toimintaa. Viimeisen kahden vuoden aikana yli 20 000 ulkomailta taloudellista tukea saanutta kansalaisjärjestöä on menettänyt toimilupansa. Kristittyihin kohdistuvat väkivallanteot ovat kasvaneet räjähdysmäisesti etenkin Intian maaseudulla. Elokuussa 2018 Intian Maharashtran osavaltion viranomaiset ilmoittivat sulkevansa yhden kirkkorakennuksen joka viikko.

Tätä taustaa vasten toivon, että ymmärrät paremmin tässä lehdessä haastateltuja kristittyjä. Heille Open Doorsin kautta kanavoitu tuki ja rohkaisu on elintärkeää.

Paikallisten yhteistyöjärjestöjen kautta, mahdollistamme ihmisarvoisen elämän tuhansille vainotuille, joista monet ovat naisia ja lapsia. Meena, Sunita, Bahia ja Ashani ovat esimerkkejä niistä traagisista tilanteista, joiden eteen intialaiset kristityt nuoret naiset voivat joutua. Me voimme auttaa heitä.

Pääkirjoitus Open Doors 3/2018 lehdessä